Blog > Komentarze do wpisu

Sok z aronii i liści

Przepis, który jak na razie najbardziej nam przypadł do gustu, nawet nasz synek się opija tym sokiem co u niego jest rzadkością. Ta wersja z dodatkiem liści dodaje fajny posmak.

sok_z_aroni_i_lici

Źródło: Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • 2 kg aronii,
  • 3 l wody,
  • ok. 20 dag liści (wiśni, malin lub porzeczki),
  • 2 kg cukru,
  • 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego

Aronię przemrażamy przez przynajmniej kilka dni. Do garnka przekładamy aronię i umyte liście, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odstawiamy na noc.

Sok przecedzamy, dodajemy sok i kwasek, gotujemy. Gorący sok wlewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

środa, 30 sierpnia 2017, zauberi
Tagi: aronia
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ogórki tarte do słoika

    Robię co roku, potem tylko wyciągam słoiczek dodaję do rosołu i pyszna ogórkowa gotowa. Polecam! Źródło 1500 g ogórków gruntowych, pęczek koperku, 4-5 ząbków cz

  • Papryka marynowana

    Dzisiaj przedstawiam Wam klasykę przetworów - marynowaną paprykę. Nie jestem wielką fanką papryki w tej formie ale ta wyjątkowo mi posmakowała, bo wyszła chrupi

  • Sok z aronii

    Już niedługo się u nas pojawi! Kiedyś za nią nie przepadałam (bo chyba nie bardzo miałam na nią pomysł), teraz czekam na nią z utęsknieniem. Dużą tego zasługą j

  • Akcja PRZETWORY: sok z aronii

    Aronia ma to do siebie, że jest cierpka. Trudno z niej zrobić dżem, nie nadaje się jako owoc do ciast, ale ma przecież wiele witaminy C i – skoro już rośn

  • Skromne zbiory

    W październiku w Ogrodzie Botanicznym UKW znalazłam kilka owocków aronii czarnej.

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl