Blog > Komentarze do wpisu

Boeuf Strogonow

Wczorajszy dzień był naprawdę ciężki i stresujący. Zakończył się wieczorną wizytą u lekarza i zaleceniami odpoczywania, oszczędzania się i relaksowania. Od dziś robię więc sobie małe wakacje do czasu aż wszystko się unormuje. Dobrze, że mam już w zanadrzu jakieś wpisy więc nie opuszczę bloga ;).

A dzisiejsza propozycja odmienna od ostatnich - bo obiadowa. Jak podaje Wikipedia "nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Danie jest naprawdę pyszne, sycące a proponowana porcja wystarczyła dla naszej dwójki na 3 obiady :). Polecam!

Źródło

strogonow

ok. 700g polędwicy wołowej, (z braku dobrej wołowiny użyłam wieprzowiny)
oliwa do smażenia,
1 cebula,
ok. 500ml bulionu (ew. wody),
2-3 listki laurowe,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego cząbru (pominęłam),
ok. 300g pieczarek,
1 czerwona papryka,
ok. 200g ogórków kiszonych,
ok. 400ml przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, słodka papryka – do smaku,
1-2 łyżki musztardy,
ok. 125 ml kwaśnej śmietany (u mnie 18%),
1-2 łyżki mąki

Mięso pokroić w paseczki lub kostkę. Podsmażyć na patelni w odrobinie oliwy. Mięso przełożyć do większego garnka, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Przełożyć do mięsa. Całość zalać bulionem, włożyć listki laurowe, tymianek i cząber. Gotować do czasu aż wołowina nieco zmięknie (ale nie na tyle, by się rozpadała). W międzyczasie obrać pieczarki (nie obierałam, tylko dobrze oczyściłam). Wszystkie warzywa (pieczarki, papryka i ogórki) pokroić. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać passatę pomidorową. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i musztardą. Gotować jeszcze ok. 20-30 min., do momentu, gdy mięso stanie się zupełnie miękkie. Śmietanę wlać do kubeczka. Powoli (by się nie zważyło) dodawać trochę sosu z mięsa, energicznie mieszając. Dosypać mąkę, połączyć tak by nie zostały grudki, a następnie całość wlać do garnka z mięsem. Wymieszać. Zagotować. Smacznego!

strogonow2

środa, 18 stycznia 2012, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kremowy makaron z kalafiorem

    Jestem pracującą mamą 4-latka i jak każda mama staram się by moja pociecha jadła warzywa. Przyznaję, że różnie nam to wychodzi ale odkryłam, że najlepszym sposo

  • Risotto z cukinią

    Obłędnie kremowe! Posmakowało szczególnie mojemu Synkowi, który domagał się kolejnych dokładek (a jest On raczej typem niejadka ;)). Polecam! Źródło: Goodfood m

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym

    Powoli zaczyna się sezon na cukinię. To jedno z moich ulubionych (zaraz po pomidorach) warzyw. Jest bardzo wszechstronne :), można z niego zrobić zupę, ciasto,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: NaStole.pl, *.icpnet.pl
2012/01/18 08:21:09
Pyszne danie na obiad :)
-
pieczarka_mysia
2012/01/18 09:17:34
Mmniam, ale pysznosci!

Pozdrawiam :)
-
2012/01/18 11:34:14
Bardzo lubię Strogonowa:) ....pysznie u Ciebie wygląda:)
-
2012/01/18 12:09:38
No to odpoczywaj nam i wracaj jak najszybciej do formy:)

A potrawa jest pyszna!
Swietne zdjecia:D
-
lutka40
2012/01/18 12:11:30
Pyszności .Uwielbiam
-
anna.kaminska.pl
2012/01/18 12:11:58
Danie,które lubi chyba każdy.Sycące i pyszne.Ślicznie je nam pokazałaś.
Amber
-
Gość: bijana, 188.141.39.*
2012/01/18 13:39:12
jestem fanką tej potrawy, a Twoje zdjecia są takie-apetyczne, ze az by sie chcialo zjesc..
-
Gość: Escapade Gourmande, *.rev.sfr.net
2012/01/18 13:46:33
Klasyka gatunku. Pyszności. U Ciebie to bardzo apetyczna klasyka!
-
Gość: Escapade Gourmande, *.rev.sfr.net
2012/01/18 13:47:19
Przepraszam...jeszcze o czymś zapomniałam - zdrowiej nam szybko! :)
-
izaa_a
2012/01/18 14:06:40
mniammm pyszności z chęcią bym chleb zanurzyła w takim sosiku
-
2012/01/18 14:33:13
Wow, wygląda przepysznieeeeeee !:), pozdrawiam :)
-
Gość: izka, *.play-internet.pl
2012/01/18 17:38:21
Nie ma to jak solidny garnuszek takiego gulaszu w mroźny dzień ... poezja dla podniebienia:)
-
aciri
2012/01/18 19:35:55
Bardzo lubię:) Życzę miłego odpoczynku:)
-
majanaboxing
2012/01/18 20:15:17
Pyszności!:)
Zdrowia życzę!
-
flusso
2012/01/18 23:27:36
Pyszności! Bardzo lubię! ... a Ty odpoczywaj ;)
-
Gość: Kachna, 109.255.74.*
2012/01/19 15:57:34
mniam... Pycha!!!

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
domaskowa
2012/01/20 18:02:07
Hej, hej, prosze się nie przemęczać, kto będzie piekła ciasta, na które będę się patrzeć godzinami? :)
Ach, fajnie byłoby dostać miseczkę takiego gulaszu...
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/24 11:40:17
MHmhmh.. z chrupiącym pieczywkiem w sam raz ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: NiNa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/24 20:28:21
Uwielbiam takie sosiki, z ryżem...Odpowiada mi wersja z męsem wieprzowym też. Jedyne co muszę zmienić to użyć majonezu zamiast śmietany z powodu alergii pokarmowej na mleko...
-
zauberi
2012/01/25 08:29:19
Nino wydaje mi się, że śmietanę możesz w ogóle pominąć, a mąkę rozrobić z wodą, nie będzie dużej różnicy w smaku :)
-
2012/01/30 19:50:24
To jedna z moich najulubieńszych zup...
-
wykrywaczsmaku
2012/02/05 13:57:07
w sam raz na taki mróz! :)
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/12/02 14:16:33
500ml jakiego bulionu??
-
zauberi
2013/12/02 18:31:36
może być warzywny, drobiowy, wołowy
-
Gość: cucinare, *.static.rdi.pl
2014/05/21 09:19:45
Wygląda pysznie:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów