Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z garnka III (FOCH)

Bardzo lubię ten rodzaj chleba. Jest mega prosty w przygotowaniu, jedynie pieczenie może być problematyczne bo potrzebujemy garnka najlepiej żeliwnego lub ceramicznego, który da się włożyć do piekarnika razem z pokrywką (choć można ją zastąpić folią aluminiową). Koniecznie spróbujcie, u nas nie doczekał się kanapek, bo zjedliśmy go z samym masłem ;).

Źródło

foch

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 15 g drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej)

Dodatkowo:

  • 4 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mąki

Do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę i mieszamy łyżką (masa będzie gęsta). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temp. pokojowej na 12-18 godzin.

Na stolnicę wsypujemy mąkę i otręby, przekładamy ciasto i formujemy kulę. Do miski wysypanej mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Garnek z przykryciem wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury garnek ma się w nim podgrzewać jeszcze 10 minut. Następnie garnek wyjmujemy, zdejmujemy przykrywkę, wkładamy ciasto, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i zmniejszamy temp. do 200 stopni, pieczemy kolejne 20 minut.

środa, 03 sierpnia 2016, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Korzenne scones z dynią

    Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam! 2 szklanki mąk

  • Bułki angielskie

    Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce "Cukiernia Lidla", są przepyszne. Słodkie, idealnie pasują do dżemu ale jedzone same ze szklanką mleka również

  • Bułeczki tureckie

    Czy znacie te bułeczki? Dla mnie to smak dzieciństwa, lekko słodkie, pięknie pachnące, z dużą ilością rodzynek, dawno nie widziałam ich na sklepowych półkach, a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/08/05 13:53:11
Na takie chleby mówi się u nas awaryjne ... ale jak one smakują:) mniami:)
-
Gość: Szybka Pizza, *.icpnet.pl
2016/08/20 13:25:27
Pyszne! :)
-
ewa-r
2016/09/06 08:36:36
Wygląda pysznie , domowe pieczywo jest najlepsze :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl