Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z różową bezą

Pychota!!! To chyba będzie mój ulubiony jabłecznik. Kruchy, delikatny, z pyszną bezową pianką. Fajnie się prezentuje i mówię Wam znika! Przepis cytuję za przystole.blox.pl.

jabłecznik 1

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 kostka (250 g) masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 torebka kisielu wiśniowego z cukrem (jeśli bez cukru to dodać 4 łyżki cukru)


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i przesiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię razem z pozostałym cukrem i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż powstały sok wyparuje. Ostudzić.

Formę o wymiarach 21x25 cm (może też być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy i wylepić nim jej spód.
Na cieście w formie rozłożyć przygotowane jabłka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiel. Ubić. Piankę wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na dużych oczkach na piankę. Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.

jabłecznik 3

jabecznik 2

Smacznego!

piątek, 19 listopada 2010, zauberi
Tagi: jabłka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/19 17:42:39
kocham takie ciasta...
-
2010/11/19 18:55:45
znam smak tego jabłecznika, rzeczywiście jest bardzo smaczny.
-
2010/11/19 22:05:27
Też go robiłam, bardzo pyszny jabłecznik :))
Pieknie u Ciebie wygląda.
-
2010/11/19 22:31:58
i jak bajkowo wygląda!
-
2010/11/20 09:32:40
znam, znam ten różowy akcencik.
i mogę z czystym serce zaręczyc, że smakuje wspaniale ;]
-
2010/11/20 23:14:20
widzę, że nie tylko mnie skusił ten jabłecznik :), pozdrawiam i dziękuję za komentarze
-
2010/11/21 13:19:50
Wygląda pysznie, a ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych :)
-
2010/11/21 22:02:33
Dziękuje udział w moim konkursie. Prawidłowa odpowiedź to rok 1982. Zapraszam do siebie za kilka dni i udziału w kolejnym konkursie. Pozdrawiam serdecznie, Joanna
-
2010/11/28 18:17:16
Lubię szarlotki, a Twoja ma na dodatek jeszcze ładną różową piankę.
-
Gość: violka, afol53.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/09 13:45:00
właśnie się piecze pyszności najlepsza szarlotka i do tego gałeczka lodów waniliowych pyyycha


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów