Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ze szpinakiem

Ten wpis dedykuję Domi :), bo to dzięki Niej odważyłam się zrobić pierogi (po wcześniejszej sromotnej klęsce) i co ważne wyszły idealnie! Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Z ciastem pracuje się idealnie, nie trzeba podsypywać, można je cieniutko rozwałkować :) aż chce się te pierogi lepić.  Wszystkim bardzooo smakowały :) Polecam! 

pierogi ze szpinakiem 

Ciasto - źródło - Domi w kuchni

Farsz - pomysł własny

Ciasto:

600 g mąki pszennej,

1 żółtko,

100 g miękkiego masła, 

szczypta soli,

275 ml gorącej wody

Farsz:

2 opakowania mrożonego szpinaku,

270 g sera feta,

3-4 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

pieprz biały,

sól

Ciasto: do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i włozyć je do dużej miski, przykryć ściereczką.
Farsz: na maśle podsmażyć szpinak. Ja dodatkowo potrzymałam go trochę na durszlaku żeby jak najwięcej wody odciekło. Ostudzić. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, pokruszoną fetę. Dobrze wymieszać - farsz powinien być gęsty.

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka, nakładać farsz i lepić pierogi :). Wrzucać do wrzątku, czekać aż pierogi zaczną wypływać. Wyjmować pierogi - nie trzeba ich długo gotować ponieważ ciasto jest parzone. Smacznego!

pierogi ze szpinakiem2

pierogi ze szpinakiem3

 

sobota, 19 listopada 2011, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/19 08:31:09
sa wspaniale! :)
-
2011/11/19 08:46:07
piekne pierozki;))))
-
2011/11/19 08:56:20
No Kochana! Jestem pod wielkim wrażeniem!
Wspaniałe pierożki! Jakbyś lepiła je już od wielu, wielu lat :)
Strasznie się cieszę, że je odczarowałaś, jestem z Ciebie dumna!
Buziaki :*
-
2011/11/19 09:45:07
Sliczne, foremne i nadziane tym, co tygryski (czytaj: ja) lubia najbardziej. Mniam!
-
Gość: slodkiefantazje, 85-222-35-28.home.aster.pl
2011/11/19 09:48:27
Wyglądają przepyszne! Pierogi ze szpinakiem i fetą to moje ulubione, robię je na Wigilię zamiast tych z kapustą i grzybami, za którymi aż tak nie przepadam. :))
-
2011/11/19 10:14:35
Uwielbiam pierogi, uwielbiam szpinak, uwielbiam ten wpis :D
-
2011/11/19 10:25:04
Narobiłaś mi strasznej ochoty na domowe pierogi! :)
-
2011/11/19 11:56:26
a nie mogłaś powiedzieć, ze robisz takie cuda .... to bym przyjechała i pomogła lepić:)
-
2011/11/19 15:24:30
Piękne! Jakbyś przez całe życie nic innego nie robiła, tylko lepiła pierogi:) Uwielbiam ze szpinakiem:)
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
-
2011/11/19 15:58:13
Pięknie wyglądają. Bardzo eleganckie i smaczne pierożki :)
-
2011/11/19 19:45:07
Od dawna marzą mi się takie zielone pierożki;)a,że tak je zachwalasz,to na pewno wypróbuję;)
-
Gość: wik, avj222.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/19 20:00:33
Pierogi wyglądają wspaniale :) Piękne zdjęcia ! :)
-
2011/11/19 21:41:18
Pieczarko, Izo, Maggie, Słodkiefantazje, Flusso, Majanko, Wikdziękuję :)
Domi to wszystko dzięki Tobie! :) przekonałaś mnie, że pierogi wcale nie są takie straszne a do tego Twój przepis na super ciasto :) dziękuję Kochana!
Sue :) to może się skusisz i zrobisz? :)
Joluś w takim razie zapraszam na kolejne lepienie :)
Asiek dziękuję :), niestety co do robienia to dopiero mój drugi raz :)
Monisiu polecam :)


-
2011/11/19 23:02:11
Wyglądają zachwycająco!:-)
-
2011/11/20 00:36:11
ooch, jak mi się marzą takie pierożki, a czasu żeby je zrobić - brak! ;)
-
2011/11/20 08:44:38
Lubie pierogi, nawet bardzo :)
-
2011/11/20 10:53:49
Pysznie wygladaja! Uwielbiam pierogi i szpinak! Bardzo chetnie bym skorzystala z Twojego przepisu, ale czy farsz szpinakowy nie jest za luzny? Nie wyplywa z pierogow? Pozdrawiam:)
-
2011/11/20 11:42:26
Chochlikikuchenne farsz jest dosyć gęsty - polecam rozmrożenie szpinaku i osączenie go na sicie i dopiero wtedy podduszenie z masłem - jeśli nadal będzie dużo wody można znów osączyć. Mi farsz nie wypływał z pierogów :)
-
2011/11/20 17:17:48
Pierogi piękne. A skoro pierwsze pierogi za płoty (koty bym oszczędziła, bo idzie zima) to może dołączysz do Pierogarni? :)

-
2011/11/20 19:58:00
Chętnie załapałabym się na taki obiadek:)
-
2011/11/20 21:49:49
Szpinak z fetą, mniam:)
-
2011/11/20 22:00:34
Piękne. Uwielbiam szpinak ;-) Mogę jednego?
-
2011/11/21 09:38:21
W takim razie napewno sprobuje:)
-
2011/11/21 17:24:34
pyszności :) Uwielbiam szpinak pod każdą postacią :)
-
2011/11/22 15:49:22
Mama już planuje zrobić pierogi na święta, to może sobie takie szpinakowe na obiad też kiedyś zrobimy. Uwielbiamy szpinak. :)
-
2011/11/26 15:24:36
Nic tylko się zajadać ;-)) Pychotka.. w końcu jestem Miłośniczką Pierogów ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: Kamyczek, cecil.static.korbank.pl
2012/06/02 14:39:11
Przepięknie wyglądają i na pewno fantastycznie smakują! Ile Ci ich wychodzi z podanej ilości składników? Pozdrawiam:)
-
2012/06/04 07:50:50
Kamyczek ciężko mi powiedzieć ile wychodzi bo robiłam jakiś czas temu, u nas wystarczyło na dwa obiady dla 3 dorosłych osób więc wyszło całkiem sporo
-
2012/06/10 19:38:31
Te przepyszne pierożki właśnie zrobiłam i zjadłam:) Dowód na moim blogu ;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za super przepis :)
-
Gość: maja, user-46-113-171-116.play-internet.pl
2012/07/19 20:09:11
Pierozki przepyszne. Ciasto idealne. Z podanej ilosci skladnikow wyszlo 60 pierogow.


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów