Blog > Komentarze do wpisu

Sernik przekładany

Pozazdrościłam Wam tych wszystkich serników, które królowały ostatnio na blogach. Pamiętałam o postanowieniu jakie złożyłam sobie na początku roku, robić częściej przepisy z książek kucharskich, których kilka się już uzbierało. Pomyślałam od razu o przepisach siostry Anastazji. Jeszcze żaden przepis z tej książki nie był dla mnie rozczarowaniem, wszystkie ciasta wychodziły przepyszne. Tak było i tym razem. Jeszcze nie robiłam takiego sernika. Dwa biszkoptowe placki (puzzle ;)) i dwie warstwy pysznego sera. Jak zwykle polecam!

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

sernik przekladany

Biszkopt:

6 jajek,

1 szklanka mąki,

1 szklanka cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kisiel wiśniowy (dałam żurawinowy - dlatego nie ma takiego intensywnego koloru),

2 łyżki kakao

Ser:

1 kg sera mielonego(użyłam sera zmielonego President tłustego),

250 g margaryny lub masła,

6 jajek,

1 budyń waniliowy,

1 szklanka cukru,

bakalie (dałam rodzynki i skórkę pomarańczową)

Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao. Piec dwa placki (piekłam w foremkach 32x20*) w temp. 160 stopni ok. 30 minut.

Ser: masło utrzeć, dodać cukier i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać, podzielić na 2 części.

W biszkoptach wyciąć kółka (obwód wielkości kieliszka), przełożyć kółka różowe do brązowego placka. A brązowe do różowego placka. Na ciemne ciasto wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na nie wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.

*Uwaga: moja blaszka nie była za wysoka i całe ciasto by mi się w niej nie zmieściło, więc zrobiłam podwyższenie blaszki ze złożonego podwójnie papieru do pieczenia, który zszyłam zszywaczem, możecie ciasto zrobić np. w tortownicy wtedy nie powinno być problemu.

sernik przekladany2

Przepis dołączam do akcji

Smacznego!

poniedziałek, 04 kwietnia 2011, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/04 09:23:44
A ja się dopiero przymierzam do sernika. Za to będe robić na wielkanoc dwa na raz :)
-
2011/04/04 09:28:20
Pysznie wygląda i jaki bogaty.
-
2011/04/04 09:53:55
bardzo mi sie podoba...zapisuje.
-
2011/04/04 10:50:38
Takiego jeszcze nie widziałam :)
-
2011/04/04 11:41:59
Pięknie się prezentuje i pewnie pysznu jak wszystkie ciasta siostry Anastazji.Zapisuję
-
2011/04/04 12:11:58
Znam to ciasto pod nazwą "Sernik Zakopiański" kiedyś jak byłam młodsza i mi się chciało to go robiłam kilka razy w roku...;) pozdrawiam
-
Gość: jones, 84-10-51-254.dynamic.chello.pl
2011/04/04 15:22:34
fajnie wygląda i na pewno jest dobry. Biorę przepis.
-
2011/04/04 15:55:59
taki prawdziwie domowy :) cudny!
-
2011/04/04 17:11:20
Jaki on śliczny i pomysłowy ... rewelacja !:)

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/04/04 17:20:01
przypomnialalm sobie, ze jadlam gdzies to ciasto i bylo pyszne:)
-
2011/04/04 17:49:20
sernik wygląda znakomicie! też lubię przepisy siostry Anastazji :)
-
2011/04/04 20:49:17
Piękny serniczek, siostra Anastazja wie co dobre :D
-
2011/04/04 21:16:17
Artystyczne wykonanie, a do tego z pewnością smaczne!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/04/04 21:31:36
Flusso oj wie :)
-
2011/04/04 21:41:57
jakie ciekawe ciasto:)
-
2011/04/04 22:29:54
Ślicznie wygląda ten serniczek :) Takiego chyba jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia:)
-
2011/04/04 22:34:20
Ojjj jestem straszną sernikomaniaczką:) Piękny ten twój serniczek, bardzo smakowity:)
-
2011/04/05 09:42:09
Jaki kolorowy. Piękny!! www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2011/04/05 09:50:04
pysznie wygląda
-
2011/04/05 16:52:49
Piękny ten sernik! Pozdrawiam
-
2011/04/05 19:14:55
A serniki jeszcze przede mną.
-
2011/04/05 23:33:13
Ciekawy ten sernik. Musze zajrzeć do tej książki w księgarni:) Dobrych snów:)
-
2011/04/06 12:06:30
ja też bardzo lubię przepisy siostry Anastazji, chociaż dla mnie używa ona zbyt dużo cukru, a serniczek wygląda bombowo
-
2011/04/07 05:53:48
Wygląda rewelacyjnie!
-
2011/04/07 15:40:49
Ten sernik wygląda obłędnie:)
-
2011/04/07 19:12:30
Uff, przebrnęłam przez przepis i muszę przyznać,że całkiem ciekawy serniczek. Chętnie bym się z nim zapoznała bliżej, bo wywołuje u mnie ścisk ślinianek :) Och!, znowu mnie bierze na słodkie ;D
-
2011/04/07 22:57:34
Dziękuję wszystkim za komentarze :) mam nadzieję, że narobiłam Wam apetytu na taki właśnie serniczek :) hihi
-
2011/04/10 15:36:25
Bardzo mi taki sernik odpowiada!


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów