Blog > Komentarze do wpisu

Kruchy jabłecznik na budyniu

Kolejny świetny wypiek z przepisu siostry Anastazji. Jestem ich wielką fanką :) i z niecierpliwością czekam na kolejne książki siostry, sama chciałabym być tak pomysłowa w tworzeniu przepisów. Szarlotka nieco nietypowa bo budyń jest nie na mleku a na bazie soku jabłkowego!

szarlotka Anastazji

Źródło: 102 ciasta z owocami siostry Anastazji

Forma 23x38 cm:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 l soku jabłkowego,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek,
  • 2-3 łyżeczki cynamonu,
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części i schładzamy.

Masa budyniowa: na soku jabłkowym gotujemy budyń.

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cynamonem.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na spód pierwszą część ciasta, posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i zalewamy budyniem (nie musimy go studzić). Resztę ciasta "skubiemy" na kruszonkę, pieczemy w temp. 180 stopni około 45-50 minut.

szarlotka Anastazji

środa, 23 września 2015, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Placek jabłkowy z budyniem

    Szarlotek nigdy dość, a szarlotka z budyniem to ten typ ciasta, który nie potrafi mi się znudzić, szybko się robi i zawsze wychodzi i smakuje. Wielka księga sio

  • Czekoladowa zefiryna

    Pod tą nietypową nazwą kryje się szarlotka z budyniem oraz bitą śmietaną. Ciasto wyszło bardzo dobre, efektownie wygląda i jak to bywa z przepisami siostry Anas

  • Szarlotka z miodem -Z JABŁKAMI

    Pyszna szarlotka z delikatnym posmakiem miodu. Wyszła krucha, z bardzo dużą ilością jabłek, czyli taka jak lubię najbardziej :). Musicie spróbować! Forma 28x31

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: lus, *.adsl.inetia.pl
2015/09/23 10:28:13
Wierz ciasta wygląda jakby był nalozony w całości, nie wygląda na kruszonkę, zmieniłaś sposób?
-
zauberi
2015/09/23 10:32:19
Lus - ta kruszonka jest bardzo "luźna", po prostu się rozpłynęła bo ciasto nie jest takie typowo kruszonkowe, stąd moja sugestia by je rwać na kawałki.
-
2015/09/24 09:40:49
Kochana uwielbiam jabłecznik z budyniem .... jest doskonały:)
-
izaa_a
2015/09/26 07:38:49
bardzo fajny przepis


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl