Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z dyni i brzoskwiń

Nie widziałam co zrobić z ogromną 14,5 kg dynią więc część powędrowała na ketchup (przepis wkrótce) a część wylądowała w dżemie. Połączenie bardzo smaczne a kolorek intrygujący. Polecam!

dżem dyniowo brzoskwiniowy

  • 2 kg dyni (waga przed obraniem),
  • 1 kg brzoskwiń,
  • 70 dag cukru,
  • sok z 1-2 cytryn (do smaku)

Dynię obieramy, wydrążamy, kroimy w kostkę większą. Przekładamy do garnka i zalewamy 200 ml wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie brzoskwinie obieramy ze skórki i drobno kroimy. Do dyni wrzucamy brzoskwinie, cukier i gotujemy aż brzoskwinie będą miękkie, miksujemy blenderem na mus, dodajemy sok z cytryny i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do słoików.

piątek, 01 września 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ogórki tarte do słoika

    Robię co roku, potem tylko wyciągam słoiczek dodaję do rosołu i pyszna ogórkowa gotowa. Polecam! Źródło 1500 g ogórków gruntowych, pęczek koperku, 4-5 ząbków cz

  • Papryka marynowana

    Dzisiaj przedstawiam Wam klasykę przetworów - marynowaną paprykę. Nie jestem wielką fanką papryki w tej formie ale ta wyjątkowo mi posmakowała, bo wyszła chrupi

  • Sałatka warzywna do słoików

    W tym roku poszaleliśmy z nowymi przepisami na przetwory. Ta sałatka bardzo nam posmakowała, nie jest to zwykła sałatka z cukinii, bo jednak to warzywo ma tu na

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kasia.koczwara
2017/09/03 16:18:38
Jak letnie słoneczko zamknięte na zimę w słoiku...
Piękny!
:)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl