Blog > Komentarze do wpisu

Bułki angielskie

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce "Cukiernia Lidla", są przepyszne. Słodkie, idealnie pasują do dżemu ale jedzone same ze szklanką mleka również są świetne, do środka można dodać też dla urozmaicenia rodzynki. Polecam!

bulki_angielskie

Ciasto:

  • 22 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 szczypty soli
  • 4 żółtka + 1 białko (do smarowania)
  • 50 g roztopionego masła
  • opcjonalnie garść rodzynek

Kruszonka:

  • 80 g mąki.
  • 60 g masła
  • 50 g cukru

Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru ucieramy, dodajemy podgrzane do 40 stopni mleko, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę dodajemy drożdżową mieszankę. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do zaczynu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, sól. Wyrabiamy ciasto, dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy 10-12 bułek (możemy lekko podsypywać mąką), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Kruszona: wszystkie składniki zagniatamy palcami by powstała konsystencja kruszonki.

Bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) pieczemy 12-14 minut.

bulki_angielskie2

środa, 15 czerwca 2016, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Korzenne scones z dynią

    Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam! 2 szklanki mąk

  • Chleb z garnka III (FOCH)

    Bardzo lubię ten rodzaj chleba. Jest mega prosty w przygotowaniu, jedynie pieczenie może być problematyczne bo potrzebujemy garnka najlepiej żeliwnego lub ceram

  • Bułeczki tureckie

    Czy znacie te bułeczki? Dla mnie to smak dzieciństwa, lekko słodkie, pięknie pachnące, z dużą ilością rodzynek, dawno nie widziałam ich na sklepowych półkach, a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Cukry Proste, *.dynamic.chello.pl
2016/06/15 13:12:23
Mmm... zjadłam bym wszystkie sama;)
-
2016/06/16 10:42:12
Cudownie puchate:) .... a u mnie własnie wyrastają rogaliki dla dzieciaczków:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl