Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z garnka II

Prosty do wykonania i przepyszny! Ja robię go w garnku ceramicznym ale podobno wychodzi także w innych garnkach (ważne by można było ich używać  w piekarniku)

Źródło

chleb z garnka

  • 3 szklanki mąki (typ 650 lub chlebowa),
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant,
  • mąka do podsypania,
  • olej do wysmarowania miski 

 Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, mieszamy, dodajemy wodę i mieszamy ciasto łyżką, mikserem lub ręką (tylko do połączenia składników). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 12-18 godzin w temp. pokojowej.

Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, odgazowujemy. Jeśli ciasto mocno się klei podsypujemy lekko mąką.  Formujemy kulę i kładziemy złączeniem na dół w misce wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub mąką. Nakrywamy ciasto ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia w misce na 2 godziny (do podwojenia objętości)

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temp., wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne lub żeliwne (naczynie powinno się grzać około 1/2 godziny od momentu włączenia piekarnika).

Ciasto zsuwamy do gorącego piekarnika, posypujemy mąką, naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do  piekarnika, obniżamy temp. do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10-15 minut. Chleb studzimy na kratce.

sobota, 11 lipca 2015, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Korzenne scones z dynią

    Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam! 2 szklanki mąk

  • Chleb z garnka III (FOCH)

    Bardzo lubię ten rodzaj chleba. Jest mega prosty w przygotowaniu, jedynie pieczenie może być problematyczne bo potrzebujemy garnka najlepiej żeliwnego lub ceram

  • Bułki angielskie

    Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce "Cukiernia Lidla", są przepyszne. Słodkie, idealnie pasują do dżemu ale jedzone same ze szklanką mleka również

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
izaa_a
2015/07/12 14:54:01
idealnie wygląda! uwielbiam taką popękaną skórkę
-
2015/07/12 18:43:40
Mam podobny przepis na taki garnkowy chlebuś .... jest pyszny i ma cudownie chrupiącą skórkę .... Twój widzę też:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów