czwartek, 27 lipca 2017

Dla wielbicieli kawowych smaków, mi bardzo smakowała, aromat kawy jest w niej dobrze wyczuwalny a babka długo pozostaje świeża. 

babka_cappuccino

Źródło: Moje wypieki całkiem nowe przepisy

Ciasto:

  • 200 g masłą,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 4 jajka L,
  • 250 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 ml mleka,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g cappuccino,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy.Masło, cukier, cukier wanilinowy ucieramy na puszysty krem. Dodajemy jajka po jednym po każdym ucierając. Dodajemy suche składniki w 2 porcjach na zmianę z mlekiem. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy cappuccino, mieszamy. Do drugiej kakao i kawę, mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nakładamy kolejne warstwy ciasta, najpierw z kawą, potem z cappuccino, na wierzch warstwę białą. Nóż zanurzamy w cieście do dna i robimy zygzak.

Pieczemy w temp. 165 stopni przez 45-50 minut do "suchego patyczka".

wtorek, 11 lipca 2017

Zupa, która bardzo nam posmakowała, najlepsza tego samego dnia, bo niestety potem pierożki zaczynają zbyt mocno wchłaniać zupę i u mnie była konieczność dolewania wody co nieco zmieniło smak samej zupy. W pierwszej wersji zrobiłam z większymi tortelloni i ta wersja bardziej nam pasowała, chociaż trudniej było jeść pierożki ze względu na rozmiar to nie przytłaczały tak smaku zupy.

zupa z tortellini

Źródło

  • 1 opakowanie tortellini z serem (250g, można dać mniej) albo tortelloni
  • 120g świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożonego)
  • 3 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mąki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 7 szklanek bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • 1 szklanka mleka,

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Marchewkę kroimy w talarki. Szpinak płuczemy.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i marchewkę i smażymy 5 minut, często mieszając. Dodajemy czosnek i zioła, całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion ciągle mieszając. Zupę zagotowujemy, jeśli będziemy używać świeżego makaronu który krótko się gotuje wtedy dodajemy go dopiero gdy marchewka jest miękka. Jeśli używamy suszonego, który gotuje się kilkanaście minut to możemy go dodać już teraz. Gdy makaron będzie miękki dodajemy mleko, szpinak i całość gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy.



06:21, zauberi , zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 czerwca 2017

Idealne, kruchutkie ciasteczka. Zrobiły furorę na urodzinach synka, nie tylko dzieci się nimi zajadały. Ciastka dosyć mocno się rozpływają więc polecam robić je małe, inaczej wyjadą Wam spore spodki ;).

Źródło

ciasteczka_z_mms2

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g cukru (można dać mniej)
  • 150 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 90-100 g draży m&m's (tych bez orzeszków)
  • ok. 50 g czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką)

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i sporą garść cukierków. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Z ciastek formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), wciskamy w nie pozostałe cukierki. Przekładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając bardzo duże odstępy. Pieczemy 13-15 minut do lekkiego zarumienienia w temp. 170 stopni. Studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z blaszki.

czwartek, 22 czerwca 2017

Pewnie ciasto jest Wam znane, na wielu blogach od kilku lat robi furorę i to w różnych wersjach owocowych. Widziałam już z rabarbarem, jabłkami, jagodami, u mnie dzisiaj z truskawkami. Sezon powoli się kończy więc warto choć raz zrobić to przepyszne ciasto, polecam!

Źródło

ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Forma 33x20 cm:

 

Ciasto kruche:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek

 

Pianka:

 

  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju

 

Ponadto:

 

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Ze składników na kruche ciasto szybko zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Dzielimy na 2 części, jedną trochę większą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce, lekko przyklepujemy, podpiekamy około 20 minut w temp. 190 stopni, studzimy.

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy po łyżce cukru ciągle miksując, dodajemy cukier wanilinowy ciągle miksując. Następnie wsypujemy proszek budyniowy ciągle miksujemy. Małą strużką wlewamy olej cały czas miksując.

Na spód wykładamy pianę, wyrównujemy, układamy truskawki (większe przecinamy na kawałki). Ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 190 stopni około 40 minut.


środa, 21 czerwca 2017

Dzisiaj kolejne zestawienie śniadań, które zrobicie ekspresowo. Znajdziecie tu zarówno wytrawne jak i słodkie propozycje. Zapraszam!

Twarożek z warzywami i jajkiem

twaroek_z_warzywami

na porcję około

  • 100-150 g serka wiejskiego,
  • kilka pokrojonych rzodkiewek,
  • 1 jajko na twardo pokrojone,
  • kawałek pomidora pokrojony,
  • szczypiorek posiekany

Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem.

Zapiekana owsianka z dżemem (link tutaj)

zapiekana owsianka

Placuszki kukurydziane Nigelli (link tutaj)

placuszki kukurydziane

Niezła awanturka (link tutaj)

awanturka

Granola cynamonowo-miodowa (link tutaj)

granola miodowa

08:45, zauberi
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 143


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów