piątek, 08 czerwca 2018

Ciasto, które choć raz w sezonie pod różnymi postaciami musi się u mnie pojawić. Taka zmodyfikowana wersja tradycyjnego ciasta ucieranego ze sporą ilością truskawek. To ciasto ma to do siebie, że dosyć długo utrzymuje świeżość, spokojnie postoi kilka dni i wciąż będzie miękkie.

ciasto_z_truskawkami2

Tortownica 33x23 cm:

  • 5 jaj L
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek,

opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania wierzchu


Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Dużą blaszkę (33x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki. Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut ubijania), dodawać powoli olej, śmietanę, ekstrakt, ciągle mieszając na niskich obrotach następnie wmieszać mąkę, masa powinna być dosyć gęsta, jeśli byłaby ciężka do wymieszania można dodać więcej śmietany. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć truskawki, lekko wcisnąć w ciasto. Piec ok. 40 min. Patyczkiem sprawdzić czy się upiekło.  Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

ciasto_z_truskawkami_ucierane

 

poniedziałek, 04 czerwca 2018

Synek zamarzył sobie tort z kajmakiem i chociaż do jego urodzin jeszcze kilka tygodni nie potrafiłam mu odmówić tej przyjemności. Postało coś pysznego i bardzo słodkiego, fajnie zrobiła tu warstwa kwaśnego dżemu.

tort_kajmakowy1

Tortownica o śr. 18cm:

  • 9 jajek wielkości M,
  • 450 g mąki,
  • 450 g margaryny Palma,
  • 300 g cukru,
  • około 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4,5 łyżki mleka

Krem:

  • 250 g masła,
  • 300 g cukru pudru,
  • 200 g kajmaku,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g kajmaku
  • dżem kwaśny np. z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie: nasączenie szklanka przegotowanej wody, sok z polowy cytryny, łyżeczka cukru, dokładnie mieszamy


Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy pierwsze ciasto: 150 g margaryny ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 3 jajka, 150 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki mleka,  miksujemy. Przekładamy do foremki, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu przekładamy do góry nogami na talerz by ciasto było bardziej płaskie (rośnie z górką). Tak samo postępujemy z drugim i trzecim ciastem.
Krem: miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy kajmak i sól, miksujemy.
Ciasto (jeśli jest bardzo nierówne to ścinamy górkę) nasączamy, smarujemy dżemem i 1/3 kremu. Nakładamy drugie ciasto, nasączamy, nakładamy dżem i krem. Przekładamy następny placek. Wyrównujemy, smarujemy kremem górę i boki, zostawiając trochę do rozetek.
Kajmak (200g) przekładamy do miseczki, którą możemy włożyć do mikrofalówki, mocno mieszamy, wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund, znów energicznie mieszamy. Kajmakiem polewamy wierzch tortu, robimy z reszty kremu rozetki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

tort_kajmakowy22

tort_kajmakowy3


  Palma - zróbmy coś dobrego

11:52, zauberi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 maja 2018

W domu pełno miałam czekoladek dla dzieci, syn za bardzo za nimi nie przepada i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Pomyślałam więc o serniku, który jest świetnym wypiekiem do zużycia właśnie takich słodkości.

sernik_czekoladowy1

Tortownica 18 cm:

Spód:

  • 125 g ciastek kruchych,
  • 80 g orzechów włoskich mielonych
  • 40 g masła roztopionego

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (użyłam gotowego mielonego z wiaderka),
  • 100 g czekoladek dla dzieci (typu kinder, czy innych z mlecznym nadzieniem, ewentualnie pralinek nadziewanych),
  • 3 jajka L,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie polewa czekoladowa

Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy orzechy i masło, mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uciskamy.

Twaróg: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z twarogiem, jajkami, mąką ziemniaczaną. Miksujemy. Wylewamy na spód. Sernik pieczemy około 40-50 minut w temp. 170 stopni.

sernik_czekoladowy2sernik_czekoladowy3

09:53, zauberi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 maja 2018

Proste i szybkie ciasteczka, które możecie zrobić pomocą Waszych pociech. Idealne do zabrania ze sobą na wycieczkę rowerową czy piknik. Jak szybko je zrobicie to tak szybko znikną. Polecam!

ciasteczka_z_jagodami2

  • 120 g margaryny Palma,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko L,
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli
  • około 100 g jagód/borówek

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, miksujemy, dodajemy jajko i ekstrakt. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy kilka jagód. Pieczemy około 25 minut w temp. 175 stopni. Ciasta mogą się lekko rozlać dlatego należy zrobić między nimi większe odstępy.

ciasteczka_z_jagodami

 


  Palma - zróbmy coś dobrego

07:28, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 maja 2018

Miało być zupełnie inne ciasto ale po mojej walce ze składnikami naprędce wymyśliłam nowy przepis. Wyszło smaczne, lekkie ciasto, gościom smakowało a ja cieszyłam się, że mimo przeciwności podczas pieczenia udało się zrobić coś tak dobrego.

ciasto straciatella

Forma 23x33 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 jajka L,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 50 g startej gorzkiej czekolady,
  •  kilka łyżek cukru pudru do smaku

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek z galaretką w czekoladzie,

Polewa czekoladowa (skorzystałam z tego przepisu)

Ciasto:  masło roztapiamy, wsypujemy cukier i kakao, studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubite białka. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 stopni.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder do smaku i zahartowaną śmietanką żelatynę, miksujemy, dodajemy startą czekoladę, mieszamy.

Ostudzone ciasto kroimy na 2 płaty. Jeden płat ciasta smarujemy połową masy, układamy ciastka, smarujemy resztą masy. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Polewamy polewą.

ciasto straciatella

11:10, zauberi
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 152
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl