Blog > Komentarze do wpisu

Przekładaniec łącki

Moje najnowsze odkrycie! Jedno jest pewne, upiekę to ciasto jeszcze nie jeden raz! Połączenie śliwek, adwokatu, białej czekolady i orzechów jest znakomite. Wszyscy byli zachwyceni i pochłaniali kawałek po kawałku :). Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji". Nieco przeze mnie zmodyfikowany. Gorąco polecam!


Edycja 28.12.2015

Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek L,
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych,
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g miękkiego masła,
  • 200 ml likieru jajecznego,
  • 500 ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 35 dkg suszonych śliwek
  • alkohol do namaczania śliwek
  • 200 g czekolady do polania ciasta (można pominąć)

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.  Dodajemy żółtka, mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i dalej miksując dodajemy żółtka, dodajemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Krem: Żółtka miksujemy z częścią mleka, mąkami, wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, chwilę gotujemy. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując, następnie dodajemy cienkim strumyczkiem likier wciąż miksując. Do masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, osączone z alkoholu śliwki.

Przełożenie: biszkopt - krem - ciasto orzechowe - krem - polewa

wtorek, 28 grudnia 2010, zauberi
Print Friendly and PDF
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/28 11:48:07
Po raz pierwszy zrobiłam to ciasto 2 lata temu na Boże Narodzenie i okazało się taka rewelacją jak piszesz. Ale nie wiem czemu nie mam go na blogu:)
Pozdrawiam:)
-
2010/12/28 12:14:57
pyszne jest to ciasto..kiedyś robiłam ale nie zdążyłam pstryknąć fotki..;)
-
2010/12/28 12:22:56
wygląda pysznie!
-
2010/12/28 14:40:29
Izo wcalę się nie dziwię :) ja też ledwo zdążyłam :)
-
2010/12/28 14:50:19
wygląda bardzo apetycznie :)
-
2010/12/28 15:21:52
Pysznie wygląda! Ja akurat go nie piekłam...ale książkę też mam :D
-
2010/12/28 16:35:01
mysle, ze bym bardzo smakowalo:) wyglada pysznie:)
-
2010/12/28 16:44:55
Bardzo bogate ciasto :) Zapowiada się pysznie :) Też chętnie skorzystam z tego przepisu, ale póki co muszę odpocząc od świątecznego jedzenia... :)

Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/12/28 20:11:38
Skusiłabym się na kawałek! Uwielbiam śliwki i czekoladę. I jeszcze ten krem z procentami....
-
2010/12/28 21:58:48
Bardzo interesująe ciasto - muszę zrobic mojej mamie - ona takie lubi :)
-
2010/12/28 22:30:46
mmm... ależ rozkosz!
-
2010/12/29 15:12:11
mam tą książkę, fajne rzeczy z niej wychodzą. przekładaniec wygląda bosko
-
2010/12/29 22:26:45
Chyba spróbuję zrobić to ciasto, bo wygląda mega apetycznie. Jestem w ogóle pod wrażeniem Twoich umiejętności cukierniczych :) Widziałam przepis na biszkopt który zawsze się udaje i na pewno skorzystam!
-
2010/12/30 10:22:27
Ależ dużo tego wszystkiego. Normalnie bym się przestraszyła takiej ilości smaków, ale skoro zapewniasz, że sama rozkosz... trzeba będzie spróbować ;)
-
2010/12/30 15:20:28
wspaniałe to ciacho. Mam ksiazki siostry anastazji ale nigdy z nich nie korzystałam, chyba musze je wyjąć z szafki
-
2010/12/30 17:12:07
emmo koniecznie trzeba odkurzyć książkę, też ją mam ale za rzadko z niej korzystam!
usagi-san polecam! Smaki się znakomicie komponują :)
-
2011/01/11 14:27:10
Lubię takie bogate ciasta. A do tego z adwokatem to już na pewno pyszne ;)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów