Blog > Komentarze do wpisu

Jajka marynowane w occie balsamicznym

 Hit, który na moim wielkanocnym stole pojawia się już od kilku lat. Jeśli nie boicie się spróbować czegoś nowego o dosyć ciekawym smaku to Wam polecam tę przekąskę. Ja w tym roku na pewno znów zrobię.

jajka_marynowane

Źródło

Na duży słoik:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Zalewa:

  • 1,5 szklanki wody - czyli 375 ml
  • 0,25 szklanki octu winnego czerwonego - około 60 ml,
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego - czyli 125 ml
  • 0,5 szklanki cukru  + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
 Obrane jajka układamy w słoiku, tak by mogły swobodnie pływać. Dodajemy pomiędzy nie pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
Składniki na zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy nią jaja. Studzimy. Ostawiamy do lodówki na 5-7 dni.
poniedziałek, 20 marca 2017, zauberi
Tagi: wielkanoc
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mikimama
2017/04/13 21:01:29
Zaintrygowałaś mnie tym przepisem!


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów