Blog > Komentarze do wpisu

Chutney ze śliwek

Chutney odkryłam dosyć niedawno a okazuje się, że ten rodzaj przetworów jest zakorzeniony w naszych kulinariach już od paru wieków, a u mnie dopiero drugi sezon :). Byłam bardzo ciekawa jaki ten wyjdzie w smaku i przyznaję, że smakuje i to bardzo. Mocno wyczuwam przede wszystkim kumin a całość jest lekko pikantna. Będzie doskonale pasować do mięs czy serów. Spróbujcie sami.

chutney_ze_liwek21

#MyVictorinox

  • 1,20 kg śliwek (waga z pestkami),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 200 ml octu z białego wina,
  • 200 ml octu,
  • 400 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g rodzynek

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki oprócz soli i cukru przekładamy do garnka i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier i sól i gotujemy przez około 20-30 minut co jakiś czas mieszając aż uzyskamy gęstą konsystencję (coś jak powidła śliwkowe). Chutney przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

chutney ze śliwek

 


  



poniedziałek, 11 września 2017, zauberi
Tagi: śliwki
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2017/09/13 21:05:57
już od dawna mnie kusi i ciągle nie mogę się zmobilizować do zrobienia:(


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów