Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowa babka puchowa

Trochę inna wielkanocna babka, puszysta i pachnąca kokosem u nas polana rozpuszczoną czekoladą. Mam nadzieję, że skusicie się i zrobicie ją na Wielkanoc!

babka_kokosowa

 

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 8 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła roztopionego,
  • duża łyżka spirytusu,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Połowę mąki zaparzamy gorącym mlekiem. Lekko studzimy, wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy do zaparzonej mąki, dodajemy resztę mąki, spirytus i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od miski dodajemy wiórki i roztopione masło. Zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut. Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (gdyby zbyt mocno przypiekał nam się wierzch to przykrywamy babkę folią aluminiową i dalej pieczemy.

Po wystudzeniu możemy polać polewą czekoladową, polukrować lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 06 kwietnia 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl