poniedziałek, 25 września 2017

Dzisiaj przedstawiam Wam klasykę przetworów - marynowaną paprykę. Nie jestem wielką fanką papryki w tej formie ale ta wyjątkowo mi posmakowała, bo wyszła chrupiąca, bardzo wyważona w smaku. Polecam!papryka marynowana

Źródło -Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • papryka dowolna ilość,
Zalewa:
  • 3,5 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • do każdego słoika kilka 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy/oleju do każdego słoika
  • *ta ilość zalewy wystarczyła na około 1-1,5 kg papryki

Paprykę pokroić, włożyć do słoików. Zalewę zagotować i przestudzić. Zioła dodać do papryki, zalać zalewą, dodać olej. Zakręcić słoiki i zapasteryzować 8 minut.

środa, 20 września 2017

W oryginale sernik składał się tylko ze śmietany ja jednak miałam trochę mielonego twarogu, który dodałam do masy śmietanowej. Całość wyszła bardzo dobra, masa jest delikatna i mocno wilgotna. Musicie spróbować!

sernik_smietanowy

Zmieniony przepis z książki Ciasta i desery siostry Salomei

Blaszka 36x25 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 5 żółtek
  • 200 g masła

Masa serowo-śmietanowa:

  • 1 l śmietany 18-22% (kwaśnej),
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 białek,
  • 2 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina olejku waniliowego (opcjonalnie)
  • 500 g mielonego twarogu (użyłam wiaderkowego)

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki.

Część z lodówki wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę, twaróg, cukier, budyń i olejek miksujemy, dodajemy sztywno ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto w formie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na masę śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę.

poniedziałek, 18 września 2017

W tym roku poszaleliśmy z nowymi przepisami na przetwory. Ta sałatka bardzo nam posmakowała, nie jest to zwykła sałatka z cukinii, bo jednak to warzywo ma tu największy udział, ale przez dodatek papryki i ogórków smak jest bardzo bogaty. Dla mnie na pewno koniecznie do powtórzenia w przyszłym roku.

saatka_warzywna

Źródło: Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji

  • 1 kg cukinii (jeśli używacie starszej cukinii to jest to waga po wydrążeniu),
  • 1/2 kg papryki (można użyć różnych kolorów)
  • 1/2 kg ogórków,
  • 5 średnich cebul,
  • 1 marchewka,
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu winnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • oliwa/olej do każdego słoika po łyżce
Cukinię, ogórki, marchewkę obieramy. Cukinię i paprykę kroimy w paski. Ja cukinię kroiłam na mniejsze kawałki i robiłam plastry obieraczką do warzyw. Ogórki i marchewkę kroimy w plastry. Wszystko (oprócz oleju) łączymy z zalewą i odstawiamy na 2 godziny. Przekładamy do słoików, na wierzch nalewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy 20 minut.
Tagi: cukinia
08:56, zauberi , przetwory
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 września 2017
Ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach. Są mega kruche, pysznie pachną orzechami i nie trzeba do nich dużej ilości składników.
ciasteczka_orzechowe
Źródło
  • dwie szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta robimy niewielkie kulki, które spłaszczamy widelcem robiąc wzorek w kratkę. Pieczemy ciasteczka w temp. 200 stopni około 10-15 minut. Studzimy
poniedziałek, 11 września 2017

Chutney odkryłam dosyć niedawno a okazuje się, że ten rodzaj przetworów jest zakorzeniony w naszych kulinariach już od paru wieków, a u mnie dopiero drugi sezon :). Byłam bardzo ciekawa jaki ten wyjdzie w smaku i przyznaję, że smakuje i to bardzo. Mocno wyczuwam przede wszystkim kumin a całość jest lekko pikantna. Będzie doskonale pasować do mięs czy serów. Spróbujcie sami.

chutney_ze_liwek21

#MyVictorinox

  • 1,20 kg śliwek (waga z pestkami),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 200 ml octu z białego wina,
  • 200 ml octu,
  • 400 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g rodzynek

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki oprócz soli i cukru przekładamy do garnka i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier i sól i gotujemy przez około 20-30 minut co jakiś czas mieszając aż uzyskamy gęstą konsystencję (coś jak powidła śliwkowe). Chutney przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

chutney ze śliwek

 


  



Tagi: śliwki
09:30, zauberi , przetwory
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 145


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów