Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowo-budyniowe

RATUNKU! Co zrobić, żeby krem maślano-budyniowy się nie zwarzył??? Bo ostatnio jest to moją zmorą. Tak było i tym razem choć nic tego nie zapowiadało. Budyń był gęsty i wystudzony. Masło miękkie. Wszystko było pięknie do czasu... Dobrze, że mimo to krem był dosyć gęsty ale i tak mnie to zdenerwowało bo zepsuło trochę efekt. Ciasto mimo to wyszło dobre, cudownie pachniało miodem i orzechami. Najlepsze na drugi, trzeci dzień ponieważ ciasto musi zmięknąć.

W najbliższym czasie będę testować duże ilości przepisów z użyciem dyni :).

Źródło

ciasto orzechowo budyniowe

Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Warstwa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Ciasto miodowe: składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa: masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Z drugą postąpić tak samo, na wierzch wyłożyć masę orzechową. Każdy placek piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Masa budyniowa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami układając na wierzchu. Smacznego!

ciasto orzechowo budyniowe2

środa, 12 października 2011, zauberi
Tagi: miód orzechy
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/12 07:33:47
Też robiłam takie ciasto :) Tylko dwupoziomowe. To już taka mocno jesienna propozycja, prawie świąteczna ;)
A co do kremu, to raz mi się zważył, ale w taki sposób, że musiałam go wyrzucić. Rzadko robię taki krem, bo kiedyś znowu się strasznie ciągnął i obklejał mi mieszadło tworząc wielką kulę :)
-
anna.kaminska.pl
2011/10/12 08:05:28
To ostatnie zdjęcie jest przepyszne!
Ciasto jako coś koniecznego do kawy.
Amber
-
aciri
2011/10/12 08:16:11
Ten krem jest również moją zmorą, ale przeważnie robi mi się ciągnąca kula jak u Kasi:) Ciasto wygląda przepięknie. Uwielbiam takie.
-
kaspiecze
2011/10/12 08:48:11
cudne ciacho! musi być wyśmienite
co do kremu z dodatkiem masła/margaryny zawsze robię go w jeden niezawodny sposób: najpierw zagotuje mleko (część zostaw aby rozpuścić w niej budyń) razem z cukrem i tłuszczem. zanim zacznie wrzeć wszystko się ładnie rozpuści a później wystarczy już tylko wlać budyń (rozpuszczony w części mleka - wedle zaleceń na opakowaniu). lekko przestudzić. jeszcze nigdy masa mi się nie zważyła :)
-
zauberi
2011/10/12 08:52:41
Kass a nie wpływa to na smak kremu? Bo taki robiony z zimnego budyniu zmiksowanego z masłem jednak ma swoją specyficzną konsystencję i smak.
-
Gość: bistro mama, 217.173.195.*
2011/10/12 10:00:48
wow! wygląda cudownie :) i powoli pachnie świętami!
coś czuję, że w weekend zawita w moim domu.
-
asiek_ba
2011/10/12 10:48:37
Fantastyczne jest to ciacho! Uwielbiam akie smaczki:) A nie dodawałaś za szybko tego masła lub dużymi partiami?
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/10/12 12:36:06
Kochana ciasto znakomite:) a co do masy budyniowej to jak sie zwarzy to musisz w osobnej misce utrzeć tak z pół kostki masła i jak masz juz je spienione to po łyzce dodawać zważony krem i ubijać mikserem. ponadto budyń do masła musisz dodawać po łyzce, bo niekiedy jak dasz wiekszą porcje to lubi sie dziadostwo zważyć ....no i ja do kremu dodaję zawsze trochę margaryny ...ona jakos bartdziej trzyma krem w ryzach:)
-
wiolaz79
2011/10/12 13:47:22
Cudowne!!! Pomimo strachu przed tymże kremem, zrobię je!! :)
-
2011/10/12 15:31:23
Mi ostatnio pierwszy raz zważyła się masa z masła i budyniu, ale myślałam że to przez dżem wiśniowy, który dodawałam. Na szczęście jakoś bardzo nie wpłynęło to na smak (bardziej na moje samopoczucie ;p)
Ale żeby tego uniknąć można zrobić tak, że na ciepły ugotowany budyń kroję plasterki masła, nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wystygnięcia. Potem miksuję na gładki krem. Nie ma szans żeby się zważyło :)
-
pinkcake
2011/10/12 16:16:50
Te budynie ostatnio do luftu robią...
-
majanaboxing
2011/10/12 17:04:13
Twoje ciasto wyglada przepysznie. Lubię takie ciasta, fajne na swięta,.Moze w tym roku też zrobię. Zobaczymy.
Pyszne:)
-
pluskotka
2011/10/12 20:36:20
Moja mama uwielbia je robić na święta. I dobrze, że raz w roku, bo jest tak dobre, że może zbrzydnąć. :)
-
Gość: słodkosłona, *.sgyl.cable.virginmedia.com
2011/10/12 20:48:47
nie mam zielonego pojęcia, czemu krem budyniowy się warzy - bo mi się nigdy nie zwarzył, ale zawsze miksuję go dosłownie parę razy.

za to śmietana kremówka zawsze znajdzie dobry powód, żeby stać się masłem - wystarczy sekunda mojej nieuwagi. ; D

ciasto ewidentnie trafia w moje smaki, tam gdzie budyń i orzechy, to ja też. ; )
-
zauberi
2011/10/12 21:47:27
Dziękuję Wam komentarze i za rady co do kremu, na pewno zastosuję w przyszłości :)
-
joanna-kuchareczka
2011/10/12 22:02:31
To zdecydowanie również moje smaki. Co do masy, to na bank musi być budyń zimny i masło miękkie i dobrze utarte. Druga sprawa to powolne dodawanie budyniu do dobrze utartego masła. Mnie raz zdarzyło się, że masa się zwarzyła jak się śpieszyłam i dałam lekko ciepły budyń. Od tamtej pory staram się robić ją na spokojnie ;))
-
Gość: jozefine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/12 22:20:38
prosze ugotowac budyn w 2 szklankach mleka a nie w 3 i wtedy powinno byc dobrze
-
zauberi
2011/10/12 22:26:33
w 2? To chyba za mało jak na 2 opakowania budyniu? Bo ja te 3 szklanki to były 2 op. budyniu
-
Gość: jozefine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/12 22:34:08
czesto robie krem budyniowy i zadko mi sie zdarza zeby sie zwazyl no ale nie chce sie tu wymadrzac zycze powodzenia
-
zauberi
2011/10/12 22:51:08
Ale ja chętnie przyjmę rady :), tylko się upewniam, czy te 2 budynie mają być na 2 szklanki mleka?
-
Gość: jozefine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/12 22:56:52
tak na dwie szklanki a dokladnie na pol litra mleka nalezy go studzic kilka godzin az bedzi mial zwarta konsystencje cos na ksztalt krojenia nozem
-
Gość: jozefine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/12 23:01:10
rozumie ze mowimy o budyniach na pol litra mleka bo sa tez na 0\75l mleka
-
zauberi
2011/10/12 23:17:29
tak - takie na 1/2 l, ma być bardzo gęsty ten budyń tak? A potem, zmiksować masło i dodawać po łyżce budyń?
-
Gość: jozefine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/13 09:57:25
dokladnie tak prosze napisac o wynikach pozdrawiam bardzo serdecznie
-
Gość: ola, *.dynamic.chello.pl
2011/10/13 10:54:34
Mi krem się nie warzy ale robię go trochę inaczej. Na 2 paczki budyniu waniliowego z cukrem 1 litr mleka, 1 paczka cukru waniliowego i 2 łyżki mąki. Budyń gotuje się jak w przepisie tylko, że do rozrabianego budyniu dodaje mąki - trochę ciężko się to rozprowadza, żeby nie było klusek ale idzie to zrobić:) Potem tylko kostka miękkiego masła utarta z 1/4 szklanki cukru pudru i stopniowe dodawanie budyniu. Uwielbiam ten krem!
-
domaskowa
2011/10/13 12:38:06
Nie przejmuj się, mimo kremu ciasto wygląda wspaniale :)

Rada co do kremu: nie wiem, jak robiłaś, przeczytałam wszystko, ale powinnaś, ukręcając krem dodawać masło naprawdę stopniowo, nie na raz, bo inaczej naprawdę się zważy, masło musi być miękkie, ale zimne, no i spróbuj dać mniej mleka robiąc budyń :)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2011/10/13 21:01:25
Wygląda pysznie! Uwielbiam takie ciasta z budyniem. To Twoje trochę przypomina ciasto snickers :)
-
2011/10/14 17:39:25
Ja ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto- snikersa. Szkoda, że tym razem nie było dla mnie i mogłam na nie tylko popatrzeć;) Może następnym razem zrobię Twoja wersję, dla odmiany, tym razem tylko dla mnie:D
-
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/16 09:12:58
Uwielbiam takie miodowe ciasta z masą budyniową;) moja mama robi podobne,pozdrawiam;)
-
izaa_a
2011/10/19 08:38:36
super ciacho!!! lubie takie:)
-
Gość: zufik, 83.142.207.*
2011/10/21 21:42:56
A ja, jak mi sie zwazy, traktuje krem blenderem (takim recznym do miksowania zupek) i sie ladnie wszystko wygladza.pozdrawiam
-
Gość: zufik, 83.142.207.*
2011/10/22 17:12:49
Zrobilam dzis to ciacho, to jedne z moich ulubionych!:)
-
kaspiecze
2011/10/28 10:20:16
przepraszam, że dopiero dziś Ci odpisuję, ale niestety nie próbowałam nigdy ucierania zimnego budyniu z masłem, więc nie wiem czy smak kremu wedle mojej metody jest inny. w każdym razie zawsze wszystkim smakował :)
pozdrawiam
-
Gość: Kasia, *.9-3.cable.virginmedia.com
2011/12/21 11:37:24
Mi wlasnie pierwszy raz wczoraj sie zwarzyla masa. Pierwszy raz wystudzilam mase, zawsze ucieram na letniej i nigdy mi sie nie zwarzylo wczesniej.
-
2012/11/08 11:38:34
czy zamiast orzechow wloskich moge dac inne orzechy? np orzeszki ziemne? czekam na odpowiedz. pozdrawiam
-
zauberi
2012/11/08 15:09:39
Natuska2404 myślę, że spokojnie możesz dać orzechy ziemne
-
2012/11/08 18:00:07
a prosze mi jeszcze powiedziec taka rzecz. czy ciasto po upieczeniu jest twarde i musi polezec kilka dni? czytalalm wlasnie ze takie ciasta potrzebuja czasu.
-
zauberi
2012/11/08 18:06:53
Natuska2404 tak, ciasto jest twarde po upieczeniu, najlepiej jakby 2-3 dni postało to wtedy zmięknie
-
Gość: Arha, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/19 11:18:59
Dodaję żelatynę. Do rozprowadzanego proszku budyniowego (2 sztuki kupnego budyniu) dosypuję 1 łyżeczkę żelatyny. Dalej jak w przepisie. Dawniej miałam też problemy, od czasu zastosowania żelatyny krem zawsze mi wychodzi. Pozdrawiam :-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/23 14:41:24
Pewnie już doszłaś do perfekcji w robieniu kremu. Ja pamiętam tą masę z dzieciństwa, mama często ją robiła.. i nigdy ani jej ani mnie się nie zważyła ani nie tworzyła się kula.
Masło lub margaryna ubita do białości po czym dodajemy po łyżce budniu osłodzonego, wystudzonego ( zrobionego z 2 szklanek nie 3 - 2 budynie oczywiście) Pyszna słodka :) Pozdrawiam. i
A i ja jeszcze ja ciasta dodaję orzechy starte i piekę ciasteczka okrągłe i przekładam kremem kawowym. Pycha.
-
annas1964
2013/03/02 08:17:58
Aby krem się nie zważył masło/ margaryna i budyń muszą mieć taką samą temperaturę. Ja zawsze dużo wcześniej wyjmuję tłuszcze z lodówki, np z samego rana, i tak sobie czeka na swoją kolej. Budyń wystyga sam, bez żadnego przyspieszenia. Gdy jest zimny , ma temperaturę pokojową. Masło lub margaryna przez ten czas też takiej temperatury nabierze. A ponad to gdy w trakcie ucierania kremu, krem zaczyna się ważyć, najlepiej szybko wstawic naczynie z kremem do miski z ciepłą wodą i ucierac dalej, po chwili krem powinien robić się gładki i wtedy naczynie z kremem zdjąć z miski. Krem ucierać nadal. Powinien być gładki, może ewentualnie wyjść odrobinę rzadszy. Ważne, żeby zbyt długo go nie podgrzewać.


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów