środa, 17 grudnia 2014

Uwielbiam ciasta z orzechami, tę roladę robiłam już jakiś czas temu ale niedawno wertując swój stary zeszyt z przepisami znów przypomniałam sobie o tym cieście. Jest mocno orzechowe, ładnie wygląda i bardzo smakuje :).

rolada orzechowa

Na podstawie przepisu z "Poradnika Domowego"

Keksówka:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki mleka

Masa orzechowa:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 150 g cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 duże jajka,
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • łyżka rumu

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto.

Masa: jajko i jedno białko ubijamy na parze aż powstanie gęsta, jasna masa. Studzimy, dodajemy mielone orzechy, rum, 3 łyżki śmietany, ekstrakt.

Ciasto wałkujemy na prostokąt  (25x35 cm). Smarujemy masą i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed pieczeniem smarujemy śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Pieczemy około 1 godzinę w temp. 190 stopni. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

rolada orzechowa3

Tagi: orzechy
00:08, zauberi , rolady
Link Komentarze (3) »
niedziela, 14 grudnia 2014

Pychota! Koniecznie do powtórzenia. Ciasto nie jest za słodkie, ładnie się kroi i apetycznie prezentuje. Nam bardzo smakowało, by trochę podkręcić smak kremu budyniowego dodałam do niego kawę Inkę ale można dodać także zwykłą kawę lub jakiś alkohol. Polecam!

Źródło

kilimandżaro

Forma 25x35 cm:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5kg jabłek 
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki cytrynowe w proszku
Krem budyniowy:
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • opcjonalnie: czubata łyżeczka kawy Inki lub kawy rozpuszczalnej (najlepiej w formie proszku) oraz 2 łyżki kajmaku

Polewa:

  • 1/4 kostki masła,
  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • płaska łyżeczka żelatyny

Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła około 4 minuty, dodajemy sypkie galaretki, mieszamy, smażymy 2 minuty. Studzimy.

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżce cukru ciągle ubijając. Dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, olej i jogurt. Dokładnie mieszamy, przelewamy do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy (jeden biszkopt zostawiamy w blaszce)

Masa budyniowa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, mleko i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu aż masa się zagotuje, cały czas pamiętamy o mieszaniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, wciąż ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dodajemy kawę. Miksujemy.

Na biszkopt znajdujący się w blaszce wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Na wierzch wykładamy masę budyniową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na godzinę.

Polewa: masło, wodę oraz cukier podgrzewamy aż cukier i masło się rozpuszczą, dodajemy kakao, podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Polewę wylewamy na ciasto, możemy posypać je wiórkami kokosowymi.

kilimandżaro2

czwartek, 11 grudnia 2014

Uwielbiam precle! Swój specyficzny smak zawdzięczają kąpieli w sodzie, dzięki temu mają pyszną skórkę! Doskonale pasują do piwa Książęcego Chlebowo Miodowego przez to, że w swoim składzie mają i to piwo i miód :). Polecam!


16 precli:

  • 10 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 szklanka piwa Książęcego Chlebowo Miodowego,
  • 3,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki sody.
  • trochę grubej soli do posypania

Z drożdży, wody, miodu i odrobiny mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 5-10 minut aż "ruszy". Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki). Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką). Dzielimy ciasto na 16 kawałków, z każdego robimy cienki długi wałek (na około 35 cm). Formujemy precle, przekładamy je  na blat/blaszkę lekko posypaną mąką, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.

Do dużego garnka do 2/3 wysokości wlewamy wodę, gotujemy ją. Dodajemy sodę, wrzucamy po kilka precli, tak by swobodnie pływały, gotujemy po minucie z każdej strony (możemy po wyjęciu przełożyć je na chwilę na papierowy ręcznik by obeschły). Posypujemy solą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut aż będą złote. Studzimy na kratce.


00:08, zauberi
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 08 grudnia 2014

Przepis czekał na opublikowanie ponad rok :). Trochę to zajęło, ale już nadrabiam zaległości i zachęcam Was do upieczenia tego ciasta na nadchodzące Święta. Warto!

snikers z cake time

Źródło (przepis zmodyfikowany)

Blaszka 32x25 cm:

Składniki ciasta (na 3 blaty (u mnie 6 mniejszych):

  • 60 dag mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 200g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem 1:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (każde opakowanie na 500 ml mleka) z cukrem,
  • 660 ml mleka

Krem 2

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • garść posiekanych orzechów ziemnych solonych

Ciasto: blaszkę (ja miałam małe blaszki dlatego u mnie aż 6 warstw ciasta, ale lepiej jest zrobić w formie 25x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 stopni.

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Każdą część wałkujemy podsypując lekko mąką. Pieczemy każdy blat osobno 8-12 minut. Uwaga ciasto po upieczeniu jest dosyć miękkie dlatego trzeba uważać przy przenoszeniu.

Krem 1: budynie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pierwszy blat ciasta smarujemy budyniem, przykrywamy drugim blatem, smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy blatem, smarujemy resztą kajmaku, posypujemy orzechami. Ostawiamy na 1 dzień aby ciasto zmiękło.

piątek, 05 grudnia 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów