Blog > Komentarze do wpisu

Kremowa zupa z tortellini/tortelloni

Zupa, która bardzo nam posmakowała, najlepsza tego samego dnia, bo niestety potem pierożki zaczynają zbyt mocno wchłaniać zupę i u mnie była konieczność dolewania wody co nieco zmieniło smak samej zupy. W pierwszej wersji zrobiłam z większymi tortelloni i ta wersja bardziej nam pasowała, chociaż trudniej było jeść pierożki ze względu na rozmiar to nie przytłaczały tak smaku zupy.

zupa z tortellini

Źródło

  • 1 opakowanie tortellini z serem (250g, można dać mniej) albo tortelloni
  • 120g świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożonego)
  • 3 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mąki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 7 szklanek bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • 1 szklanka mleka,

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Marchewkę kroimy w talarki. Szpinak płuczemy.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i marchewkę i smażymy 5 minut, często mieszając. Dodajemy czosnek i zioła, całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion ciągle mieszając. Zupę zagotowujemy, jeśli będziemy używać świeżego makaronu który krótko się gotuje wtedy dodajemy go dopiero gdy marchewka jest miękka. Jeśli używamy suszonego, który gotuje się kilkanaście minut to możemy go dodać już teraz. Gdy makaron będzie miękki dodajemy mleko, szpinak i całość gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy.



wtorek, 11 lipca 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kremowa zupa z mięsem mielonym i porem

    Lata temu jadłam podobną zupę u mojej szwagierki. Wiele razy sobie obiecywałam, że zrobię taką sama i dopiero niedawno się zmobilizowałam, żałuję że tak późno,

  • Zupa kalafiorowa z curry

    Sezon na zupy w mojej kuchni trwa w najlepsze. Zamiast ciężkiego obiadu wybieramy lekkie, pełne sezonowych warzyw zupy. Dzisiaj kalafiorowa z orientalnym posmak

  • Zupa kalafiorowa

    Jedna z moich ulubionych. Pożywna, treściwa, ze świeżym pieczywem może zastąpić letni obiad. Polecam! 1 średni kalafior, 4 średnie ziemniaki, ok. 1½ –

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
judik1119
2017/07/11 14:27:07
Zapisałam do zrobienia, muszę wypróbować :) Wygląda pysznie :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów