poniedziałek, 20 marca 2017

 Hit, który na moim wielkanocnym stole pojawia się już od kilku lat. Jeśli nie boicie się spróbować czegoś nowego o dosyć ciekawym smaku to Wam polecam tę przekąskę. Ja w tym roku na pewno znów zrobię.

jajka_marynowane

Źródło

Na duży słoik:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Zalewa:

  • 1,5 szklanki wody - czyli 375 ml
  • 0,25 szklanki octu winnego czerwonego - około 60 ml,
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego - czyli 125 ml
  • 0,5 szklanki cukru  + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
 Obrane jajka układamy w słoiku, tak by mogły swobodnie pływać. Dodajemy pomiędzy nie pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
Składniki na zalewę gotujemy, lekko studzimy i zalewamy nią jaja. Studzimy. Ostawiamy do lodówki na 5-7 dni.
Tagi: wielkanoc
10:22, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 marca 2017

Pierogi, które zawładnęły naszymi podniebieniami. Idealny farsz, zarówno w smaku jak i konsystencji. W ciągu paru dni robiłam je dwa razy i już trzymam składniki na trzecią powtórkę. Gorąco polecam!

pierogi z soczewicą niebieska pistacja

Pomysł na farsz- Romans z gotowaniem Patrycja Chmiel

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 100 g miękkiego masła, 
  • szczypta soli,
  • 275 ml gorącej wody

Nadzienie:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 mała cebula
  • pół małej papryki,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • spora szczypta chili
  • sól, pieprz

Ciasto: do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je do dużej miski, przykryć ściereczką.

Farsz: soczewicę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy do miękkości, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, chwilę dusimy, dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka, które nadziewamy farszem, sklejamy. Gotowe pierogi chwilę gotujemy.

poniedziałek, 06 marca 2017

Coś przepysznego, z kawałkiem kiszonego ogórka smakuje wybornie. Brat, któremu zrobiłam taką kanapkę i nie mówiłam z czego ten smalec się nie domyślił, że to pasta z fasoli. Polecam!

smalec_z_fasoli

Źródło

  • 100 g suchej fasoli,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jabłko,
  • olej,
  • sól, pieprz

Fasolę namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. Na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulkę, dodajemy starte na tarce jabłko i chwilę dusimy. Fasolę odcedzamy zostawiając wodę z gotowania. Odcedzoną fasolę miksujemy dodając odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji, dodajemy cebulkę z jabłkiem i doprawiamy.

08:48, zauberi
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 marca 2017

Najlepszy tort jaki jadłam! Od teraz zamawia sobie u męża taki na każde urodziny. Był po prostu przepyszny, wcale nie przesłodzony, u mnie dodatkowo z kawowym nasączeniem. Jeśli kochacie chałwę to gorąco Wam polecam.

tort_chalwowyy

Źródło

Tortownica o śr. 26 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
Krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 250g margaryny/masła
  • 30-40 dag chałwy waniliowej (w zależności jak słodki chcecie otrzymać krem)

Opcjonalnie:

  • do nasączenia mocna kawa

Biszkopt: z białek ubijamy pianę pod koniec dodając cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniami, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2-3 blaty.

Krem: 500 ml mleka gotujemy, w reszcie rozrabiamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka. Budyń studzimy, miękkie masło ucieramy na puszysty krem pod koniec ucierania dodając po łyżce budyniu. Pod koniec ucierania dodajemy drobno pokruszoną chałwę i miksujemy.

Blaty nasączamy kawą i przekładamy ciasto kremem, zostawiając trochę na boki i wierzch.

 

Tagi: chałwa
10:20, zauberi , torty
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 lutego 2017

Przepyszne słodkie ciasteczka idealne do filiżanki kawy, chrupiący makaronik  z obłędnie czekoladowym kremem z kawałkami chrupiących wafelków. Chociaż przepis jest czasochłonny to gorąco Wam go polecam.

makaroniki

Składniki na około 30 ciastek:

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody
  • barwnik w paście/żelu (u  mnie odrobina czarnego)

Krem:

  • 125 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki nutelli, czubate
  • 75 wafelków Lusette czekoladowych

Migdały i cukier puder miksujemy w malakserze aż będą dobrze połączone. Przesiewamy przez drobne sitko, dosypując migdałów tak by całość ważyła 300 g. Dodajemy 60 g białek i barwnik (można go pominąć).

W garnuszku podgrzewamy 50 ml wody i 150 g cukru, gotujemy do temperatury 118 stopni.

W międzyczasie resztę białek ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając 35 g cukru. Do białek wlewamy cieniutkim strumieniem gorący syrop cukrowy. Ciągle ubijamy aż masa wystygnie, około 5-8 minut.

Masę przekładamy do migdałów w 3 turach, dokładnie mieszamy, ale masa powinna być gęsta.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, będziemy ich potrzebować około 3. Ciasto wykładamy za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, forujemy 3 cm koła, pamiętamy że trzeba zostawić spore odstępy. Zostawiamy do wysuszenia na około 20-60 minut, nie powinny się z wierzchu kleić przy dotyku.

Pieczemy w temp.140-160 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut, jedna blaszka na raz. Zostawiamy na papierze do wystygnięcia.

*jeśli makaroniki pękają to należy zmniejszyć temperaturę, ważne jest wyczucie piekarnika

Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy nutellę, czekoladę, miksujemy. Dodajemy pokruszone wafelki. Mieszamy. Kremem przekładamy makaroniki, wstawiamy do lodówki.

makaroniki2

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 140


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów