wtorek, 28 października 2014

Potrzebne nam będą tylko trzy składniki! Tak mało, ale jaki efekt. Ja tę pastę pokochałam. Będąc w Stanach i pracując jako pracownik obsługi stołówki, miałam okazję spróbować czegoś podobnego. Tuńczyk i seler naciowy bardzo do siebie pasują, seler jest bardzo soczysty, orzeźwiający, tuńczyk słony, intensywny w smaku, do tego dla podkreślenia obydwu tych składników dodałam serek z czosnkiem i ziołami. Te trzy elementy stworzyły zgrabne trio, na tyle że nie musiałam pasty w ogóle doprawiać. Polecam!

pasta z tuńczykiem

  • 2 puszki tuńczyka w oleju (waga ryby po osączeniu - łącznie 280 g),
  • 1 opakowanie serka Apetina Czosnek i zioła,
  • 7 łodyg selera naciowego,
  • *opcjonalnie sól i pieprz

Łodygi selera dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w grubą kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy, mieszamy z selerem i serkiem. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

pasta z tuńczykiem2

pasta z tuńczykiem3

pasta z tuńczykiem3

Dania z serkami kremowymi

07:00, zauberi , inne
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 października 2014

Jestem wielką fanką serników, co pewnie zauważyliście na moim blogu. Przepisów na sernik wypróbowałam już sporo i ten był jeden z lepszych jakie jadłam. Soczyste gruszki wspaniale tu pasują, całość nie jest przesłodzona. Polecam!

Źródło

sernik z gruszkami

Tortownica o śr. 26 cm:

Spód:

  • 100g masła,
  • 300g mąki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Ser:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 12%,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 6 małych gruszek (dałam gruszki z kompotu)

Wierzch:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml kremówki 30%

Spód: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy ją rozwałkowanym ciastem. Spód podpiekamy 20 minut w temp. 180 stopni.

Ser: wszystkie składniki (oprócz gruszek) miksujemy razem. Przelewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy (wypukłą stroną do góry) obrane i wydrążone gruszki. Dociskamy je do dna, tak by były pokryte serem. Wstawiamy sernik do piekarnika na około godzinę (temperatura 180 stopni).

Wierzch: śmietankę ubić, wymieszać z mascarpone, rozsmarować po wystudzonym serniku.

sernik z gruszkami2

środa, 22 października 2014

Ciasto, które na pewno zaskoczy gości. W całości jadalne, słodkawa dynia Hokkaido fajnie się komponuje z ciastem i dobrze uzupełnia krówkowy smak. Polecam!

ciasto w dyni3

  • 1 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 125 g serka kremowego Apetina naturalnego,
  • 150 g krówek,
  • 50 g białej czekolady
  • 2 małe dynie Hokkaido

Masło ucieramy na puszysty krem z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, dodajemy serek, ekstrakt oraz sypkie składniki i krótko mieszamy. Dodajemy pokrojone krówki (najlepiej użyć tych kruchych), oraz posiekają czekoladę. Mieszamy.

Wydrążone dynie wypełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Dynie owijamy z zewnątrz podwójnie złożoną folią aluminiową (nie przykrywamy góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5-2 godzin (dynia powinna być miękka a patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy). Studzimy, ciasto należy spożyć w ciągu 1-2 dni (dynia oddaje swoją wilgoć do ciasta więc, nie nadaje się do dłuższego przechowywania, bo ciasto mocno rozmięka).

ciasto w dyni1

ciasto w dyni2

Dania z serkami kremowymi

Tagi: dynia
08:32, zauberi , inne
Link Komentarze (8) »
środa, 15 października 2014

Jedne z moich ulubionych. Często mam resztki pootwieranego serka wiejskiego, który jak wiadomo długo nie lubi stać, więc przerabiam bo na bułeczki. Są miękkie, dobrze pasują zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Polecam!

bułki

Źródło

  • 28 g świeżych drożdży (lub 14 suszonych),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 szklanka serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

Dodatkowo

  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
  • sezam, mak, siemię lniane (można pominąć)

Robimy zaczyn: mieszamy drożdże w wodą, cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy na 5 minut aż "ruszą". Do misy dodajemy wszystkie składniki (serek dobrze jest zmiksować blenderem), zaczyn i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 1-1,5 godziny.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i formujemy bułeczki (z porcji powinno wyjść około 15 sztuk). Przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Przykrywamy i odstawiamy na około 30-45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15-20 minut.

bulki

poniedziałek, 13 października 2014

Lubię robić serniki, to taki typ ciast (przynajmniej według mnie), który zawsze się udaje. Mam swoją bazową recepturę, którą wzbogacam o różne składniki w zależności od nastroju :). Dzisiaj sernik bananowy, pysznie kremowy :). Polecam!

Przepis autorski

sernik bananowy

Tortownica o średnicy 23 cm lub nieco większa:

Spód:

  • 200g herbatników
  • 50 g masła

Ser:

  • 1200 g półtłustego twarogu (2-krotnie zmielonego),
  • 5 jajek dużych,
  • 100 ml kremówki
  • 4 banany
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru

Spód: masło roztapiamy. Herbatniki drobno kruszymy w malakserze. Dodajemy masło, mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na dno herbatniki z masłem. Lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Ser: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Banany miksujemy na mus, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się składników. Jeśli używamy sera wiaderkowego możemy pominąć kremówkę.

Masę wylewamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny (środek powinien być ścięty). Sernik studzimy przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie piekarnik uchylamy całkowicie i pozostawiamy tak sernik na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy całkowicie, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 107


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów