Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne scones z dynią

Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam!

korzenne_scones_z_dynia2

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • spora szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 łyżka melasy/miodu/syropu trzcinowego,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche, wszystko łączymy, przekładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto lekko podsypując mąką (powinno wyjść dosyć zwarte). Wałkujemy na gruby placek (około 1 cm grubości). Kroimy na trójkąty (około 8 cm wysokości). Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone można polać lukrem.

 

wtorek, 13 września 2016, zauberi
Tagi: dynia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/09/13 14:46:47
Uwielbiam dyniowe wypieki .... a scones ciągle przede mną:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl