Blog > Komentarze do wpisu

Biały puszek z rabarbarem

Bardzo delikatne, miękkie ciasto z rabarbarem. Puszek idealnie oddaje strukturę ciasta, mimo iż nie ma drożdży bardzo skojarzyło mi się właśnie z drożdżowym. Smaczne, idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Polecam!

biały puszek

  • 1 szklanka cukru (można dać mniej),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 12% (dałam jogurt naturalny),
  • 2 łyżki oleju (dałam 4),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie łyżka rumu lub ekstraktu rumowego,
  • 2-3 łodygi rabarbaru pokrojone na małe kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o śr. 23 cm lub średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia.

Cukier ubijamy z jajkami na puszysty krem, dodajemy olej, jogurt i miksujemy przez 5 minut. Wsypujemy przesianą z proszkiem mąkę. Miksujemy. Wkładamy ciasto do formy. Posypujemy rabarbarem. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka.

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego - ciasta ucierane - przepis zmodyfikowany

poniedziałek, 27 maja 2013, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/27 12:48:16
Super ciacho! :)
-
wiosenka27
2013/05/27 14:29:06
Lubię wszelkie Puszki:)
-
pieczarka_mysia
2013/05/27 18:42:34
Uwielbiam takie ciacha :) zapisuje do zrobienia ;)
-
majanaboxing
2013/05/27 20:00:19
Rabarbarowe kocham zawsze :)
-
izaa_a
2013/05/28 21:12:19
bardzo fajne ciacho
-
gin86
2013/05/28 21:14:07
Wygląda naprawdę wyjątkowo puszyście :)
-
2013/05/29 22:08:51
Strukturą przypomina drożdżowe:) ....uwielbiam wszelakie ciasta z rabarbarem:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów