piątek, 21 kwietnia 2017
Czekoladowe muffinki, które na pewno posmakują dzieciom. Bardzo czekoladowe i mięciutkie, z kawałkami czekolady w cieście. Mojemu synkowi posmakowały ale nie tylko jemu ;).

muffinki_czeko_mocnoŹródło

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 duże jajka (L)
  • 170 ml mleka

Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy.

W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem. Płynne składniki przelewamy do sypkich, mieszamy, dodajemy roztopione masło i posiekaną czekoladę. Krótko mieszamy. Przekładamy masę do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

środa, 12 kwietnia 2017

Przepis rodzinny mojego męża. Robi go zazwyczaj sam na Wielkanoc :) ja się do przygotowań nie wtrącam ale do konsumpcji jak najbardziej bo jest pyszny, trochę podobny do pleśniaka.

mazurek_foki

  • 4 jajka L,
  • 250 g  masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 g kakao,
  • kwaśny dżem (np. porzeczkowy, powidła),
  • opcjonalnie bakalie (orzechy, rodzynki itp.)

Żółtka, 50 g cukru pudru, masło, proszek do pieczenia razem zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wkładamy o lodówki.

Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy do formy, smarujemy dżemem i ewentualnie posypujemy bakaliami, ścieramy na tarce ciemne ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Pianę wykładamy na ciasto, na wierzch ścieramy drugie jasne ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

 

Tagi: wielkanoc
09:34, zauberi , kruche
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Jakiś czas temu radziłam się kulinarnych blogerów jakie upiec ciasto na kiermasz do przedszkola mojego synka. Ciasto musiało być przygotowane kilka dni wcześniej, bo szykował mi się wyjazd i nie byłabym w stanie zrobić go w tym samym dniu. Pomysł serowca podrzuciła mi Joanna i właśnie od niej jest ten przepis. Ciacho wyszło pyszne i z tego co wiem to na kiermaszu zostało wyprzedane :). Polecam!

serowiec

Źródło

Forma 24x36cm:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 250 g cukru pudru,
  • 2 jajka L,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Masa serowa:

  • 1,20 kg  twarogu półtłustego lub tłustego podwójnie zmielonego (nie polecam wiaderkowego),
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • zapach migdałowy, arakowy,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • ulubiona polewa czekoladowa

Ciasto: ucieramy jajka z cukrem, dodajemy śmietanę wymieszaną z amoniakiem oraz mąkę. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, moje wyszło dosyć lepkie ale zauważyłam, że po tym jak trochę poleżało zrobiło się bardziej zwarte. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, każdy placek pieczemy około 15-20 minut w temp. 160 stopni.

Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. Dodajemy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Wszystko razem gotujemy. Odstawiamy, dodajemy rodzynki. Lekko studzimy, ciepłą masą przekładamy ciasto.

Wystudzone ciasto polewamy ulubioną polewą np. taką

czwartek, 06 kwietnia 2017

Trochę inna wielkanocna babka, puszysta i pachnąca kokosem u nas polana rozpuszczoną czekoladą. Mam nadzieję, że skusicie się i zrobicie ją na Wielkanoc!

babka_kokosowa

 

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 8 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła roztopionego,
  • duża łyżka spirytusu,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Połowę mąki zaparzamy gorącym mlekiem. Lekko studzimy, wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy do zaparzonej mąki, dodajemy resztę mąki, spirytus i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od miski dodajemy wiórki i roztopione masło. Zagniatamy. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut. Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (gdyby zbyt mocno przypiekał nam się wierzch to przykrywamy babkę folią aluminiową i dalej pieczemy.

Po wystudzeniu możemy polać polewą czekoladową, polukrować lub posypać cukrem pudrem.

piątek, 31 marca 2017

Kolejna odsłona szarlotki, tym razem z pianką. Nam bardzo smakowała, szarlotka to takie ciasto, które nie może się znudzić. Staram się szukać nowych inspiracji by nieco odmienić tradycyjną wersję. Musicie koniecznie zrobić w tej wersji.

szarlotka_sa

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Forma 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Pianka:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 czerwony kisiel

Ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto.

Nadzienie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy z cukier i cynamon, mieszamy.

Pianka: ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, dodajemy suchy kisiel.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta, nakładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy pianę, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy około 1 h w temp. 180 stopni.

 

08:40, zauberi
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 141


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów