Blog > Komentarze do wpisu

Domowy gyros z piekarnika

Uwielbiamy takie fast foody chociaż wcale to nie jest aż takie fast ;), w takiej wersji gyros jest dużo zdrowszy niż taki kupowany na mieście bo wiemy co dodajemy i możemy go modyfikować tak by miał takie dodatki jakie nam smakują najbardziej. Polecam!

domowy_gyros3

Mięso:

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka,
  • 1 opakowanie przyprawy  Vegeta Natur do gyrosa
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży ziemniak

Domowe tortille:

16 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 szklanka gorącej wody

Sos czosnkowy:

  • około 200g jogurtu naturalnego,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ketchupu,
  • czubata łyżka majonezu,
  • odrobina soku z cytryny

Surówka z kapusty pekińskiej:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • spora szczypta przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 duża łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Opcjonalnie: pokrojone pomidory, ogórki, szczypiorek

domowy_gyros1

Mięso:

mięso myjemy, osuszamy, mieszamy z przyprawą i olejem, najlepiej w takiej marynacie zostawić je na kilka godzin.

Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne. Na spód wlewamy łyżkę oleju, na nim kładziemy, połówkę ziemniaka, w który wbijamy 3 długie patyczki do szaszłyków, na nie wbijamy na przemian mięso i krążki cebuli. Całość wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, co 10 minut polewamy kurczaka zbierającym się tłuszczem u dołu. Po upieczeniu ostrym nożem ścinamy brzegi, nakładamy mięso na placki, dodajemy sos czosnkowy, surówkę i inne dodatki.

Tortille:

W  misie miksera zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto (można to także zrobić ręcznie). Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 16 części, formujemy z każdej kulkę, odkładamy na stolnicę na 15 minut przykrywając folią by nie wyschły.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, każdą kulkę wałkujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy 20-22 cm. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Tortille układamy na talerzu, jedna na drugiej, przykrywamy na wierzchu wilgotną ściereczką/ręcznikiem. Możemy je po skończeniu smażenia zostawić na chwilkę pod ręcznikiem jeśli są zbyt sztywne i nie nadają się do zwijania. Przechowujemy w woreczku w temperaturze pokojowej.

Sos czosnkowy:

wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy na jakiś czas by smaki dobrze się przegryzły.

Surówka z kapusty:

Kapustę siekamy, dodajemy przyprawę i wszytko lekko zgniatamy dłońmi by zmiękczyć kapustę, dodajemy majonez i jogurt, mieszamy.

domowy_gyros2domowy_gyros4

domowy_gyros5


  Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

sobota, 05 stycznia 2019, zauberi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kostka hiszpańska

    Ciasto na prawdziwym wypasie, bardzo słodkie, podzielne, na pewno sprawdzi się przy dużych imprezach bo wychodzi go bardzo dużo, jak jesteście fanami bezy to po

  • Miodownik

    Ciasto, które pewnie w różnych wersjach jedliście nie raz. Bardzo kojarzy mi się ze świętami, na pewno jest dosyć pracochłonne ale plus jest taki, że można go z

  • Tort kajmakowo-orzechowy

    Tort którego pomysłodawcą w dużej części jest mój synek, to on skomponował krem, z moją drobną pomocą powstał taki tort. Wszystkie smaki fajnie do siebie pasują

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
judik1119
2019/01/17 11:52:09
Fajnie zrobić sobe w domu taki fast food. Jest pyszniej i wiemy co jemy :) Mniam :)


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl