Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cappuccino

Ostatnio sięgam często po sprawdzone przepisy. Nie mam jakoś weny do eksperymentów. Ciasto robiłam dawno temu, tak dawno, że aż zapomniałam jakie jest dobre. Mięciutki biszkopt przełożony pianką cappuccino - poezja! Ciasto jest lekkie i z gatunku tych przy których zapominam który to już kawałek ;). Polecam!

Przepis znaleziony parę lat temu gdzieś w internecie - zmodyfikowany

ciasto cappuccino

Biszkopt:

  • 5 jajek dużych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Pianka:

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duże opakowanie cappuccino,
  • 2 szklanki mleka + 300 ml mleka (użyć do ubicia śnieżek),
  • 2 śnieżki,
  • 5 płaskich łyżek żelatyny

*Opcjonalnie polewa czekoladowa na wierzch

Biszkopt: całe jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę - trochę to trwa, piana powinna być podobna do tej z białek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy (moja 32x21 cm) i piec w temp. 180 stopni do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Pianka: w gorącym, przegotowanym mleku rozpuścić kawę, żelatynę i cukier waniliowy. Zostawić do przestygnięcia (trzeba pilnować żeby masa całkowicie się nie stężała). Śnieżki ubić z 300 ml mleka na sztywno. Powoli dodawać chłodną masę kawową cały czas miksując - pianka powinna być gęsta i puszysta. Piankę podzielić na dwie części (w stos 2/3 i 1/3). Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 pianki, przykryć drugim blatem i posmarować resztą masy (należy to robić szybko gdyż masa szybko gęstnieje). Opcjonalnie polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

piątek, 20 stycznia 2012, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/20 07:55:34
pieknie wygląda to ciasto...;)))
-
2012/01/20 10:23:47
Najlepsze są stare sprawdzone przepisy - choć ja czasem lubię szukać nowych i właśnie znalazłam "ciasto cappuccino" - z pewnością do wypróbowania
-
2012/01/20 10:49:26
Jeszcze niegdy nie pieklam, i nie przypominam sobie zebym probowala :( Aaaa szkoda, bo wyglada pysznie :))
-
Gość: sabcia17, 089-101-179114.ntlworld.ie
2012/01/20 10:50:02
Swietne ciasto, z pewnoscia wyprobuje. Mam tylko male pytanie: co to jest mleko na sniezki? Czy mozna uzyc smietanki?
-
2012/01/20 11:05:25
Ja jeszcze nie robiłam, ale wiem że by mi smakowało i też bym się pogubiła z tymi kawałkami :D
-
2012/01/20 11:59:18
rewelacyjne
-
2012/01/20 12:00:49
wyglada super,pewnie tak samo smakuje..
-
2012/01/20 12:01:07
Sabciu mleko do śnieżek to zwykłe mleko :)
-
2012/01/20 12:10:42
Też za mną ostatnio chodzi takie ciacho, ale widzialam przepis z 5. łyżkami capuccino na masę, a u Ciebie jest o dużo więcej, więc ciacho musi być bardzo esencjonalne, a co za tym idzie lepsze mniam....
-
2012/01/20 14:21:00
Zamierzam takie zrobić na dzień babci:) Pięknie Ci wyszło:)
-
2012/01/20 15:35:09
Ciasto z takim kremie cappuccino robi wrażenie. Ja przygotowałam je na zeszłoroczną Wielkanoc. Konsumenci byli zachwyceni. Na bazie tego przepisu można zrobić też krem mleczny, kakaowy czy jaki tam chcecie. Ja robię z niego bezjajkowe tiramisu. Polecam :)
-
2012/01/20 16:32:01
Kochana jeśli przy tym cieście zapomina sie o tym, który to kawałek to musi byc przepyszne:) ...a wygląda niezwykle:)
-
2012/01/20 16:55:12
przepięknie się prezentuje:) nigdy nie robiłam takiego, więc sobie zapisuję :)
-
Gość: annaz, 82-160-108-114.tktelekom.pl
2012/01/20 17:48:04
Robię bardzo bardzo podobne, dodaję tylko do tego jeszcze warstwę masy budyniowej: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/ciasto-cappuccino.html PYCHA :)
-
2012/01/20 18:00:24
O mamo, jakie ciasto... jak na nie patrzę, to aż czuję smak tego kremu... Czasami żałuję, że mieszkamy we dwoje i musiałabym to ciasto zjadać sama, znaczy to nawet lepiej, ale z drugiej strony szkoda mi odzyskanej wagi sprzed świąt :D
-
2012/01/20 21:58:49
Rewelacja! Bardzo eleganckie no i na pewno pyszne :)
-
2012/01/21 15:56:02
piekne ciasto,mozna je zrobic jako tort np:) kiedys robilam tez ciasto capucino,ale na smierc o nim zapomnialam,musze wyszukac w moim kulinarnym kajeciku:)
-
2012/01/21 20:05:22
Kuszące to ciasto! Uwielbiam wszystkie mocno kremowe smakołyki :)
ps. Zapraszam do mnie, gdzie czeka na Ciebie zaproszenie do zabawy :)
-
2012/01/22 12:30:15
ja tam lubię stare sprawdzone przepisy ;) lubię wracać do smaków, odkrywać je na nowo.
a ciasto wygląda na wyśmienite :)
-
Gość: magnolia0joaska, 46.205.78.129.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/22 18:14:03
Muszę wypróbować - brzmi smakowicie!

Dziękuję za odwiedziny :)
-
2012/01/22 21:27:22
Myślę, że musiałabym nieco namieszać z masą, żeby zastąpić śnieżki, za którymi nie przepadam, naturalną kremówką. Ale to moje smaki, takie ciasta bardzo nam smakują.
-
2012/01/23 08:33:17
Usagi myślę, że po prostu musiałabyś zamienić 300 ml mleka do śnieżek na 300 ml kremówki, choć nie gwarantuję, że to by wyszło :) bo nigdy takiego nie robiłam
-
2012/01/24 11:38:58
Wygląda apetycznie.. i pewnie też takie jest.. leciutkie i pyszne ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2012/01/24 19:36:51
bardzo lubię takie ciasta, wygląda smakowicie!
-
Gość: Marta, host-89-242-67-40.as13285.net
2012/01/31 19:33:29
Swietnie ciasto wyglada. Chcialam wyprubowac, ale masa kawowa sie nie zgestianiala,nie wiem co zle zrobilam..:(
-
2012/01/31 20:26:15
Marto Hmmm... a śnieżki Ci się dobrze ubiły? Moja masa zaraz po dodaniu żelatyny była już bardzo gęsta aż ciężko było rozsmarować. Naprawdę nie wiem co mogło być przyczyną. Przy takiej ilości żelatyny (5 łyżek) masa powinna bardzo dobrze zgęstnieć.
-
2012/03/03 06:52:16
Wygląda rewelacyjnie.:)
-
Gość: ldoncia, 87.204.103.*
2012/08/14 12:45:18
jeśli masa kawowa nie zgęstniała od razu to trzeba ją włożyć do lodówki i poczekać aż zgęstnieje, mi zrobiło się to samo a to pewnie dlatego że za szybko wlałam kawę..
-
Gość: Justyś, agig2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 20:28:29
Ciasto super. Przepis puściłam dalej: mamaipomocnicy.blogspot.com/2012/11/ciasto-cappuccino.html
-
2012/11/19 08:04:44
Justyś cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało :)
-
Gość: Załamana, aeat41.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/07 14:50:56
Masa mi nie stężała!:(
-
2013/06/08 13:23:25
A żelatyna dobrze się połączyła z resztą masy? Nie zbiła się na dnie?
-
Gość: omnia, 83-238-87-82.ip.netia.com.pl
2013/12/21 21:22:49
co to znaczy opakowanie cappuccino? Duże to znaczy jakie?
-
2013/12/21 23:08:12
Omnia - o wadze 110 g


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów