Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste ciasto z malinami

Puszyste i proste do zrobienia ciasto z malinami, robi się raz dwa, kruszonkę można zrobić albo tradycyjnie ze swojego ulubionego przepisu albo tak jak ja pokruszyć kilka maślanych ciastek na wierzch lub całkowicie kruszonkę pominąć. Polecam!

puszyste_ciasto_z_malinami

Forma 23x33 cm:

  • 3 jajka L,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • około 300 g malin na wierzch

opcjonalnie 2-3 ciastka maślane do pokruszenia na wierzch

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę około 3-4 minuty, dodajemy na przemian połowę mąki wymieszanej z proszkiem, olej, znów mąkę, wodę i sól. Mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzch wykładamy maliny, kruszymy ciastka. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180 stopni.

środa, 22 sierpnia 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Owocowa chmurka

    Ciasto, które w wielu wariacjach pojawia się od paru lat na blogach, przyszła pora i na mnie. Jest smaczne, na pewno fajnie pasują tu kwaskowate owoce, u mnie j

  • Ciasto śmietanowe z truskawkami

    Ciasto, które choć raz w sezonie pod różnymi postaciami musi się u mnie pojawić. Taka zmodyfikowana wersja tradycyjnego ciasta ucieranego ze sporą ilością trusk

  • Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

    Pewnie ciasto jest Wam znane, na wielu blogach od kilku lat robi furorę i to w różnych wersjach owocowych. Widziałam już z rabarbarem, jabłkami, jagodami, u mni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl