Blog > Komentarze do wpisu

Koreczki ogórkowe

Hicior zeszłego lata, są pyszne, chrupiące i dosyć łatwo się je robi. Zróbcie koniecznie w tym roku, ostrzegam, że są mocno octowe więc jeśli ktoś nie koniecznie lubi aż tak octowe przetwory może lekko zmniejszyć ilość octu.

koreczki_ogrkowe_sa

Źródło: Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • 2 kg małych ogórków,
  • 2 nieduże cebule,
  • nać selera (ewentualnie gałązki selera naciowego zielona część)

Do namoczenia:

  • 4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków

Umyte ogórki kroimy ze skórką na grube plastry, cebulę na krążki. Mieszamy, zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Odstawiamy na 3 godziny.

Składniki na zalewę mieszamy i gotujemy. Do każdego słoika wkładamy po gałązce selera, napełniamy słoiki odciśniętymi ogórkami z cebulą, zalewamy gorącą zalewą pilnując by w każdym słoiki znalazło się trochę przypraw. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.

poniedziałek, 20 sierpnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Papryka w musztardzie po chorwacku

    Mój tegoroczny całkiem smaczny eksperyment. Znaleziony przepis zmodyfikowałam, papryka została już zjedzona i na pewno jeszcze w przyszłości zrobię kilka słoicz

  • Ciasto na pizzę najlepsze

    Pizzę z tego przepisu robiłam już na pewno kilkaset razy, tak to nie pomyłka, bo przepis znam od paru lat a pizza to jedno z naszych ulubionych dań więc jemy ją

  • Sos do pizzy do słoików

    Sos z tego przepisu robię już kilka lat, zawsze schodzi mi kilkadziesiąt słoiczków. Jest pyszny, aromatyczny, super jako podstawa każdej pizzy, uwielbiam i gorą

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl