Blog > Komentarze do wpisu

Sernik nowojorski II

Mam nadzieję, że nie macie dość serników bo w zapasie mam jeszcze jeden ;). Dzisiaj sernik bardzo prosty, można by nawet powiedzieć, że taka klasyka. Jego wyjątkowość polega na kąpieli wodnej dzięki której jest bardzo aksamitny i kremowy, drugą ważną cechą jest polewa śmietanowa na wierzchu. Koniecznie trzeba ten przepis wypróbować. Mi najwięcej trudu przysporzyło odpowiednie zabezpieczenie tortownicy folią aluminiową. Polecam Wam poszukać filmików z instruktarzem jak to zrobić, gdzieś widziałam fajny filmik ale niestety teraz nie mogę go znaleźć.

sernik nowojorski

Spód:

  • 85 g masła, stopionego (polecam dać mniej ok. 45 g)

  • 140 g ciasteczek Digestive lub innych pełnoziarnistych

Masa serowa: 

  • 900 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,

  • 250 g cukru pudru,

  • 3 łyżki mąki pszennej,

  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu/pasty z wanilii,

  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny (ok. 2 łyżeczek),

  • 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • 3 duże jajka,

  • 1 żółtko,

  • 280 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Polewa śmietanowa:

  • 140 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

  • 1-2 łyżki cukru pudru 

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przygotowujemy tortownicę o śr. 23 cm. Jej wierzch wykładamy folią aluminiową (musimy zrobić przynajmniej 2 warstwy folii). Tutaj znajdziecie filmik jak to ma wyglądąć.

Boki tortownicy smarujemy lekko masłem.

Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciastka wysypujemy na spód tortownicy (dobrze jest na spodzie ułożyć krążek papieru do pieczenia!). Uklepujemy dłonią. Wstawiamy do lodówki.

Boki tortownicy lekko natłuścić masłem. 

Warstwa serowa:

wszystkie składniki miksujemy razem do połączenia się składników. Wylewamy masę na spód.

Tortownicę wstawiamy do większej formy, wstawiamy do piekarnika i do formy w której jest tortownica nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy.

Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy ok.50 minut (może to trwać trochę więcej, wierzch sernika powinien być ścięty). Zostawiamy go do wystudzenia uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy, studzimy. Polewamy polewą śmietankową (wszystkie jej składniki mieszamy). Wstawiamy sernik do lodówki na kilkanaście godzin.

sernik nowojorski

Źródło

piątek, 04 kwietnia 2014, zauberi
Tagi: śmietana
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2014/04/04 07:59:32
Uwielbiam!
Sernik NY zawsze piekę w kąpieli wodnej, z tym,że naczynie z wodą stawiam pod formę z sernikiem.
Zapraszam na mój,właśnie jest na blogu.
Amber
-
izaa_a
2014/04/04 08:03:06
pięknie wygląda, takiego sernika jeszcze nie robiłam ani nie jadłam, chyba czas nadrobić zaległości
-
ilovebake.pl
2014/04/04 08:13:52
Nigdy jeszcze nie jadłam takiego sernika, a wyglada zachęcająco :)
-
ogrodybabilonu
2014/04/04 08:37:29
Wygląda bajecznie!
-
Gość: Życie z apetytem, *.play-internet.pl
2014/04/04 08:44:00
Sernik wygląda bardzo zachęcająco. Przyznam, że już jakiś czas przymierzam się do jego wykonania i w końcu będę musiała go zrobić, bo jak patrzę na Twój to aż ślinka cieknie :)
-
gin86
2014/04/05 14:49:35
Mmm, wyjątkowo kusząco się prezentuje :)
Serników nigdy nie mam dość :)
-
2014/04/05 18:21:47
U mnie dziś sernik, ale na zimno .... bardzo dobry,a le ja jednak wolę te pieczone:)
-
wedelka
2014/04/07 01:28:31
Jeszcze go nigdy nie piekłam, choć go mam go na swojej liście do wypróbowania od dobrych kilku lat. Ale niedawno próbowałam go po raz pierwszy u koleżanki i zachwycił mnie smakiem. Na pewno niedługo go wykonam. Twój wygląda bardzo apetycznie :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl