piątek, 13 stycznia 2017

Pod tą nietypową nazwą kryje się szarlotka z budyniem oraz bitą śmietaną. Ciasto wyszło bardzo dobre, efektownie wygląda i jak to bywa z przepisami siostry Anastazji porcja jest na dużą imprezę :). Polecam!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

czekoladowa zefiryna

Forma 36x25 cm:

Ciasto:

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
Dodatkowo:
  • 16 średnich jabłek,
  • 1 litr mleka,
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 mały słoik twardej marmolady
Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód i boki foremki.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy. Układamy na cieście, wydrążoną częścią do góry, do środka nakładamy nieco marmolady.
Z mleka, cukru, cukru wanilinowego i budyniu gotujemy budyń i ciepłym zalewamy jabłka. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 70 minut. Studzimy.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku oraz letnią żelatynę, miksujemy. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, gdy dobrze stężeje polewamy polewą.



piątek, 16 grudnia 2016

Kiedyś bardzo często to ciasto gościło na naszym stole, potem lubiłam wypróbowywać nowe przepisy więc stare poszły trochę w odstawkę, ale postanowiłam przypomnieć sobie ten przepis i gorąco Wam polecam go wypróbować

seromakowiec

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko

Warstwa makowa:

  • 500 g maku,
  • 300 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • odrobina Amaretto lub olejku migdałowego,
  • opcjonalnie rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa

Warstwa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 2 krotnie,
  • 240 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 125 g masła,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • opcjonalnie bakalie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Rozwałkować, włożyć do formy, robiąc także 2-3 cm boki, piec w temp. 180 stopni do lekkiego zarumienienia (około 10-15 minut).

Warstwa makowa: mak należy sparzyć, odsączyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę, dodać cukier i żółtka. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz pianę ubitą z białek. Wykładamy masę na kruche ciasto.

Warstwa serowa: masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy partiami twaróg. Dodajemy aromat, bakalie i pianę z białek, lekko mieszamy i wykładamy na warstwę makową.

Pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu możemy polać polewą.

 

środa, 14 grudnia 2016

Ciasto mojego dzieciństwa :), kruche placki przełożone prostym kremem na bazie kwaśnej śmietany, muszą trochę postać by nabrać miękkości i smaku, może skusicie się na Święta?

generał

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 2 jajka L,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka domowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,

Krem:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 12%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka kakao

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części i pieczemy 3 placki (po około 12-15 minut w temp. 180 stopni).

Krem: wszystkie składniki mieszamy.

Kremem przekładamy placki, ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin by zmiękło. Możemy polać polewą.

 

wtorek, 13 grudnia 2016

Przepis czekał na publikację cały rok,  ale to ten rodzaj przepisów na który warto czekać. Miodowe ciasto, budyniowy krem i czas bo placki wymagają przynajmniej jednego dnia by zmięknąć, dlatego warto zrobić to ciasto kilka dni przed Świętami, polecam.

miodownik

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki mleka

Krem:

  • 650 ml mleka,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 300 g miękkiego masła,
  • 1 op. cukru waniliowego lub łyżka domowego,
  • 7 łyżek cukru pudru,

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Każdy placek wałkujemy  i pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut (temp. 180 stopni).

Krem: 500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowy, w reszcie miksujemy mąki, żółtko, budyń, wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce budyniu. Kremem przekładamy placki. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na przynajmniej jeden dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 08 grudnia 2016

Po pierniczkach kolejne korzenne smaki. Tym razem zapraszam Was na pyszny sernik piernikowy wg przepisu Pawła Małeckiego. Wyszedł idealnie, to takie połączenie i sernika i piernika. Bardzo posmakowało mojemu bratu więc obiecałam, że zrobię znów na Święta, Wam też gorąco polecam!

sernik piernikowy

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki,
  • 15 g kakao,
  • 5 g przyprawy do piernika,
  • 75 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka domowego waniliowego
  • 150 g masła
  • 1 żółtko jaja, rozmiar L

Spód piernikowy

  • 180 g masła,
  • 140 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g miodu,
  • 15 g przyprawy do piernika,
  • 4 jajka L,
  • 40 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego waniliowego,
  • 125 g mąki,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 7 g proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 150 g cukru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego waniliowego,
  • 1op. budyniu waniliowego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 4 jaja L

Kruchy spód: sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko i w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 40-50 minut.

Spód piernikowy: masło, czekoladę i miód rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, podgrzewamy do 60-70 stopni, zdejmujemy z ognia i studzimy lekko.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do jajek i dodajemy masę czekoladową. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy, pieczemy w temp. 170 stopni przez 18-20 minut. Studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę, którą następnie kruszymy.

Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Wylewamy na przygotowany, upieczony piernikowy spód. Zimne kruche ciasto ścieramy na tarce i mieszamy z okruchami piernika. Posypujemy warstwę serową. Ciasto wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 138


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów