Blog > Komentarze do wpisu

Koreczki ogórkowe

Hicior zeszłego lata, są pyszne, chrupiące i dosyć łatwo się je robi. Zróbcie koniecznie w tym roku, ostrzegam, że są mocno octowe więc jeśli ktoś nie koniecznie lubi aż tak octowe przetwory może lekko zmniejszyć ilość octu.

koreczki_ogrkowe_sa

Źródło: Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • 2 kg małych ogórków,
  • 2 nieduże cebule,
  • nać selera (ewentualnie gałązki selera naciowego zielona część)

Do namoczenia:

  • 4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków

Umyte ogórki kroimy ze skórką na grube plastry, cebulę na krążki. Mieszamy, zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Odstawiamy na 3 godziny.

Składniki na zalewę mieszamy i gotujemy. Do każdego słoika wkładamy po gałązce selera, napełniamy słoiki odciśniętymi ogórkami z cebulą, zalewamy gorącą zalewą pilnując by w każdym słoiki znalazło się trochę przypraw. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.

poniedziałek, 20 sierpnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort kajmakowo-orzechowy

    Tort którego pomysłodawcą w dużej części jest mój synek, to on skomponował krem, z moją drobną pomocą powstał taki tort. Wszystkie smaki fajnie do siebie pasują

  • Tarta z kajmakiem, masłem orzechowym i czekoladą

    Słodka, więc po jednej porcji poziom słodkości mam na full ale pyszna, lubię dodatek masła orzechowego do ciast a z kajmakiem stanowią pyszny duet. Polecam! Prz

  • Zupa brokułowa

    Taką zupę mogę jeść codziennie i na pewno na stałe wejdzie do grona moich ulubieńców. Aromatyczna i sycąca i całkiem łatwa do zrobienia. Źródło 1 brokuł 3 ziemn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl