niedziela, 13 kwietnia 2014

Kolejne pyszne ciasto na które może skusicie się na Wielkanoc, tym bardziej, że jest bardzo proste do przygotowania. Dwie warstwy miodowego ciasta, w środku delikatny krem śmietankowy, a wierzch polany kajmakiem i posypany siekanymi orzechami. Mniam!

ciasto toffi

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem śmietankowy:

  • pół litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ponadto:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich

Ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. Formy o wymiarach ok. 30x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 stopni.

Krem śmietankowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Kremem przekładamy blaty. Wierzch smarujemy kajmakiem, posypujemy posiekanymi orzechami.

*Ciasto musi trochę postać żeby blaty zmiękły

ciasto toffi2

Źródło

piątek, 11 kwietnia 2014

Pewnie szukacie jeszcze inspiracji przedświątecznych więc chcę na blogu zamieścić jeszcze kilka przepisów na smakowite ciasta. Nigdy jeszcze nie jadłam sernik z jabłkami więc byłam bardzo ciekawa tego połączenia. Sernik nie tylko fajnie wygląda ale i pysznie smakuje, polecam.

sernik szarlotkowy

sernik szarlotkoww

Tortownica o śr. 26 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub sok z połowy cytryny

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg słodkich jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • cukier do smaku

Biszkopt: mąkę należy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszysty krem z cukrem, dodajemy mąkę, olej, chwilę miksujemy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut (do suchego patyczka).

Masa serowa: wszystkie składniki miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy na wystudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 50 minut. Schładzamy w uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut, wyjmujemy, studzimy.

Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy ścieramy na tarce, odciskamy z soku. Przekładamy do garnka i prażymy aż będą miękkie i zgęstnieją. Dodajemy cynamon i cukier do smaku, wsypujemy galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jabłka przekładamy na sernik, wyrównujemy. Wkładamy na noc lodówki. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną.

sernik szarlotkoww

Inspiracja tu i tu

czwartek, 10 kwietnia 2014

Pyyszna! Puszysta, delikatna, mniam! Idealna na świąteczny stół, tę robiłam rok temu i gorąco Wam polecam!

babka parzona

  • 500g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 150g cukru,
  • 100g masła,
  • 150g bakalii,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • sok z ½ cytryny,
  • szczypta soli

Lukier:

  • sok z ½ cytryny
  • 5–6 łyżek cukru pudru

Ciasto: mleko gotujemy i wrzące wlewamy do 100 g mąki, mieszamy. Przykrywamy na kilka minut aby przestygło.
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do zaparzonej, wystudzonej mąki. Mieszamy i odstawiamy aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Dodajemy żółtka utarte na puszysty krem z pozostałym cukrem, resztę mąki, sok z cytryny, wanilię, sól. Wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy letnie, rozpuszczone masło, bakalie i wyrabiamy. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Formę na babkę smarujemy masłem lekko posypujemy mąką. Ciasto zagniatamy, przekładamy do formy i odstawiamy aż wyrośnie (ma podwoić objętość). Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciepłą polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy, w razie potrzeby dodając cukier puder lub sok z cytryny).

Źródło

środa, 09 kwietnia 2014

Bardzo fajne ciasto, na pewno pojawi się na moim świątecznym stole. Jest bardzo podzielne, z każdym dniem lepsze więc spokojnie można przygotować je 2 dni wcześniej a później delektować się kawałkiem pysznego ciasta. Gorąco polecam tym bardziej, że możecie je bardzo modyfikować dodając do kremu swój ulubiony smak soku.

kubuś

Forma 20x30 cm:

Biszkopt

  • 3 jajka
  • niepełna szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki oleju

Masa kubusiowa:

  • ok. 850 ml soku kubuś, pysio itp.
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki cukru do smaku

Masa śmietanowa:

  • 400 g śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Polewa czekoladowa i wierzch:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3–4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2–3 łyżki wrzątku
  • paczka herbatników ok. 150 g

Biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier z wanilią i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 17-20 minut do suchego patyczka.

Masa kubusiowa: 700 ml soku wlewamy do garnuszka, gotujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy do gotującego się soku, chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ewentualnie dosładzamy gorący budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu i cały czas miksujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Krem wykładamy na biszkopt.

Masa śmietankowa: zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywny krem, pod koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na krem kubusiowy.

Na wierzchu kładziemy herbatniki.

Polewa: rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder, mieszamy do zagrzania i momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Mieszamy. Od razu smarujemy herbatniki.

Źródło

niedziela, 06 kwietnia 2014

To już mój drugi udział w cyklu Wypiekanie na śniadanie. Chleb o intrygującym wyglądzie, skórkę ma łaciatą niczym gepard czy lampart lub inny dziki zwierz. Chlebek prosto się robi, dla uzyskania efektu trzeba zakupić lub zrobić mąkę ryżową. Warto :).

chleb tygrysi

Źródło przepisu

zaczyn:

  • 90 g mąki
  • 55 g wody
  • 7 g suchych droższy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

na chleb:

  • 450-500 g mąki (u mnie chlebowa typ 650)
  • 100 g ciepłej wody
  • 230 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

polewa skorupka: (wyszło mi jej sporo więc można zrobić pół porcji):

  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki)


Zaczyn: drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier, mąkę. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut i dosypujemy sól. Odstawiamy do "ruszenia" na ok. 10 minut.

Do zaczynu dodajemy wodę, mleko, cukier i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej, sól i powoli wsypujemy mąkę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.  Ciasto nie powinno się kleić. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski posmarowanej lekko olejem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (na ok. 1 godzinę). Ciasto odgazowujemy (tzn. uderzamy pięścią i kilka razy składamy). Znów formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Ciasto formujemy w bochenek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: mieszamy składniki, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany ale takiej która da się rozsmarować a nie będzie ściekać z chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut. Chleb posmarować polewą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Na spód piekarnika warto wstawić naczynie z zimną wodą.

Upieczony chleb całkowicie studzimy przed jedzeniem.

Razem ze mną chleb piekli:

Małe kulinaria

Ala piecze i gotuje

Moje małe czarowanie

Smaki Alzacji

Chleby.info

Kulinarne przygody Gatity

Smaczna Pyza

Matka Wariatka

 

Po prostu Marghe

Bona Apetita

Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Everyday flavours

Każdy może gotować

Buszująca w kuchni

Teatr gotowania

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 96


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów