Blog > Komentarze do wpisu

Pieguski

To chyba jedne z moich ulubionych ciasteczek. Te idealne powinny być chrupiące i koniecznie mieć dużo czekolady! Z czystym sumieniem polecam Wam przepis ze strony Sto kolorów kuchni.


Około 50 ciasteczek:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 200 g groszków czekoladowych,
  • 130 g orzechów włoskich, posiekanych (dałam płatki migdałowe)

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku wciąż miksując. Dodajemy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie, mąkę, czekoladę i orzechy/płatki migdałowe.

3 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszkach i lekko rozgniatamy. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy na kratce.

czwartek, 20 listopada 2014, zauberi
Tagi: czekolada
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
izaa_a
2014/11/20 09:50:05
takie domowe muszą być pyszne ;)
-
2014/11/23 12:58:39
Kochana uwielbiam pieguski.... robię wg troszkę innego przepisu, ale też są pyszne:)
-
majanaboxing
2014/11/24 18:52:35
Rewelacja! :)
Uwielbiam te ciasteczka, kiedyś robiłam, były pyszne.
Pozdrawiam Cię serdecznie.


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl