Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cappuccino z porzeczkową pianką

Już 21 maja Światowy Dzień Pieczenia z Kasią - z tej okazji przygotowałam dla mojej mamy pyszne ciasto. Kiedy zadzwoniłam do niej pytając na jakie ciasto miałaby ochotę, od razu padło stwierdzenie, że na kwaśne :) Tej odpowiedzi mogłam się spodziewać, bo mama zawsze mi powtarzała, że ciasto nie może być mdłe i do każdego kremu pakowała sok z cytryny. To pod jej okiem stawiałam pierwsze kulinarne kroki, mama też zawsze mi mocno kibicowała i śmiała się, że ma mogę piec, ale trzeba by sztabu ludzi, żeby po mnie pozmywać, bo po moim pieczeniu zostawał niezły armagedon :). Upieczenie dla kogoś ciasta to według mnie doskonały pomysł, by pokazać, że nam na kimś zależy. Do tego wypieku zabrałam się z nutką niepewności, bo przepis był nowy, a sama byłam też ciekawa połączenia smaku kawy i porzeczki. Bardzo mi zależało, żeby ciasto posmakowało mojej mamie -zawsze, gdy dla kogoś piekę, to wkładam w to serce. Cieszy mnie uśmiech obdarowanej osoby, a jak smakuje - to już w ogóle jest miód na serce :).

ciasto cappuccino z porzeczkowym kremem3

Keksówka 12x26 cm:

Ciasto:

  • 4/5 kostki do pieczenia Kasia,

  • 200 g cukru pudru,

  • łyżeczka cukru waniliowego,

  • szczypta soli,

  • 4 jajka L,

  • ½ szklanki mleka,

  • 250 g mąki,

  • 50 g mąki ziemniaczanej,

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 80 g cappuccino w proszku,

  • 1 łyżeczka kawy mielonej

 

Masa:

  • 250 ml śmietanki kremówki,

  • 1 galaretka porzeczkowa,

  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego

 

Polewa:

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia,

  • 4 płaskie łyżki cukru drobnego,

  • 4 łyżki wody,

  • 3 łyżki kakao,

  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Ciasto:

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

** mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, proszek cappuccino warto przesiać przez sitko

Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodajemy szczyptę soli oraz po jednym jajku po każdym masę przez chwilę miksujemy. Dodajemy suche składniki partiami na przemian z mlekiem ciągle miksując na wolnych obrotach.

Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 stopni około 50-60 minut do „suchego patyczka”. Studzimy, po wystudzeniu przekrawamy na 3 blaty.

Krem: w szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy. Studzimy, odstawiamy do lodówki na chwilę do momentu aż zacznie lekko tężeć.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy powoli galaretkę, dobrze miksując. Do kremu dodajemy kilka łyżek kremu i lekko mieszamy łyżką. Kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki by krem dobrze związał i był stabilny.

*** blaty ciasta możemy także dodatkowo nasączyć np. rozrobionym w wodzie likierem lub sokiem porzeczkowym

Polewa:

Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy wciąż podgrzewając, chwilkę gotujemy około 1-2 minuty. Polewa powinna zgęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy i polewamy nią ciasto.

 

****ciasto można zrobić także w formie muffinek, wtedy krem nakładamy na wierzch za pomocą worka cukierniczego

*****warto ciasto zrobić dzień wcześniej, łatwiej będzie je przekroić

ciasto cappuccino z porzeczkowym kremem2

ciasto cappuccino z porzeczkowym kremem

 

czwartek, 18 maja 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

    Pewnie ciasto jest Wam znane, na wielu blogach od kilku lat robi furorę i to w różnych wersjach owocowych. Widziałam już z rabarbarem, jabłkami, jagodami, u mni

  • Top 5 przepisów na śniadanie

    Dzisiaj kolejne zestawienie śniadań, które zrobicie ekspresowo. Znajdziecie tu zarówno wytrawne jak i słodkie propozycje. Zapraszam! Twarożek z warzywami i jajk

  • Sernik z brzoskwiniami

    Klasyk wśród serników. Chyba każdy go jadł a jeśli nie to koniecznie musicie nadrobić. Kruchy spód, kremowy sernik, soczyste brzoskwinie, połączenie idealne! Źr

  • Umięśniony mięśniak

    Umięśniony mięśniak zaczął mnie obserwować na Instagramie. Nie wiedziałem, że jest umięśniony, dopóki nie wszedłem na jego profil. Na każdym zdjęciu – on,

  • Forma promocji

    Reklama to najpopularniejsza i skuteczna promocja dla przedsiębiorstwa. Przy udziale katalogów można przedstawić użytkownikom swoją witrynę www i otrzymać więks

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów