środa, 04 maja 2016

Bardzo popularny kiedyś, kojarzący mi się z dzieciństwem. To był chyba jeden z moich ulubionych serników. Jeśli jeszcze nie jedliście musicie spróbować!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

izaura2

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g  masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 4 jajka L,
  • 3 łyżki wody.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego,
  • 8 jajek L,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła,
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru,
  • bakalie

Ciasto: masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotujemy przez 5 minut. Studzimy, odlewamy 1/2 szklanki masy, do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białek i mieszamy.

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem, budyniem i żółtkami, dodajemy partiami ser, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i bakalie, mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, wykładamy ser. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy odłożoną polewą.

środa, 27 kwietnia 2016

Czy znacie te bułeczki? Dla mnie to smak dzieciństwa, lekko słodkie, pięknie pachnące, z dużą ilością rodzynek, dawno nie widziałam ich na sklepowych półkach, ale dlaczego by nie upiec ich samemu? Te są przepyszne! Gorąco zachęcam Was do zrobienia ich w domu :)
Źródło

bułeczki tureckie
Porcja na 12 bułek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej,
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych,
  • 330 ml mleka,
  • 2 łyżki masła (40 - 50 g),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 szklanki melasy,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej,
  • 100 g rodzynek

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Suche drożdże mieszamy z mąką i cukrem, ze świeżych robimy zaczyn. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim melasą i masło, lekko studzimy. Do mąki dodajemy letnie mleko, sól, kawę zbożową, rodzynki i dokładnie wyrabiamy (możemy lekko dosypać mąki jeśli będzie zbytnio się kleiło). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

Formujemy bułeczki, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.



piątek, 22 kwietnia 2016

Powinna raczej nazywać się "budyniówką" bo jest tu go naprawdę sporo. Kolejne łatwe do wykonania i smaczne ciacho :). Wychodzi go naprawdę spora porcja, więc jeśli nie macie w planach gości zróbcie pół porcji ;). Moja się lekko przypiekła ale wciąż była pyszna. Polecam!

kremówka kokosowa

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Forma 36x25cm:

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 1 l mleka,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 3-4 łyżki cukru

Masa kokosowa:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła rozpuszczonego

Ciasto: z podanych składników zrobić ciasto. Wylepić nim formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Budyń: z podanych składników zrobić budyń, ciepły wylać na ciasto.

Masa kokosowa: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, kokos i rozpuszczone masło. Wymieszać. Przełożyć na budyń. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut.

wtorek, 19 kwietnia 2016

Ekspresowa babka, do której zrobienia nie potrzebujemy dużo czasu, wystarczy kilka minut i można wkładać do piekarnika. Coś na wypadek niespodziewanych gości bo składniki zawsze mamy pod ręką.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

babka na oleju

  • 8 jajek L,
  • 300 g mąki,
  • 350 g cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelewamy 3/4 ciasta, do reszty dodajemy kakao i wylewamy na ciasto białe. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

babka na oleju2

08:21, zauberi
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 kwietnia 2016

Jeśli gdzieś w zamrażarce macie zalegające białka koniecznie musicie zrobić to ciasto, bo jest boskie!! Chyba jedno z lepszych jakie udało mi się zrobić na białkach,a  co najfajniejsze każdego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Źródło inspiracji: Kuchnia Polska - Marzenna Kasprzycka

keks orzechowy

Forma 29x16 cm

  • 7-8 białek z jajek L,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 250 g posiekanych orzechów,
  • 200 g stopionego masła,
  • łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian ze stopionym, wystudzonym masłem. Delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy. Mieszamy, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut w temp. 180 stopni. Uwagi: Wystudzone ciasto warto zawinąć w ściereczkę i folię spożywczą, bo na drugi, trzeci dzień jest dużo lepszy, można go także nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i nasączyć wodą wymieszaną z rumem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 130


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów