Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki z budyniem i śliwkami

Przepis przeleżał w roboczych okrągły rok a bardzo niesłusznie bo rogaliki były przepyszne. Jest z nimi trochę pracy ale warto, bo te małe cudeńka po prostu rozpływają się w ustach!

Źródło

rogaliki_ze_sliwka

  • 500 g mąki,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 170 ml mleka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 żółtka,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 160 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli

Budyń:

  • 375 ml mleka ,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 12 śliwek,
  • 1 białko.

Budyń: szklankę mleka, gotujemy z masłem i cukrem, dodajemy rozmieszane w pozostałym mleku żółtko i budyń. Ostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto: jogurt naturalny mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i 3 łyżkami bardzo ciepłego mleka i łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodajemy żółtka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h aż ciasto podwoi objętość.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy 25-30 cm, dzielimy każdy krąg na 8 trójkątów. Na każdym układamy po łyżeczce budyniu i połówce śliwki. Zwijamy rogalik.
Rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.


rogaliki_ze_sliwkaa21 
 
 
wtorek, 29 sierpnia 2017, zauberi
Tagi: śliwki
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
amaranthrose
2017/08/29 13:44:10
One na pewno musiały być pyszne. Cudownie wyglądają:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów