poniedziałek, 19 września 2016

Pleśniak chyba nigdy mi się nie znudzi, niby nie ma nic wyjątkowego w tym cieście ale połączenie kruchego spodu, bakalii, kwaskowatych powideł oraz mięciutkiej pianki ma w sobie magię. Jeśli nigdy Pleśniaka nie robiliście musicie to koniecznie nadrobić.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji (przepis z moimi modyfikacjami)

pleśniak

Forma 23x38 cm:

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek L,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 szklanka cukru,
  • spora garść bakalii,
  • 1 mały słoik powideł,
  • 1 op. kisielu

Z masła, mąki, żółtek i proszku do pieczenia i 2 łyżek cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 cześci, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodajemy kakao. Małe części wkładamy do zamrażarki, dużą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy powidłami, posypujemy bakaliami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach, ciemne ciasto. Białka ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier i kisiel. Mieszamy. Wykładamy na ciemne ciasto, na wierzch ścieramy jasne ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.

pleśniak

wtorek, 13 września 2016

Robione przeze mnie już kilka razy, bardzo aromatyczne, przywodzą na myśl jesień, ciepły koc i kubek herbaty z cytryną (albo czekolady). Polecam!

korzenne_scones_z_dynia2

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • spora szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 łyżka melasy/miodu/syropu trzcinowego,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche, wszystko łączymy, przekładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto lekko podsypując mąką (powinno wyjść dosyć zwarte). Wałkujemy na gruby placek (około 1 cm grubości). Kroimy na trójkąty (około 8 cm wysokości). Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone można polać lukrem.

 

Tagi: dynia
09:05, zauberi , pieczywo
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 września 2016

Miałam kilka słoików gruszek w syropie i nie wiedziałam co z nimi zrobić, oczywiście oprócz jedzenia ich prosto ze słoika, ale trafiłam na ten przepis i to był strzał w 10tkę. Robiłam tę babeczkę już kilka razy bo jest świetna i szybko się robi, koniecznie spróbujcie.

Źródło: 102 ciasta z owocami siostry Anastazji

babka z gruszkami

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek L,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 średnie gruszki (mogą być z syropu)

Jajka ubijamy z cukre, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórą cytrynową oraz olej. Miksujemy. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao, mieszamy.

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę.

Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy białe ciasto, następnie ciemne ciasto a na wierzchu układamy gruszki. Pieczemy około 50-55 min. w temp. 180 stopni.

wtorek, 06 września 2016

Pyszny i efektowny sernik, dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest fajną odmianą od klasycznych serników, nam bardzo smakował. Polecam!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

szachownica

Forma 23x38 cm:

Ciasto:

  • 2 szklanki maki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki dżemu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka L,
  • 130 g masła,
  • 1 łyżeczka sody

Ser:

  • 1500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 250 g masła,
  • 400 g cukru (można dać trochę mniej),
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 jajek L,
  • 2 łyżki kaszy manny

Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy dżem, mąkę z kakao i sodą. Miksujemy, dodajemy ubite białka, mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tem. 180 stopni przez 30 minut.

Ser: zmielony ser dodajemy do utartego z cukrem i żółtkami masła. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy.

Ciasto kroimy wzdłuż na 9 pasków. Układamy w formie w równych odstępach 4 paski, między nie wykładamy połowę sera, na wierzch resztę pasków i między nie resztę sera. Pieczemy w temp. 180 stopni około 1h.

szac2

wtorek, 23 sierpnia 2016

Od poprzedniego wpisu minęły prawie 3 tygodnie! Już dawno nie robiłam tak dużej przerwy ale urlop a potem zawirowania rodzinno-zawodowe nie pozwalały mi na zajęcie się blogiem. Dzisiaj więc zapraszam na wyjątkowe ciasto, trochę pracochłonne ale pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach, warto :)!

Ciasto należy zacząć przygotowywać dzień przed - rogaliki!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

ciasto z rogalikami

Forma 33x23 cm lub trochę większa

Biszkopt:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rogaliki:

  • 300 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 40 g drożdży,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2-3 łyżki Nutelli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g miękkiego masła

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do smaku (2-3 łyżki)

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Rogaliki:

Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy folią, wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Ciasto wałkujemy, wykrawamy trójkąty, nakładamy na każdy nutellę i zwijamy rogalika. Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa:

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąkami i kawą. Miksturę przelewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, po łyżce dodając przestudzony budyń.

Masa śmietankowa:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec miksowania dodając cukier. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek kremówki i mieszamy, dodajemy do miksowanej ciągle masy śmietankowej.

Przełożenie:

Biszkopt - masa budyniowa - rogaliki - masa śmietankowa - biszkopt - polewa (opcjonalnie)

ciasto z rogalikami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 134


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów