Blog > Komentarze do wpisu

Przekładaniec łącki

Moje najnowsze odkrycie! Jedno jest pewne, upiekę to ciasto jeszcze nie jeden raz! Połączenie śliwek, adwokatu, białej czekolady i orzechów jest znakomite. Wszyscy byli zachwyceni i pochłaniali kawałek po kawałku :). Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji". Nieco przeze mnie zmodyfikowany. Gorąco polecam!

przekłądaniec 1

Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

  • 1.5 kostki masła
  • 1 szkl. Adwokatu

Krem II:

  • pół litra mleka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 kostki masła

Dodatkowo:

  • 35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy  kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe,  wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.

przekładaniec 2

wtorek, 28 grudnia 2010, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/28 11:48:07
Po raz pierwszy zrobiłam to ciasto 2 lata temu na Boże Narodzenie i okazało się taka rewelacją jak piszesz. Ale nie wiem czemu nie mam go na blogu:)
Pozdrawiam:)
-
2010/12/28 12:14:57
pyszne jest to ciasto..kiedyś robiłam ale nie zdążyłam pstryknąć fotki..;)
-
2010/12/28 12:22:56
wygląda pysznie!
-
2010/12/28 14:40:29
Izo wcalę się nie dziwię :) ja też ledwo zdążyłam :)
-
2010/12/28 14:50:19
wygląda bardzo apetycznie :)
-
2010/12/28 15:21:52
Pysznie wygląda! Ja akurat go nie piekłam...ale książkę też mam :D
-
2010/12/28 16:35:01
mysle, ze bym bardzo smakowalo:) wyglada pysznie:)
-
2010/12/28 16:44:55
Bardzo bogate ciasto :) Zapowiada się pysznie :) Też chętnie skorzystam z tego przepisu, ale póki co muszę odpocząc od świątecznego jedzenia... :)

Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/12/28 20:11:38
Skusiłabym się na kawałek! Uwielbiam śliwki i czekoladę. I jeszcze ten krem z procentami....
-
2010/12/28 21:58:48
Bardzo interesująe ciasto - muszę zrobic mojej mamie - ona takie lubi :)
-
2010/12/28 22:30:46
mmm... ależ rozkosz!
-
2010/12/29 15:12:11
mam tą książkę, fajne rzeczy z niej wychodzą. przekładaniec wygląda bosko
-
2010/12/29 22:26:45
Chyba spróbuję zrobić to ciasto, bo wygląda mega apetycznie. Jestem w ogóle pod wrażeniem Twoich umiejętności cukierniczych :) Widziałam przepis na biszkopt który zawsze się udaje i na pewno skorzystam!
-
2010/12/30 10:22:27
Ależ dużo tego wszystkiego. Normalnie bym się przestraszyła takiej ilości smaków, ale skoro zapewniasz, że sama rozkosz... trzeba będzie spróbować ;)
-
2010/12/30 15:20:28
wspaniałe to ciacho. Mam ksiazki siostry anastazji ale nigdy z nich nie korzystałam, chyba musze je wyjąć z szafki
-
2010/12/30 17:12:07
emmo koniecznie trzeba odkurzyć książkę, też ją mam ale za rzadko z niej korzystam!
usagi-san polecam! Smaki się znakomicie komponują :)
-
2011/01/11 14:27:10
Lubię takie bogate ciasta. A do tego z adwokatem to już na pewno pyszne ;)


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów