Blog > Komentarze do wpisu

Sernik śmietanowy

W oryginale sernik składał się tylko ze śmietany ja jednak miałam trochę mielonego twarogu, który dodałam do masy śmietanowej. Całość wyszła bardzo dobra, masa jest delikatna i mocno wilgotna. Musicie spróbować!

sernik_smietanowy

Zmieniony przepis z książki Ciasta i desery siostry Salomei

Blaszka 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 5 żółtek
  • 200 g masła

Masa serowo-śmietanowa:

  • 1 l śmietany 18-22% (kwaśnej),
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 białek,
  • 2 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina olejku waniliowego (opcjonalnie)
  • 500 g mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego)

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki.

Część z lodówki wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę, twaróg, cukier, budyń i olejek miksujemy, dodajemy sztywno ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto w formie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na masę śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę.

środa, 20 września 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Sernik z rosą

    Jestem wielką fanką serników, to jedne z moich naj naj najulubieńszych ciast. Ciężko je zepsuć i jeśli tylko użyje się dobrych składników to mamy gwarancję, że

  • Sernik Izaura II

    Bardzo popularny kiedyś, kojarzący mi się z dzieciństwem. To był chyba jeden z moich ulubionych serników. Jeśli jeszcze nie jedliście musicie spróbować! Źródło:

  • Sernik nowojorski

    Jeszcze wczoraj wydawało by się, że zmierzamy prostymi krokami ku wiośnie, a tu dziś niespodzianka - śnieg! Mam szczerą nadzieję, że już ostatni. A potem w końc

  • Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

    Na blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam

  • Bób z twarogiem

    To moje danie z dzieciństwa. Tak właśnie w moim domu jedliśmy bób. Tak prawdopodobnie przyrządzała bób mama mojej mamy. Skusicie się na taki eksperyment? Składn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
izaa_a
2017/09/20 08:48:04
wyśmienicie wygląda
-
Gość: , *.ftth.glasoperator.nl
2017/09/21 22:43:54
Mieszkam w Holandii,gdzie nie ma w sklepach twarogu ani bialego sera.Czy moge prosic o recepte na sernik na smietanie?
-
zauberi
2017/09/22 09:11:18
Witam, polecam ten przepis, można zrezygnować z twarogu i zamiast niego dać 1200 ml kwaśnej śmietany 12-18%, pozostałe składniki bez zmian
-
codojedzenia
2017/09/23 22:05:13
Super!


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów