Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z kajmakiem

Bardzo słodka propozycja nie tylko na Tłusty Czwartek, ja pączki robię tylko raz w roku i wtedy nie ich nie liczę, tych na pewno zjadłam kilka, były pyszne i w tym roku myślę o powtórce.

pączki z kajmakiem niebieska pistacja

Źródło

porcja na około 20 pączków:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżka rumu lub wódki lub ekstraktu z wanilii

Ponadto:

  • drobny cukier lub cukier puder do obtoczenia
  • 3/4 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
  • tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami, jeśli robimy ze świeżymi to trzeba zrobić wcześniej zaczyn. Dodajemy resztę składników, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i miękkie, formujemy w kulę i odstawiamy w cieple miejsce na około 1,5 godziny.

Z ciasta formujemy kulki (po około 50 g), odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze, wystudzone nadziewamy kajmakiem

 

pączki z kajmakiem

piątek, 05 stycznia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl