Blog > Komentarze do wpisu

Delikatne ciasto z masą jogurtową, pianką kawową i brzoskwiniami

Ciasto pracochłonne ale według mnie warte tego trudu bo wyszło przepyszne. Delikatne i orzeźwiające dzięki masom z jogurtu i brzoskwiniom.

Źródło: wielka księga ciast siostry Anastazji

delikatne ciasto z masą jogurtową

Forma 23x38 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 750 ml jogurtu,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Krem jogurtowy owocowy:

  • 750 ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Pianka kawowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (kupiłam opakowanie 300 g i jeszcze mi zostało sporo biszkoptów),
  • 1 puszka brzoskwiń

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Krem jogurtowy:

w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy. Jogurt miksujemy z żelatyną, dodając cukier puder do smaku.

Na pierwszy biszkopt wykładamy krem jogurtowy, wstawiamy na chwilę do lodówki by lekko stężał, następnie układamy na nim na skos biszkopty, między nie wkładamy pokrojone w paski brzoskwinie. Zalewamy kremem jogurtowym owocowym (robimy tak jak krem jogurtowy). Wstawiamy do lodówki. W międzyczasie robimy piankę kawową.

W wodzie rozpuszczamy żelatynę, w kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder, do żelatyny dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy dokładnie. Żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki ciągle ubijając, na koniec wlewamy kawę i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na ciasto, na wierzch kładziemy drugi biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Możemy ciasto polać ulubioną polewą.

 

 

 

czwartek, 12 kwietnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
izaa_a
2018/04/12 09:07:07
wspaniale wygląda to ciasto


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl