Blog > Komentarze do wpisu

Tortille pszenne - porównanie dwóch przepisów

Zawsze kupowałam tortille. Nigdy nie robiłam, bo wydawało mi się, że ich zrobienie jest niewykonalne! Nic bardziej mylnego. Są bajecznie proste w przygotowaniu, choć przyznam, że do wałkowania zatrudniłam faceta. W weekend miałam okazję wypróbować dwa przepisy.

Przepis pierwszy pochodzi z książki "Przewodnik kulinarny. Meksyk" - ja znalazłam go na tym blogu.

Przepis drugi natomiast znalazłam u Komarki.

Zalety i wady przepisów:

Ciasto z pierwszego przepisu robi się ekspresowo, w dosłownie kilka minut macie gotowe tortille, wystarczy mąką, woda i sól. Wychodzą jak dla mnie nieco za grube, choć smaczne i łatwo się w nie zawija nadzienie.

Ciasto z drugiego przepisu wymaga więcej zachodu i składników. Na przygotowanie trzeba poświęcić ok. 1,5 godziny ponieważ wymaga godzinnego leżakowania. Za to można je idealnie rozwałkować na super cienkie placuszki, fajnie się z nim pracuje i jest po prostu dobre.

tortilla1

I

  • Porcja na 6 dużych tortilli:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na około 6 części i rozwałkować na cienkie placki, o średnicy około 25-28 centymetrów. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 45-60 sekund z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się brązowe plamki. 

tortilla2

II

Porcja na 6 dużych tortilli:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 dag masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • około 25 dag mąki (tyle ile zabierze ciasto)


Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

*ja zrobiłam trochę inaczej, sypkie składniki wysypałam na stolnicę i powoli dolewałam ciepłe mleko z masłem, zagniatając. Nie zużyłam całego mleka.

Zapomniałam wspomnieć o równie ważnym aspekcie:

Przechowywanie: gotowe tortille można zamrozić, najlepiej oddzielać je od siebie kawałkami papieru np. śniadaniowego, można je także włożyć do woreczka lub próżniowego pudełka i wstawić do lodówki.

Smacznego!

środa, 06 lipca 2011, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/06 08:58:39
Ja też kupuję gotowe tortille chociaz już dawno miałm zamiar zrobic własne. Chyba się skuszę na ten drugi przepis:)
-
2011/07/06 09:32:09
Ja również planuję zrobić własne tortille, ale zawsze zostawiam to na później, moim faworytem drugi przepis. Świetne porównanie :-)
-
Gość: Ola_ videl12@o2.pl, 62-244-145-16.ip.netia.com.pl
2011/07/06 09:38:21
tez się skuszę :) ale czy do tortilli nie uzywa się mąki kukurydzianej ? ;)
-
2011/07/06 09:41:01
Olu z tego co wiem to do oryginalnych tak, ale jak to tłumaczyła Komarka w Polsce nie ma tego rodzaju mąki a z tej która jest nie da się zrobić tortilli
-
2011/07/06 10:11:05
Kochana!Spadłaś mi z nieba! Tak bardzo szukałam przepisu na domowe tortille! Dziękuję i z pewnością wykorzystam! ;-))
-
2011/07/06 14:23:53
O, w końcu dobry przepis na domowe tortille, ale ja chyba za leeeeeniwa jestem na takie papranie się :D
-
2011/07/06 15:20:00
tez nigdy nie robilam, ale moze sie skusze:)
-
2011/07/06 15:27:54
Skorzystam z Twoich rad i przygotuję na tygodniu coś fajnego z tortillami :)
-
Gość: Ola_ videl12@o2.pl, 77-254-239-56.adsl.inetia.pl
2011/07/06 16:16:08
dziękuję za odpowiedź, kurcze nie wiedziałam że się ta nasza ''kukurydziana mąka'' nie nada, zrobię na pewno z Twojego przepisu :)
-
2011/07/06 18:12:26
O tak, kupne tortille ni jak się mają do tych domowych. Dawno nie robiłam...:)
-
2011/07/06 18:16:18
Biedr_ono polecam Ci gorąco! :)
Domaskowo wbrew pozorom nie ma aż tyle zabawy z tym ;)
Russkayo polecam! :)
Olu nie ma sprawy :) służę pomocą

-
2011/07/06 18:39:26
o, a ja w niedziele kupiłam wielką pake tortilli ....jak sie skończą wypróbuję przepis ....a nawet bardzo chętnie wypróbuję:) pozdrawiam Kochana:)
-
2011/07/06 19:07:20
Następnym razem tortille na pewno będą domowe! dzięki!
-
2011/07/06 20:56:52
Nareszcie ktoś rzetelnie napisał co, jak i z czym :) Chętnie skorzystam z drugiego przepisu, bo nic tak nie odpręża w czasie deszczu jak babranie się w cieście :)
-
2011/07/06 21:32:00
Jolu polecam Ci gorąco, nie ma to jak własnoręcznie zrobiona tortilla :)
Szarlotku dziękuję :) mnie też bardzo odpręża takie babranie :)
-
2011/07/06 21:53:37
"Przewodnik kulinarny. Meksyk"? mam tą książkę, i próbowałam przepisu nr 1 tylko że z mąką kukurydzianą i mam bardzo podobne wrażenia, ciasto wyszło za grube, a mi do tego łamliwe, choć zdjęcie w książce wyglądało zachęcająco... dlatego wolę blogi, bo tu ludzie piszą jak jest naprawdę...:) spróbuję zatem metody nr 2:)))
-
Gość: elzunia, 86-41-99-9-dynamic.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/07/06 22:37:40
mi również zawsze wydawało się ze zrobienie tortilli to wyższa szkoła jazdy :) ale chyba dodałaś mi sił i w weekend wypróbuję Twój przepis...

gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/07/06 23:59:13
Przyznam szczerze, że do tej pory jadłem kupcze placki na tortille, ale teraz - dzięki Twoim przepisom - spróbuję zrobić własne i zobaczymy jaka będzie różnica ;).
-
2011/07/07 10:22:18
Ja kiedyś robiłam sama ale w początkach mojej przygody z tortillami, łamały mi się. Podejrzewam, że za bardzo je podpiekłam ;)
Fajne porównanie. Do wykorzystania :)
-
2011/07/07 18:34:39
O! Coś dla mnie! Nie znoszę kupnych tortilli, wypróbowałem chyba z 10 różnych firm, i żadne mi nie podeszły.. A że mam czasem ochotę na te 'placki' z dodatkami, więc dobry przepis na pewno się przyda:)
-
2011/07/07 19:03:40
kiedyś robiłam domowe i fakt, że są sto razy lepsze od kupnych. tylko ja to leń jestem i czasem nie chce się nić robić kuchni a sklep po drodze :)
-
Gość: Julia, user60-002.satfilm.net.pl
2011/07/08 00:48:38
Ja też zawsze kupuję tortille, bo wydaje mi się, że takie zrobione samodzielnie będą suche i pokruszą się przy zawijaniu. Co prawda gdzieś słyszałam, że dobrze jest kłaść jedną na drugiej po przyrządzeniu i przykryć talerzem, żeby namiękły od pary, ale jakoś nie miałam chęci się męczyć.. Ale chyba przekonałaś mnie, bo bardzo fajnie wyglądają te Twoje :) Jak zrobię to dam znać jakie wyszły :P
Pozdrawiam
-
2011/07/09 11:26:07
Teraz to już na pewno przymuszę brata do tego, by znów zrobił swoje tortille i pozwolił mi je wkleić. Ale z tego co pamiętam, przypominają przepis pierwszy.
-
2011/07/09 13:00:46
Uważam, że wszelkie porównania są godne propagowania, bo skąd mamy wiedzieć, który przepis jest w końcu najlepszy? To prawie jak metoda naukowa. Pozdrawiam.
-
Gość: kamart, 82-160-205-162.tktelekom.pl
2012/08/30 21:41:21
Zrobiłam dziś tortille według przepisu drugiego. Z pewnością ciasto nie leżakowało aż tyle czasu a mimo tego wyszły rewelacyjne. Niczym nie odbiegają od tych sklepowych, ani smakiem ani wyglądem. Powiedziałabym, że są nawet smaczniejsze. No i bez wszystkich "E" w składzie. Już nigdy nie kupie gotowych. Dziękuję za przepis!!!:)
-
2012/09/01 15:41:14
Kamart :), super! Cieszę się, że się udały i smakowały :)
-
Gość: edyta, 87-205-169-254.adsl.inetia.pl
2013/01/02 22:31:30
Dziś zrobiłam tortille z przepisu nr 1. Wyszły idealne !!! Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
-
Gość: Witek, 178235138159.warszawa.vectranet.pl
2013/07/14 20:09:22
Próbuje własnie zrobić z mąki pełnoziarnistej 3 zboża, ale cały czas ciasto sie lepi, dodaje dużo więcej mąki niż w przepisie ( I ) . Napisze co wyszło jak już skończe, upiekę i zjem
-
Gość: Anku, public140322.cdma.centertel.pl
2013/07/19 21:16:49
Zrobiłam ciasto i jest genialne.. ale jak wsypałam 1 szklankę mąki pszennej to zauważyłam, że nie mam już więcej i dałam 1/2 kukurydzianej i 1/2 żytniej. Ciasto jest giętkie i łatwo się je wyrabia. Polecam :D
-
2013/07/20 08:40:04
Edyta - super, cieszę się, że wyszły :)
Witek - daj znać czy się udało
Anku - cieszę się, że wyszły :)
-
2013/07/22 18:25:12
Tortilla (przepis II) wyszła super tylko trzeba je jeść od razu bo potem twardną :)
-
Gość: anetta098, 178-36-249-212.adsl.inetia.pl
2013/08/08 12:10:42
Super przepis nr 1. Da mnie nr 2 z proszkiem do pieczenia to profanacja tortilli....
-
2013/08/12 12:55:53
właśnie wzięłam sie za przepis nr 1 :) mam ogromna patelnie wiec podzielilam ciasto na 4.. mam nadzieje ze nie beda za grube :D ale rozwalkowalam je naprawde cieniutko :)
-
2013/08/12 20:10:42
Ola - ja zawsze chowam w woreczek foliowy lub przykrywam ściereczką :)
Anetta -polecam w takim razie przepis 1, nam bardziej smakowały te drugie ;)
shiza91xx - daj znać jak wyszły :)!
-
Gość: gmilin, abko224.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/13 19:03:35
próbowałem zrobić z drugiego przepisu ale nic nie wyszło, ciasto źle się rozwałkowywało, a także nie szło zrobić cienkiej warstwy, nie mam zielonego pojęcia co mogłem zrobić źle. A tak nawiasem mówiąc to w przepisie jest chyba za dużo mleka podane bo miałem jedną wielką breje po zmieszaniu i musiałem dosypać trochę mąki
-
2013/08/14 08:29:01
haha. masakra. ciasto wyrabialam 3 razy i dopiero za trzecim razem mi wyszly, wczesniej musialo sie wkrasc za duzo mąki bo musialam podsypywac stolnice bo sie strasznie przylepialo no i efekt byl taki ze tortille wyszly troszeczke za kruche hehe, twarde jak chipsy :D ale za trzecim razem dlaam mniej maki i wyszlo super, ladnie sie zawijaly i w ogole :) polecam :) nastepnym razem sprobuje drugiego przepisu ;) bardziej mi sie podoba drugi przepis ale skusilam sie na pierwszy dlatego ze mniej pracochllonny :P
-
2013/08/14 17:25:04
gmillin - pewnie nie przeczytałeś całego przepisu, bo napisałam że nie dałam całego mleka. Też mi wyszła paćka jak dałam całe mleko. Nie zrażaj się do przepisu :)! Polecam spróbować z mniejszą ilością mleka
Shiza91xx- cieszę się, że jednak spróbowałaś :)
-
Gość: Marty ka, 92-55-241-53.net.pbthawe.eu
2013/09/25 14:58:05
Bardzo dziękuję (szukałam godzinami tego przeipsu) ;D
-
Gość: meksykanin, d36-110.icpnet.pl
2014/01/19 19:55:30
prcowalem w kuchni meksykańskiej polecam przepis 1 lecz zamiast przennej mąki polecam kukurydzianą ;)
-
2014/01/19 23:02:04
Dziękuję za wskazówkę :), spróbuję z kukurydzianą
-
Gość: , 109.231.18.38.koba.pl
2014/01/21 15:55:28
Robiłam z kukurydzianą, były straszliwie żółte i po prostu niesmaczne. :) te ze sklepu też są pszenne
-
Gość: Gosia, 81-219-113-84.adsl.inetia.pl
2014/02/06 14:40:03
Zrobiłam tortille według 2 przepisu. Dodałam do mąki troche przypraw(papryka, zioła ), ale poza tym przepis świetny. Nie może się nie udać. A placki wychodzą giętkie ale nie gumiaste. Bardzo dobrze się je zwija. Dzieki!
-
2014/02/06 16:58:52
:) cieszę się że wyszły
-
Gość: basia, ti0172a340-0469.bb.online.no
2014/02/11 12:38:26
Dobre :) zrobiłam z przepisu nr 1, szybciutko się robi, nie kruszą się. Polecam.
-
Gość: Kasia, 77-242-225-130.net.pbthawe.eu
2014/03/26 17:35:59
Właśnie zjedliśmy tortillę z drugiego przepisu- powiem tak mimo "leżakowania" ciasta w sumie szybko się robi. Jest bardzo elastyczne i dobrze się wyrabia. Sama tortilla po usmażeniu jest pyszna i mięciutka. Dodam że dodałam trochę więcej mąki niż w przepisie aby ciasto się nie kleiło. Najlepsza tortilla własnoręcznie wykonana jaką jadłam. Polecam :-)
-
Gość: madzia, blu66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/26 20:51:09
może dodałabyć pintresta?


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów