Blog > Komentarze do wpisu

Babka z białek z makiem i czekoladą

Czasami zdarza się chyba każdemu, że po pieczeniu zostają białka. I co tu z nimi począć? Prosta odpowiedź - zrobić taką babkę :). Prosta w przygotowaniu, pyszna (te kawałki czekolady robią swoje :)). Tak mi smakowała, że zamiast obiadu zjadłam jej dwa kawałki. Teraz kombinuję skąd wziąć następne białka ;). Przepis wzięłam od Komarki i cytuję za autorką.

Przypominam, że dziś ostatni dzień konkursu na Facebooku. Do wygrania spora butelka pysznego golden syrupu :).

Powiem Wam też w sekrecie, że przymierzam się do zrobienia tego tortu :), trzymajcie kciuki ;).

babka z cz

  • 6-7 białek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 160 g mąki,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 g stopionego masła,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • garść posiekanej czekolady (dałam 90g gorzkiej czekolady)


Białka ubić z solą i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki lub foremki z kominkiem na babkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

piątek, 15 kwietnia 2011, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/15 09:12:34
Ja właśnie wczoraj upiekłam babę z białek, ale z trochę innych proporcji i pyszna wyszła:) pozdrawiam ciepło i porywam kawałek...bo z czekoladą, to się nie umiem mu oprzeć:)
-
zjedz_mnie
2011/04/15 09:29:55
Pysznie się prezentuje ;]
-
zauberi
2011/04/15 09:33:57
Jolu częstuj się :)
-
bryssska
2011/04/15 12:21:13
ale bym chętnie zjadła choć kawałek, ale za to pocieszam się dukanowskim budyniowcem
-
majanaboxing
2011/04/15 14:59:14
Fajna babeczka! Lubię takie babki , do ktorych dajemy same bialka ;))
-
Gość: jones, *.dynamic.chello.pl
2011/04/15 17:04:44
bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białek, często nie wiem co z nimi zrobić
-
2011/04/15 17:09:20
bardzo fajna babka, przepis się na pewno przyda. Pozdrawiam :)
-
kulinarnespotkania
2011/04/15 21:10:13
smakowita babeczka:) a jak jeszcze z czekolada to juz siegam po kawalek:)
-
kasandraa6
2011/04/15 22:38:31
ale śliczna :-)
-
kubeleksmakowy
2011/04/15 22:44:10
Przedziwna, o czymś takim jeszcze nie słyszałam. Intrygująca i zachęcająca.
-
zauberi
2011/04/15 22:49:57
Kubełku Smakowy polecam :) to naprawdę dobry sposób na zużycie białek :)
-
maamusi
2011/04/15 23:01:09
O ! wypiek mojego dzieciństwa czyli placek z mrówkami :) muszę go koniecznie przypomnieć :)
-
flusso
2011/04/16 10:51:34
Fajne są te ciasta z białek z makiem, też niedawno piekłam podobne i bardzo wszystkim smakowało :)
-
tjaryma6
2011/04/16 14:37:57
Muszę takie coś kiedyś zrobić, to jest tak zwany Angel Food Cake z makiem. Podobno strasznie delikatny. Pozdrawiam.
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/16 15:51:34
Lubimy.. lubimy babeczki.. ;-D
-
maryjerzak
2011/04/16 16:04:27
Smakowicie wygląda:)
-
izaa_a
2011/04/16 18:31:15
mam multum białek... trza zrobić;)
-
zauberi
2011/04/16 18:49:36
koniecznie :D
-
grazyna00711
2011/04/16 19:20:40
Pamiętam z domu podobne ciasto, nazywało się piegusek. Pysznie wygląda :)
-
fantazjemagdyk
2011/04/16 22:07:13
piekłam, pyszna jest i faktycznie to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek :)
-
2011/04/16 22:18:21
zawsze zastanawiam się co zrobić z białkami , a tu proszę - genialne.
-
zauberi
2011/04/16 22:30:32
Aleksandro mogę Ci podpowiedzieć, że białka możesz mrozić :) i jak już uzbierasz odpowiednią ilość upiec taką babkę :)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
-
Gość: słodkosłona, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/04/17 00:07:19
super, na pewno zrobię na Wielkanoc!
-
ugotujmy
2011/04/17 07:33:47
ładna jest z tymi makowymi kropeczkami.
-
usmiecham-sie
2011/04/17 12:38:29
Zauberi, aż sobie wydrukuję przepis :) Ogromnie mi się podoba - i że nie trzeba się narobić przy niej, i że z makiem, aja mam uwielbiam najbardziej na świecie, i ze względu na cudnie zrumieniony wierzch :)
-
zauberi
2011/04/17 18:12:29
Uśmiechamsię :) cieszę się, że Ci się babka spodobała :) pyszna jest!
-
milk_chocolate84
2011/04/17 22:21:02
ile czasu ja się już do niej zbieram.. ;)
-
2011/04/18 08:55:45
Białkowe ciasta są takie delikatne, puchate i pyszne :) Bardzo trafiona propozycja :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów