Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Hali

Ciężko było zrobić zdjęcie, sernik tak nam smakował, że znikał kawałek po kawałku w tempie ekspresowym! Połączenie warstwy kruchego ciasta, czekoladowego budyniu i sera jest moim strzałem w dzisiątkę. Już dzisiaj myślałam nad pretekstem do ponownego upieczenia, może dobrym będzie to, że mam w zamrażalniku porcję kruchego ciasta :). Do sernika użyłam połowę porcji ciasta.

Przepis z Poradnika Domowego. Powiem Wam szczerze, że mam jakiś sentyment do tego miesięcznika, pamiętam jeszcze z dzieciństwa jego pierwsze wydania, kosztował chyba wtedy 3000 zł :D. Zawsze znajduję w nim jakieś fajne przepisy, a jako młoda gospodyni czesto korzystam z Elementarza Gotowania :).


sernik hali2

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • żółtko

Masa budyniowa:

  • litr mleka,
  • 4 budynie czekoladowe z cukrem (jeśli są bez dodajemy odpowiednią ilość cukru ok. 4-5 łyżek)

Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego tłustego sera,
  • szklanka cukru,
  • 4 jaja,
  • opakowanie budyniu bananowego (bez cukru),
  • 15 kropli aromatu cytrynowego

Z mocno oziębionych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim blachę 38 x 25 cm (ja użyłam 32 x 21 cm i dałam tylko połowę ciasta, reszty składników użyłam tyle samo co w przepisie).

Na litrze mleka ugotować budynie czekoladowe, przestudzić i rozsmarować równomierną warstwą na surowym cieście (*ja nie doczytałam i posmarowałam gorącym budyniem, co jednak sernikowi nie zaszkodziło :)).

Masa serowa: żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać ser, proszek budyniowy bananowy, aromat cytrynowy, zmiksować. Następnie dodać ubitą na szytwno pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać i rozsmarować na warstwie budyniu czekoladowego. Wstawić ciasto do pierkarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

sernik hali

sernik hali3

Smacznego!

piątek, 14 stycznia 2011, zauberi
Tagi: ser biały

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/01/14 11:07:07
ale fajny smak musi mieć taki sernik!
-
2011/01/14 12:33:46
sernik wygląda bardzo smakowicie, a do tego nazywa się jak moja mama :) musi być pyszny
-
2011/01/14 13:27:01
Nie dziwię się, że szybko zniknął - też bym zjadła :)
-
2011/01/14 14:27:05
Robiłam już dwa razy i naprawdę bardzo nam smakuje!
-
2011/01/14 14:58:15
Fantazjemagdyk jest pyszny :)
Mikimamo ja dzisiaj będę dziś go znów robiła, też nam bardzo smakuje :)
-
2011/01/14 17:00:39
jadlam to ciasto kilka razy u mojej Mamy i jest naprawdę pyszne, wiec nic dziwnego, ze znika tak szybko w brzuszkach:)
-
2011/01/14 18:43:59
fajnie wygląda... robiłam kiedyś podobny
-
2011/01/14 22:26:08
Ładny serniczek! :)) Chciałabym takiego spróbować.
Pozdrowienia:)
-
2011/01/14 22:28:29
tylko tyle zostało?
buuu... a myślałam, że się załapię ;p
-
2011/01/15 10:10:39
Karmelitko niestety to już ostatni kawałeczek :) sernik za szybko znika :), ale na następny to już na pewno się załapiesz ;)
-
2011/01/16 07:25:27
Zauberi, to jest najlepsze świadectwo pyszności sernika! :)
-
2011/01/16 11:34:55
Muszę go wypróbować, bo nie umiem sobie wyobrazić, jak właściwie takie połączenie smakuje. A wygląda pysznie.
-
2011/01/16 18:07:35
Prezentuje się wspaniale. Ten budyń czekoladowy to strzał w dziesiątkę! Ja też wspominam miło Poradnik Domowy! Kilka sprawdzonych przepisów z tego czasopisma robi się u mnie w rodzinie do dziś.


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów