wtorek, 17 października 2017

Musicie koniecznie zrobić taki w domu, bo jest świetny. Smakuje lekko korzennie, jest kremowy i delikatny, u nas zniknął w zastraszającym tempie.

sernik_dyniowyy2

Tortownica o śr. 25 cm:

Spód:

  • 100 g herbatników,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich

Sernik:

  • 1 kg twarogu (użyłam wiaderkowego),
  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 6 jajek L,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • spora szczypta mielonych goździków
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Spód: ciasteczka, roztopioną czekoladę, masło, orzechy miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepujemy, wstawiamy do lodówki na 1 h.

Twaróg: wszystkie składniki miksujemy razem. Wylewamy na spód.

Na dół piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne (u mnie mała kokilka) z gorąca wodą. Wstawiamy sernik i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 50 minut (środek sernika powinien być ścięty). Uchylamy piekarnik i tam studzimy sernik, potem wstawiamy do lodówki.

sernik_dyniowyy

 

 

wtorek, 10 października 2017

Ciekawe ciasto z lekkim posmakiem masła orzechowego. Uwielbiam ten dodatek bo jestem wielką fanką masła orzechowego i często mam je w domu. Ciasto szczególnie posmakowało mojemu mężowi, dałam trochę za mało dżemu i na pewno w przyszłości zwiększę jego dawkę, bo na pewno do ciasta jeszcze wrócę.

ciasto z masłem orzechowym

Źródło

Forma 23x33 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 100 g masła orzechowego (gładkiego),
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko L,
  • odrobina aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 500 ml dżemu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy razem jak kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Dżem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smarujemy nim ciasto w blaszce, wykładamy drugą część ciasta (ja je poskubałam na wierzch). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut.


piątek, 06 października 2017

Coś słodkiego na weekend :), bardzo puszyste, piernikowe ciasto z dynią, wilgotne i przepyszne, krem idealnie tutaj pasuje, bo dodaje nieco kwaskowatości.

ciasto dyniowe

Źródło: Romans z gotowaniem - Patrycja Chmiel

Tortownica 24-25 cm:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 2 jajka L,
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z pomarańczy

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 g serka śmietankowego (tj. jak na kanapki),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • sok z 1/2 pomarańczy

Jajka utrzeć z cukrem ucieramy na puszysty krem, dolewamy powoli olej cały czas ucierając. Dynię odsączamy na sitku, dodajemy do masy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, cynamon, posiekane orzechy, skórę z pomarańczy. Mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni 50 minut.

Krem: wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto przekrawamy na 2 blaty, przekładamy kremem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 05 października 2017

 Lata temu jadłam podobną zupę u mojej szwagierki. Wiele razy sobie obiecywałam, że zrobię taką sama i dopiero niedawno się zmobilizowałam, żałuję że tak późno, bo zupa jest rewelacyjna. Rozgrzewająca i sycąca, idealna na jesienno-zimowe dni.

zupa z porem

około 4-6 porcji

  • 300 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 duży por,
  • 2 małe marchewki,
  • pól szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 serek topiony śmietankowy,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • kilka pieczarek

Mięso podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Zdejmujemy mięso i do tego samego garnka przekładamy drobno pokrojoną cebulę, por (i białą i zieloną część) w półplasterki i drobno pokrojoną marchew (ja cebulę i marchew wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na drobne kawałki). Smażymy przez parę minut, dodajemy bulion, mięso i pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy 30 minut. Serek miksujemy ze śmietanką, hartujemy gorącą zupą i dodajemy wszystko do zupy. Gotujemy chwilkę i doprawiamy solą i pieprzem.

08:51, zauberi , zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 września 2017

Smakował obłędnie, na pewno to ten rodzaj sernika który warto sobie zostawić na specjalne okazje. Jest idealnie kremowy, spód przyjemnie chrupie, jak macie ochotę na odrobinę rozpusty to gorąco polecam.

sernik_z_bia_czekolada

Źródło: Romans z gotowaniem - Patrycja Chmiel

Tortownica śr. 24-25 cm:

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich

Sernik:

  • 1 kg twarogu do sernika (użyłam wiaderkowego),
  • 250 g mascarpone,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka L,
  • 3 żółtka,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Polewa:

  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  •  łyżka masła,
  • orzechy do ozdoby

Spód: ciasteczka, roztopioną czekoladę, masło, orzechy miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepujemy, wstawiamy do lodówki na 1 h.

Ser: twaróg, mascarpone miksujemy razem, dodajemy budyń, cukier, ekstrakt/wanilię chwilę miksujemy, dodajemy stopniowo żółtka, jajka. Wylewamy na spód.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dole piekarnika wstawiamy formę do pieczenia, wlewamy do niej wrzątek do 2/3 wysokości formy, wstawiamy sernik i pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy 80 minut. Studziny na początku w lekko otwartym piekarniku, potem wyjmujemy i ostudzony wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

Polewa:

Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, polewamy sernik.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 146


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów