Blog > Komentarze do wpisu

Miętus czyli ciasto z masą miętową

Kiedy zobaczyłam akcję Pincake to od razu wiedziałam co na nią przygotuję. Już od dawna miałam chęć na ciasto z miętową masą, bardzo lubię takie połączenia. Nie mogłam jednak znaleźć odpowiedniego przepisu. Aż w końcu w ręce wpadła mi gazetka „Ciasta sprawdzone przepisy” a tam przepis na moje upragnione ciasto! Od razu zaintrygował mnie dodatek landrynek miętowych do masy. Wiedziałam, że muszę je jak najszybciej wypróbować.

Jestem bardzo usatysfakcjonowana. Ciasto wyszło nieziemsko delikatne, piankowa miętowa masa w której zatopiłam ulubione delicje. Do tego kakaowy placek i pyszna polewa. Polecam!

miętus

Ciasto:

250 g margaryny lub masła,

1 ½ szklanki cukru (dałam szklankę),

3 łyżki kakao,

1 łyżka cukru waniliowego,

4 jajka,

1 ½ szklanki mąki pszennej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

500 g śmietany 36% - dałam 600g 30%,

4 łyżeczki żelatyny – dałam 5,

1 opakowanie miętowych landrynek – 90 g,

*barwnik zielony (opcjonalnie)

Dodatkowo:

2 opakowania ciastek z galaretką w czekoladzie,

Polewa czekoladowa (skorzystałam z tego przepisu)

Ciasto:  masło roztopić, wsypać cukier i kakao. Wlać 5 łyżek wody, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy (26x33 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.

Masa: landrynki rozgnieść (włożyłam je w foliowy woreczek i walnęłam kilka razy tłuczkiem), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, przestudzić. Śmietanę ubić. Dolać syrop z landrynek, żelatynę i barwnik.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy. Ułożyć ciastka. Posmarować resztą masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą.

miętus 2

sobota, 19 marca 2011, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/03/19 18:20:38
Hmh.. ciemne ciasto z odrobiną mięty? Jeszcze nie miałam okazji zjeść, cóż.. nie pozostało mi nic innego jak upiec takie cudo :-)))

www.przysmakiewy.pl
-
2011/03/19 18:26:25
To samo chodzi nam po głowie ;-) Dla mnie mięta kojartzy się z wiosną. Jeszcze tylko te kilka dni i może będziemy się cieszyć już tylko słońcem.
-
2011/03/19 19:15:34
Świetne ciasto:)
-
2011/03/19 19:43:17
Cudo! Kiedyś robiłam torcik z musem miętowym na cukierkach i był niezwykle pyszny przez swoją świeżość. Chętnie skorzystam i z tego przepisu, bo miętusy bardzo lubię :)
-
2011/03/19 20:45:30
Jakie fajne ciacho! Super wygląda!!!
-
2011/03/19 22:16:14
Bardzo fajny pomysł z tą masą. Ja kiedyś tłukłam tik-taki;)
Dziękuję za udział w Zielonej akcji!
-
2011/03/19 22:51:08
Pincake udział to sama przyjemność :) bardzo mi się akcja spodobała :) a co do tic-taków to świetny pomysł, następnym razem spróbuję :)
-
2011/03/19 23:18:39
Świetne jest! Miętowe, mniam :)
-
2011/03/20 00:15:24
Znam ten przepis jako "ciasto pasikonika". Sama nie robiłam, ale kiedyś, kto wie:)
-
2011/03/20 09:26:05
Atrio ciasto pasikonika? Bardzo podoba mi się ta nazwa :)
-
2011/03/20 09:33:08
To trafiłaś w moje smaki. A pamiętam, że jeszcze kilka lat temu nikt z moich znajomych nie lubił mięty z czekoladą i myślałam, że to ja mam jakies dziwne smaki :)
-
2011/03/20 12:12:05
Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam:)Bardzo kuszące:) Uwielbiam połaczenie czekolady z miętą:)
-
2011/03/20 13:53:35
lubię bardzo połączenie ciasta czekoladowego i mięty (:
-
2011/03/20 21:04:55
bardzo interesująco wygląda :) lubię mięte z czekoladą, oj lubie :)
-
2011/03/20 21:19:55
widzę, że nie tylko ja jestem fanką połączenia czekolada-mięta :) wszystkim gorąco polecam Miętusa :)
-
2011/03/21 12:27:21
Jak wchodziłam na Twój blog dzisiaj to wiedziałam, że znajdę coś zielonego! Bardzo podoba mi się Twoje ciasto. Pozdrawiam
-
2011/03/22 23:23:24
wygląda rozpustnie :)

bardzo lubię cukierki miętowe i miętowe czekoladki, podejrzewam, że to ciasto tez bym polubiła :))) wygląda niezwykle smakowicie
-
Gość: pati, eue7.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/31 13:31:33
ciasto może i wygląda pięknie ale w realizacji gorszego nie widziałam. Landrynki twardnieją od razu ...wlac do smietany tez tego pseudo syropu sie nie da bo od razu robią się dropsy...okropność nie polecam
-
2011/12/31 15:57:02
Pati - przykro mi, że ciasto Ci nie wyszło, choć jak widać po moich zdjęciach da się je zrobić ;), to prawda, że z landrynkami jest problem też się nieźle namieszałam i napodgrzewałam, żeby je rozpuścić. Pozdrawiam
-
Gość: joanna, ackv61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/11 15:45:33
fajne ciasto miętowe
-
Gość: ina, apn-37-98-212-98.dynamic.lte.plus.pl
2012/06/22 19:42:18
pyszne :) jak lody miętowo-czekoladowe :)
-
Gość: , 77.87.0.*
2012/11/21 10:34:22
Rewelacja.Odnosnie komentarza pati eue7-Jeśli ktoś nie ma pojencia o kuchni to niech do niej nie wchodzi.
-
2012/11/21 11:41:45
Gość cieszę się, że się podoba :)
-
Gość: gość, 213.77.83.6*
2013/01/01 13:12:52
Super ciasto-smakowało wszystkim. Problemu ze zrobieniem go nie miałam-raczej łatwy przepis. Zamiast barwnika rozrobiłam 1 galaretkę jabłkowo-miętową w 1 szkl. wody i nie dawałam żelatyny. Polecam bo jest PYCHA!
-
Gość: , giga-91-224-217-132.giga-komputer.pl
2013/03/29 07:25:43
mmm ... smaczznyy :* polecam przepis ... :D i smacznego ...
-
Gość: laik, host-89-229-102-83.stargard.mm.pl
2013/06/06 10:28:28
Skorzystałam z Twojego przepisu choć nie wierzyłam, że coś mi wyjdzie bo jestem kulinarnym laikiem:) z landrynkami rzeczywiście jest ciężko ale pół dnia powalczyłam i się rozpuściły, następnym razem spróbuję kupić syrop miętowy:) ciasto wyszło rewelacyjne! Część czekoladowa pięknie wyrosła a pianka miętowa to sama rozkosz:) jak ja zrobiłam to na prawdę każdemu wyjdzie, pozdrawiam:)
-
2013/06/06 11:53:26
Laik - :) bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało! Rzeczywiście te landrynki to ciężka sprawa, dużo prościej jest wlać syrop :)
-
Gość: paaatrycjaaa96, abda183.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/23 13:29:20
Polecam rozbicie landrynkow. Ja wsypalam je do jednego woreczka, woreczek ten wlozylam to drugiego a potem jeszcze do trzeciego i rozbijalam ze zwyklym tluczkiem. Tyle woreczkow po to, bo jeden by sie rozwalil. Rozbite landrynki szybko rozpuszcą się w odrobinie gorącej wody ;)


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów