Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe II

Zdecydowanie za rzadko robię tego typu ciasta a przecież to połączenie czegoś pysznego z czymś zdrowym więc można jedząc mieć trochę mniejsze wyrzuty sumienia. Znaleziony przepis wzbogaciłam o bajecznie prosty krem i taką wersję dziś Wam prezentuję.

Źródło

torcik_marchewkowyy

Tortownica o śr. 26 cm:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Krem:

  • 400 g twarogu półtłustego mielonego,
  • 200 g białej czekolady

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, orzechy siekamy (ja je drobno zmieliłam ale nie na mąkę). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem przez około 3 minuty. Dodajemy powoli olej ciągle ubijając, następnie dodajemy w porcjach mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy, dodajemy marchewkę, orzechy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-55 minut do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Takim kremem przekładamy ciasto.

środa, 08 lutego 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/02/12 09:05:56
U mnie zapewne byłaby ciemna czekolada w nadzieniu:) ... co do ciasta marchewkowego zaś to wiesz, że jeszcze go nie piekłam:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów