Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na pizzę najlepsze

Pizzę z tego przepisu robiłam już na pewno kilkaset razy, tak to nie pomyłka, bo przepis znam od paru lat a pizza to jedno z naszych ulubionych dań więc jemy ją często. Wychodzi idealna, jeśli mam ochotę na cieńszy spód to dodaję drożdże suszone jak na grubszy to daję świeże. Polecam!

ciasto na pizzę

Na dwie duże pizze (robię na blaszkach wyjmowanych z piekarnika)

  • 500 g mąki,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Do miski przesypuję mąkę, robię w niej wgłębienie i do niego wrzucam pokruszone drożdże, posypuję cukrem, zalewam częścią ciepłej wody i odstawiam na około 5 minut. Po tym czasie dodaję większą część wody, sól, oliwę i zagniatam ciasto dodając w razie potrzeby wodę. Zagniecione ciasto przykrywam w misce ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, wałkuję na wielkość blachy, smaruję sosem, posypuję ulubionymi dodatkami i piekę około 15 minut w temp. 220-230 stopni.

czwartek, 06 września 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort kajmakowo-orzechowy

    Tort którego pomysłodawcą w dużej części jest mój synek, to on skomponował krem, z moją drobną pomocą powstał taki tort. Wszystkie smaki fajnie do siebie pasują

  • Tarta z kajmakiem, masłem orzechowym i czekoladą

    Słodka, więc po jednej porcji poziom słodkości mam na full ale pyszna, lubię dodatek masła orzechowego do ciast a z kajmakiem stanowią pyszny duet. Polecam! Prz

  • Zupa brokułowa

    Taką zupę mogę jeść codziennie i na pewno na stałe wejdzie do grona moich ulubieńców. Aromatyczna i sycąca i całkiem łatwa do zrobienia. Źródło 1 brokuł 3 ziemn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl