Blog > Komentarze do wpisu

Chleb tygrysi

To już mój drugi udział w cyklu Wypiekanie na śniadanie. Chleb o intrygującym wyglądzie, skórkę ma łaciatą niczym gepard czy lampart lub inny dziki zwierz. Chlebek prosto się robi, dla uzyskania efektu trzeba zakupić lub zrobić mąkę ryżową. Warto :).

chleb tygrysi

Źródło przepisu

zaczyn:

  • 90 g mąki
  • 55 g wody
  • 7 g suchych droższy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

na chleb:

  • 450-500 g mąki (u mnie chlebowa typ 650)
  • 100 g ciepłej wody
  • 230 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

polewa skorupka: (wyszło mi jej sporo więc można zrobić pół porcji):

  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki)


Zaczyn: drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier, mąkę. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut i dosypujemy sól. Odstawiamy do "ruszenia" na ok. 10 minut.

Do zaczynu dodajemy wodę, mleko, cukier i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej, sól i powoli wsypujemy mąkę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.  Ciasto nie powinno się kleić. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski posmarowanej lekko olejem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (na ok. 1 godzinę). Ciasto odgazowujemy (tzn. uderzamy pięścią i kilka razy składamy). Znów formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Ciasto formujemy w bochenek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: mieszamy składniki, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany ale takiej która da się rozsmarować a nie będzie ściekać z chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut. Chleb posmarować polewą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Na spód piekarnika warto wstawić naczynie z zimną wodą.

Upieczony chleb całkowicie studzimy przed jedzeniem.

Razem ze mną chleb piekli:

Małe kulinaria

Ala piecze i gotuje

Moje małe czarowanie

Smaki Alzacji

Chleby.info

Kulinarne przygody Gatity

Smaczna Pyza

Matka Wariatka

 

Po prostu Marghe

Bona Apetita

Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Everyday flavours

Każdy może gotować

Buszująca w kuchni

Teatr gotowania

niedziela, 06 kwietnia 2014, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Korzenne scones z dynią

    Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam! 2 szklanki mąk

  • Chleb z garnka III (FOCH)

    Bardzo lubię ten rodzaj chleba. Jest mega prosty w przygotowaniu, jedynie pieczenie może być problematyczne bo potrzebujemy garnka najlepiej żeliwnego lub ceram

  • Bułki angielskie

    Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce "Cukiernia Lidla", są przepyszne. Słodkie, idealnie pasują do dżemu ale jedzone same ze szklanką mleka również

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2014/04/06 07:52:43
wygląda idealnie!
-
wiosenka27
2014/04/06 10:28:43
Mój dopiero rośnie:)
-
Gość: Dorota Owczarek, *.lodz.mm.pl
2014/04/06 12:34:45
Piękny chlebuś Ci sie upiekł, cudne cętki.
ja wykorzystałam całą polewę na chlebek i nic mi nie zostało. Dziekuje za wspólne pieczenie :-)
-
judik1119
2014/04/06 13:30:36
Przepiękny chlebek! A jaka skórka chrupiąca!! :-)
-
bernadeta75
2014/04/06 14:43:45
piękny wypiek.
-
Gość: Bona Apetita, *.cable.net-inotel.pl
2014/04/06 18:33:07
Przepiękny!
Dziękuję za wspólny czas :D
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/07 10:42:53
Piękny "tygrysek" ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
-
smacznapyza
2014/04/07 10:59:40
dziękuję za wspólne pieczenie
-
lucynella
2014/04/07 11:23:10
Piękny, dziękuję za wspólne pieczenie !
-
Gość: matka_Wariatka, *.icpnet.pl
2014/04/07 11:31:49
ślicznie się prezentuje :)
-
Gość: Justyna, *.play-internet.pl
2014/04/07 19:36:49
Dziękuje za wspólne pieczenie :).
-
majanaboxing
2014/04/07 21:01:08
Jest uroczy!:)
-
Gość: baba - Kaśka, 212.180.210.*
2014/04/08 13:46:55
Idealnie "spękał" - chociaż nie twierdzę, żeby był strachliwy :)
dzięki i do następnego!
-
2014/04/09 20:12:48
Tez go upiekłam, ale jakoś tak średnio nam podszedł dlatego nie publikowałam:) ... jakiś taki za słodki:) .... choć urody mu nie można odmówić:) buziaki
-
izaa_a
2014/04/11 07:55:00
pieknie wygląda


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów