Blog > Komentarze do wpisu

Kubuś

Bardzo fajne ciasto, na pewno pojawi się na moim świątecznym stole. Jest bardzo podzielne, z każdym dniem lepsze więc spokojnie można przygotować je 2 dni wcześniej a później delektować się kawałkiem pysznego ciasta. Gorąco polecam tym bardziej, że możecie je bardzo modyfikować dodając do kremu swój ulubiony smak soku.

kubuś

Forma 20x30 cm:

Biszkopt

  • 3 jajka
  • niepełna szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki oleju

Masa kubusiowa:

  • ok. 850 ml soku kubuś, pysio itp.
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki cukru do smaku

Masa śmietanowa:

  • 400 g śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Polewa czekoladowa i wierzch:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3–4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2–3 łyżki wrzątku
  • paczka herbatników ok. 150 g

Biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier z wanilią i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 17-20 minut do suchego patyczka.

Masa kubusiowa: 700 ml soku wlewamy do garnuszka, gotujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy do gotującego się soku, chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ewentualnie dosładzamy gorący budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu i cały czas miksujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Krem wykładamy na biszkopt.

Masa śmietankowa: zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywny krem, pod koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na krem kubusiowy.

Na wierzchu kładziemy herbatniki.

Polewa: rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder, mieszamy do zagrzania i momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Mieszamy. Od razu smarujemy herbatniki.

Źródło

środa, 09 kwietnia 2014, zauberi
Tagi: kremówka
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
danasoch
2014/04/09 07:45:30
Wygląda pysznie, będę wiedziała gdzie szukać;)
-
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2014/04/09 09:28:27
też robię to ciasto czasami, bardzo smaczne jest:)
-
wedelka
2014/04/09 14:01:25
Apetyczne :)
-
2014/04/09 20:14:47
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie i elegancko:) buziaki
-
Gość: Magda Lena, *.as13285.net
2014/04/09 22:51:27
Do czego potrzebna jest zelatyna w polewie?
-
zauberi
2014/04/10 07:35:22
Magda Lena - dzięki żelatynie polewa ładnie błyszczy i podczas krojenia nie rozpływa się tylko trzyma formę


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl