Blog > Komentarze do wpisu

Sernik japoński

Od jakiegoś czasu chodził za mną ten sernik, zrobiłam jako ciekawostkę, wyszedł całkiem smaczny, ale chyba jednak wolę nasze tradycyjne serniki :). Chociaż na pewno zjadłam kilka kawałków z przyjemnością i Wam polecam spróbować.

sernik_japoski

Źródło

  • 6 jajek,
  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego,
  • 50 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 125 g cukru pudru,
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W garnuszku podgrzewamy masło, twarożek i mleko aż do rozpuszczenia, mieszamy by masa była jednolita, masa ma być lekko ciepła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dodajemy do masy serowej razem z sokiem i skórą z cytryny. Mieszamy, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, które przesiewamy przez sito, dodajemy do masy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy białka z 3-4 turach do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Formę o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki, papier powinien wystawać ponad brzeg bo masa mocno rośnie). Tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy ją w większej blaszce. Do foremki przelewamy masę, do większej blaszki wlewamy wrzątek do 1/3 wysokości formy, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyjmujemy.

sernik_japoski1sernik_japoski2

czwartek, 11 października 2018, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Koniecznie do zrobienia chociaż raz w sezonie śliwkowym. Pyszne ciasto, pełne śliwek i chrupiącej kruszonki, idealnie pasuje do niego szklanka zimnego mleka. Źr

  • Papryka w musztardzie po chorwacku

    Mój tegoroczny całkiem smaczny eksperyment. Znaleziony przepis zmodyfikowałam, papryka została już zjedzona i na pewno jeszcze w przyszłości zrobię kilka słoicz

  • Ciasto na pizzę najlepsze

    Pizzę z tego przepisu robiłam już na pewno kilkaset razy, tak to nie pomyłka, bo przepis znam od paru lat a pizza to jedno z naszych ulubionych dań więc jemy ją

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl