Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kalifornijski

Bardzo lubię suszone śliwki, ich dodatek do sernika robi wielką robotę. Całość świetnie się komponuje, porcja jest naprawdę spora więc jeśli nie macie dużej tortownicy polecam robić tak jak ja w jednej dużej (24 cm) i mniejszej (18cm) albo w dużej blaszce.

sernik kalifornijski

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Tortownica śr. 26 cm albo większa blaszka

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyzeczka proszku,
  • odrobina amoniaku,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego (użyłam wiaderkowego),
  • 250 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 8 jajek L,
  • 1 budyń śmietankowy

Kruszonka:

  • 180 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 130 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 400 g śliwek suszonych kalifornijskich pokrojonych w kostkę

Ciasto kruche: zagnieść ciasto kruche. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem i pokruszonymi płatkami migdałowymi, wyłożyć połowę śliwek.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając, dodajemy ser, budyń, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej wykładamy na śliwki, na to dajemy resztę śliwek i resztę masy serowej, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki zagniatamy i "skubiemy" na ciasto). Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy przez pierwsze 30 minut w lekko uchylonym piekarniku.

piątek, 20 kwietnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Koreczki ogórkowe

    Hicior zeszłego lata, są pyszne, chrupiące i dosyć łatwo się je robi. Zróbcie koniecznie w tym roku, ostrzegam, że są mocno octowe więc jeśli ktoś nie konieczni

  • Owocowa chmurka

    Ciasto, które w wielu wariacjach pojawia się od paru lat na blogach, przyszła pora i na mnie. Jest smaczne, na pewno fajnie pasują tu kwaskowate owoce, u mnie j

  • Ogórki tarte do słoika

    Robię co roku, potem tylko wyciągam słoiczek dodaję do rosołu i pyszna ogórkowa gotowa. Polecam! Źródło 1500 g ogórków gruntowych, pęczek koperku, 4-5 ząbków cz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl