Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowy

Przepyszny krem dla wielbicieli orzechów. Zrobiłam go na urodziny brata i z tego co wiem to smakował. Warto dobrze nasączyć blaty, kawę możecie zamienić na herbatę lub też rozcieńczony alkohol pasujący do orzechów. Ja orzechy uwielbiam w każdej postaci i na pewno na blogu pojawi się więcej orzechowych przepisów.

tort orzechowyy

Tortownica o śr. 25-26 cm:

Biszkopt 1:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt 2:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Krem:

  • 600 ml mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 czubate łyżki mąki,
  • 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g orzechów włoskich mielonych

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 50 ml mleka,
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • słoik kwaskowatego dżemu
  • 1 filiżanka mocnej kawy

Biszkopt 1:  Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodajemy żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 minut sprawdzając patyczkiem.

Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem, skracając tylko czas pieczenia do około 20 minut.

Krem: 450 ml mleka gotujemy z cukrem, do gotującego się mleka dodajemy resztę mleka w którym wcześniej mieszamy mąki. Studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszysty krem, dodajemy po łyżce wystudzony budyń i miksujemy, dodajemy orzechy.

Pierwszy biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy nasączamy kawą, smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie nakładamy krem orzechowy. Na to kładziemy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem i na to kładziemy warstwę orzechowego kremu. Na wierzch wykładamy drugi biszkopt, nasączamy go. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem orzechowym. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę by dobrze stężał.

Polewa: do garnuszka przekładamy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu aż uzyskamy czekoladową polewę, w razie gdyby była za gęsta dodajemy trochę masła. Polewą oblewamy tort, dekorujemy orzechami.

tort orzechowy

piątek, 10 listopada 2017, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Deser pierniczkowo-dyniowy

    Efektowny i pyszny jesienny deser. Można go łatwo przygotować i każdy na pewno sobie z tym poradzi. Wierzch koniecznie posypcie pokruszonymi pierniczkami i pole

  • Muffinki czekoladowe z budyniem

    Proste i smaczne muffinki nie tylko dla najmłodszych łasuchów. Do środka możecie wpakować swój ulubiony budyń, u mnie waniliowy, ale możecie dać inny dowolny. L

  • Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

    Musicie koniecznie zrobić taki w domu, bo jest świetny. Smakuje lekko korzennie, jest kremowy i delikatny, u nas zniknął w zastraszającym tempie. Tortownica o ś

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Łukasz, *.internetia.net.pl
2017/11/10 08:19:51
Wygląda świetnie! :)
-
Gość: As, *.centertel.pl
2017/11/10 17:35:49
Ja rowniez bardzo lubie orzechowe slodkosci. Dziwi mnie jednak sposob na biszkopt-nie prosciej ubic jeden,z 8 jaj i przekroic na 3 czesci??
-
Gość: judik1119, 83.218.126.*
2017/11/12 13:30:26
Wygląda pysznie! :)
-
zauberi
2017/11/14 21:20:48
As - w planach był tylko 1 biszkopt z 6 jaj, niestety wyrósł tak sobie i zrobiłam drugi dodatkowy :) można oczywiście zrobić inny biszkopt kakaowy wazne by był w miarę wysoki


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów