Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Proste, szybkie i pyszne. Naleśniki można zrobić wcześniej i w odpowiednim momencie wrzucić do piekarnika. Lubię jeść takie naleśniki na spokojny piątkowy obiad. I chyba muszę przyznać, że to moja ulubiona forma podawania szpinaku. Polecam!

Przepis własny

nalesniki ze szpinakiem

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli

Nadzienie szpinakowe:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 100 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 g sera np. tylżyckiego (ważne żeby był wyrazisty w smaku)

Ciasto: jajko wymieszaj z odrobiną mąki, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Dodawaj powoli mąkę na przemian z mlekiem cały czas mieszając, na końcu dodaj sodę i olej. Wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Smaż cienkie naleśniki.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekany czosnek i podduś aż czosnek zmięknie. Dodaj zamrożony szpinak i przykryj rondel. Niech szpinak się dusi ok. 10 minut. Do gorącego szpinaku dodaj śmietanę, przyprawy oraz 100 g startego na drobnej tarce sera. Wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Gorącą masą smaruj naleśniki i zwijaj ze w rulony lub w formę krokieta. Naleśniki ciasno poukładaj w naczyniu. Posyp resztą sera oraz gałką muszkatołową. Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści.

wtorek, 06 marca 2012, zauberi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/06 08:05:55
Moje smaki....musi rewelacyjnie smakować!
-
2012/03/06 08:26:16
Bardzo ciekawe, zdrowe i apetyczne danie :) muszę to kiedyś wypróbować :)
-
2012/03/06 11:38:05
Ja tez bardzo lubie nalesniki ze szpinakiem - zreszta szpinak lubie w kazdej postaci, wiec to nic dziwnego :)
-
2012/03/06 12:10:00
naleśniki ze szpinakiem, to już pycha, a jeszcze zapiekane... to już musi być genialne, na dodatek genialnie prosty przepis :-)
-
2012/03/06 12:35:50
Robimy i uwielbiamy. :)
-
2012/03/06 15:10:28
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, czasem dodaję do tego sos serowo- grzybowy :):):)
bardzo apetyczne zdjęcie!
-
2012/03/06 16:27:00
Szybkie i pyszne, to lubię najbardziej! Ze szpinakiem muszą być po prostu pyszne!
Pozdrawiam:)
-
2012/03/06 17:39:04
Moje ulubione naleśniki:) Jeszcze piękniej tu teraz u Ciebie:)
-
2012/03/06 20:10:17
Swietne !:) Ze szpinakiem - pysznie :)
-
2012/03/06 23:50:36
Nadzienie szpinakowe faktycznie do naleśników doskonale w takiej najprostszej postaci jak u Ciebie lub z dodatkami. Ja też naleśniki zapiekam, a z dodatkiem sosu, to już bajka. Zdjęcie wyjątkowo kuszące. Pozdr.
-
2012/03/07 00:28:47
ile ja się już zbieram, żeby je zrobić! wyglądają pysznie! ; )
-
2012/03/07 09:59:19
Robie podobne i podaje z sosem beszamelowym! Pychota:D
-
2012/03/07 15:16:26
Koniecznie muszę przygotować taki obiad:)
-
2012/03/07 18:04:03
wyglądają znakomicie :)
-
Gość: , 193.24.32.5*
2012/04/23 09:28:38
Mam pytanko: na ile osob wystarczy podana ilosc skladnikow? Tzn na ile nalesnikow?

Dzieki z gory za pomoc:) Chce jutro poczestowac kolezanki z pracy takimi nalesnikami :)
Magda
-
2012/04/23 10:20:02
Myślę, że to zależy od apetytu :), u nas wystarczało dla 4 osób po ok. 3 naleśniki
-
2012/06/09 00:16:31
Sliczne dzieki za przepis :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów