Blog > Komentarze do wpisu

Owocowa chmurka

Ciasto, które w wielu wariacjach pojawia się od paru lat na blogach, przyszła pora i na mnie. Jest smaczne, na pewno fajnie pasują tu kwaskowate owoce, u mnie jagody, winogrona (nie za bardzo się tu sprawdziły) i owoce granatu.

Źródło

owocowa chmurk

Forma 23x33 cm:

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Galaretka z malinami:

  • 600 g drobnych owoców świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, możemy wyrównać wałkując np. szklanką. Wstawiamy blaszkę do lodówki na pół godziny. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190-200 stopni około 20 minut, studzimy.

Galaretka: owoce rozmrażamy na durszlaku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody, studzimy, mieszamy z owocami, wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Galaretkę przekładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki.

Krem śmietanowy: wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy gęsty krem (uważając by się nie zwarzyło). Krem wykładamy na ciasto.

Beza: białka ubijamy, gdy zaczyna się robić piana zaczynamy dosypywać cukier po łyżce ciągle miksując. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy bezę, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 140 stopni przez 1 godzinę, studzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, smarujemy kremem, na wierzch wykładamy bezę, schładzamy całość przez 2 godziny w lodówce minimum.



piątek, 17 sierpnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Puszyste ciasto z malinami

    Puszyste i proste do zrobienia ciasto z malinami, robi się raz dwa, kruszonkę można zrobić albo tradycyjnie ze swojego ulubionego przepisu albo tak jak ja pokru

  • Ciasto śmietanowe z truskawkami

    Ciasto, które choć raz w sezonie pod różnymi postaciami musi się u mnie pojawić. Taka zmodyfikowana wersja tradycyjnego ciasta ucieranego ze sporą ilością trusk

  • Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

    Pewnie ciasto jest Wam znane, na wielu blogach od kilku lat robi furorę i to w różnych wersjach owocowych. Widziałam już z rabarbarem, jabłkami, jagodami, u mni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kasia.koczwara
2018/08/17 17:24:57
Trochę z nim zachodu, ale efekt genialny!
xxx


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl