Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekoladowy na zimno

Bardzo czekoladowy! W każdej warstwie ukryta jest czekolada. Mamy tu czekoladę mleczną z orzechami, mleczną i gorzką. Mimo tej słodyczy wcale nie jest przesadnie słodki, całość fajnie się równoważy. Polecam!

sernik czekoladowy

Tortownica 24 cm:

Spód:

  • 200 g mlecznej czekolady z całymi orzechami (Złoty  Orzech Goplana),
  • 50 g stopionego masła,
  • 230 g sucharków

I warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g masła,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 90 g gorzkiej czekolady Goplana,
  • 1 czubata łyżeczka kakao,

II warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g masła,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 90 g mlecznej czekolady Goplana

III warstwa:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 80 g startej czekolady mlecznej Goplana

Dekoracja:

  • bita śmietana + starta gorzka czekolada

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Sucharki drobno kruszymy, miksujemy ze stopioną z masłem na parze czekoladą z orzechami. Masę wykładamy do tortownicy lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Warstwa I - czekoladę topimy z masłem na parze, dodajemy do twarogu zmiksowanego z kremówką, cukrem i kakao. Miksujemy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody. Dokładnie miksujemy, wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.

Warstwa II - czekoladę topimy z masłem na parze, dodajemy do twarogu zmiksowanego z kremówką i cukrem. Miksujemy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody. Dokładnie miksujemy, wylewamy na I warstwę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.

Warstwa III - czekoladę ścieramy na tarce. Twaróg miksujemy z kremówką, cukrem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Miksujemy, studzimy. Dodajemy startą czekoladę. Lekko mieszamy, wylewamy na II warstwę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i bitą śmietaną.

sernik czekoladowy2

Z czekoladową nutą

czwartek, 28 maja 2015, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kornik, *.atman.pl
2015/05/28 14:34:00
Wygląda super z tymi warstwami!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
-
Gość: Agnieszka, Dom na obcasach, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/29 03:36:26
Mmmmm, pychota :) Rewelacyjny serniczek.
-
izaa_a
2015/05/29 16:28:51
jejku jak pysznie wygląda
-
2015/05/30 18:55:10
Bardzo, bardzo smakowity .... i jaki pyszny musi być:) Uczta dla czekoladoholika:)
-
2015/06/03 22:38:09
Skusiłabym się ! Lubię czekoladowe desery :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl