piątek, 19 października 2018

Pyszne, bardzo łatwe do wałkowania, można to zrobić bardzo cienko, w przepisie podaje jest by podzielić ciasto na 16 części, jeśli chcecie takie nieco grubsze zróbcie ich mniej bo placki wychodzą bardzo cienkie.

tortille_pszenne2

Źródło

Składniki na 16 sztuk (lub mniej jeśli chcecie trochę grubsze)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (lub pół na pół z masłem)
  • 1 szklanka bardzo ciepłej/gorącej wody 

W  misie miksera zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto (można to także zrobić ręcznie). Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 16 części, formujemy z każdej kulkę, odkładamy na stolnicę na 15 minut przykrywając folią by nie wyschły.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, każdą kulkę wałkujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy 20-22 cm. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Tortille układamy na talerzu, jedna na drugiej, przykrywamy na wierzchu wilgotną ściereczką/ręcznikiem. Możemy je po skończeniu smażenia zostawić na chwilkę pod ręcznikiem jeśli są zbyt sztywne i nie nadają się do zwijania. Przechowujemy w woreczku w temperaturze pokojowej).

 

11:05, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 października 2018

Od jakiegoś czasu chodził za mną ten sernik, zrobiłam jako ciekawostkę, wyszedł całkiem smaczny, ale chyba jednak wolę nasze tradycyjne serniki :). Chociaż na pewno zjadłam kilka kawałków z przyjemnością i Wam polecam spróbować.

sernik_japoski

Źródło

  • 6 jajek,
  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego,
  • 50 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 125 g cukru pudru,
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W garnuszku podgrzewamy masło, twarożek i mleko aż do rozpuszczenia, mieszamy by masa była jednolita, masa ma być lekko ciepła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dodajemy do masy serowej razem z sokiem i skórą z cytryny. Mieszamy, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, które przesiewamy przez sito, dodajemy do masy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy białka z 3-4 turach do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Formę o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki, papier powinien wystawać ponad brzeg bo masa mocno rośnie). Tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy ją w większej blaszce. Do foremki przelewamy masę, do większej blaszki wlewamy wrzątek do 1/3 wysokości formy, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyjmujemy.

sernik_japoski1sernik_japoski2

09:48, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 października 2018

Mam spory zapas orzechów i szukałam pomysłów na ich wykorzystanie. Synek podrzucił mi pomysł tarty, znalazłam w necie przepis i postanowiłam spróbować. Ciasto świetne, jedyne co bym zmieniła to na pewno zmniejszyłabym ilość cukru w nadzieniu bo ciasto wychodzi bardzo słodkie.

tarta_orzechowa2

zmodyfikowany przepis źródło

Forma 26-28 cm:
Ciasto kruche:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (nie użyłam)

Nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów,
  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego,
  • 120 g syropu klonowego lub syropu złocistego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
  • 40 g dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty)

Ciasto kruche: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

Nadzienie: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do piany dodajemy ostudzone masło, syrop klonowy, ekstrakt, zmielone orzechy. Mieszamy.

 Ciasto wykładamy do formy, smarujemy dżemem, wykładamy nadzienie, pieczemy w temp. 160 stopni przez 50 minut.

tarta_orzechowa

09:21, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 września 2018

Koniecznie do zrobienia chociaż raz w sezonie śliwkowym. Pyszne ciasto, pełne śliwek i chrupiącej kruszonki, idealnie pasuje do niego szklanka zimnego mleka.

drodowe_ze_liwkami

Źródło

Ciasto:

  • 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko L,
  • 2 żółtka
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
  • 1 kg śliwek przepołowionych i odpestkowanych

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, jeśli używamy świeżych najpierw robimy rozczyn. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Kruszonka: mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewamy gorącym masłem, rozcieramy palcami na kruszonkę.

Blachę 40x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę przykrywając wierzch.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.


 

08:55, zauberi
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 września 2018

Mój tegoroczny całkiem smaczny eksperyment. Znaleziony przepis zmodyfikowałam, papryka została już zjedzona i na pewno jeszcze w przyszłości zrobię kilka słoiczków.

papryka_po_chorwacu

Źródło

  • 6-8 papryk,
  • 125 ml octu 10%,
  • 125 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 300 g musztardy,
  • 125 ml oleju

Paprykę kroimy w słupki lub grubszą kostkę. Ocet mieszamy z wodą, cukrem i przyprawami, dodajemy do papryki i gotujemy 5 minut. Paprykę odcedzamy i studzimy. Musztardę mieszamy z olejem, dodajemy do wystudzonej papryki. Mieszamy, przekładamy do słoików. Jeśli nie będziemy papryki przechowywać w lodówce to pasteryzujemy ją 15 minut.

09:01, zauberi
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 154
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl