Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki tarte do słoika

Robię co roku, potem tylko wyciągam słoiczek dodaję do rosołu i pyszna ogórkowa gotowa. Polecam!

Źródło

ogóki tarte

  • 1500 g ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki soli kamiennej

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy, odstawiamy na godzinę, dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekany koperek. Mieszamy, przekładamy do słoiczków do 2/3 wysokości, zakręcamy, odstawiamy do ukiszenia. Warto ogórki postawić w miejscu gdzie będą się kisić na jakiejś tacce/blaszce bo mogą kipieć. Ja ogórki robię w słoiczkach po musztardzie.


poniedziałek, 25 czerwca 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Papryka marynowana

    Dzisiaj przedstawiam Wam klasykę przetworów - marynowaną paprykę. Nie jestem wielką fanką papryki w tej formie ale ta wyjątkowo mi posmakowała, bo wyszła chrupi

  • Sałatka warzywna do słoików

    W tym roku poszaleliśmy z nowymi przepisami na przetwory. Ta sałatka bardzo nam posmakowała, nie jest to zwykła sałatka z cukinii, bo jednak to warzywo ma tu na

  • Chutney ze śliwek

    Chutney odkryłam dosyć niedawno a okazuje się, że ten rodzaj przetworów jest zakorzeniony w naszych kulinariach już od paru wieków, a u mnie dopiero drugi sezon

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Pogoda, 158.58.173.*
2018/06/28 15:53:54
Czyli to jest taki rodzaj przecieru ogórkowego?
-
Gość: zauberi, *.dynamic.mm.pl
2018/07/01 13:57:49
Tak, gotowe można dać do zupy ogórkowej


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl