Blog > Komentarze do wpisu

Tort z kremem kajmakowym

Synek zamarzył sobie tort z kajmakiem i chociaż do jego urodzin jeszcze kilka tygodni nie potrafiłam mu odmówić tej przyjemności. Postało coś pysznego i bardzo słodkiego, fajnie zrobiła tu warstwa kwaśnego dżemu.

tort_kajmakowy1

Tortownica o śr. 18cm:

  • 9 jajek wielkości M,
  • 450 g mąki,
  • 450 g margaryny Palma,
  • 300 g cukru,
  • około 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4,5 łyżki mleka

Krem:

  • 250 g masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 200 g kajmaku,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g kajmaku
  • dżem kwaśny np. z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie: nasączenie szklanka przegotowanej wody, sok z polowy cytryny, łyżeczka cukru, dokładnie mieszamy


Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy pierwsze ciasto: 150 g margaryny ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 3 jajka, 150 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki mleka,  miksujemy. Przekładamy do foremki, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu przekładamy do góry nogami na talerz by ciasto było bardziej płaskie (rośnie z górką). Tak samo postępujemy z drugim i trzecim ciastem.
Krem: miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy kajmak i sól, miksujemy.
Ciasto (jeśli jest bardzo nierówne to ścinamy górkę) nasączamy, smarujemy dżemem i 1/3 kremu. Nakładamy drugie ciasto, nasączamy, nakładamy dżem i krem. Przekładamy następny placek. Wyrównujemy, smarujemy kremem górę i boki, zostawiając trochę do rozetek.
Kajmak (200g) przekładamy do miseczki, którą możemy włożyć do mikrofalówki, mocno mieszamy, wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund, znów energicznie mieszamy. Kajmakiem polewamy wierzch tortu, robimy z reszty kremu rozetki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

tort_kajmakowy22

tort_kajmakowy3


  Palma - zróbmy coś dobrego

poniedziałek, 04 czerwca 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort kajmakowo-orzechowy

    Tort którego pomysłodawcą w dużej części jest mój synek, to on skomponował krem, z moją drobną pomocą powstał taki tort. Wszystkie smaki fajnie do siebie pasują

  • Tarta z kajmakiem, masłem orzechowym i czekoladą

    Słodka, więc po jednej porcji poziom słodkości mam na full ale pyszna, lubię dodatek masła orzechowego do ciast a z kajmakiem stanowią pyszny duet. Polecam! Prz

  • Zupa brokułowa

    Taką zupę mogę jeść codziennie i na pewno na stałe wejdzie do grona moich ulubieńców. Aromatyczna i sycąca i całkiem łatwa do zrobienia. Źródło 1 brokuł 3 ziemn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Kulinarne Wyskoki, *.dynamic.chello.pl
2018/06/04 19:30:04
Kajmak z porzeczką to bardzo udane połączenie! Ale bym zjadła kawałek takiego torcika :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl