piątek, 08 grudnia 2017

W tym roku zamiast tradycyjnych klusek z makiem na moim świątecznym stole pojawią się takie czekoladowe uszka wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem, koniecznie z kleksem gorzkiej czekolady.

uszka_z_makiem2

  • 2 1/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 3 jajka L,
  • 200 g maku mielonego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50-60 g orzechów włoskich,
  • 60 g suszonych daktyli,
  • kilka łyżek miodu do smaku
  • odrobina Amaretto lub olejku migdałowego

Ciasto: z mąki, kakao i jajek zagniatamy ciasto, razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wałkujemy na cienki placek, kroimy niewielkie kwadraty (5x5 cm).

Nadzienie: Mak zalewamy gorącym mlekiem, studzimy. Orzechy drobno siekamy z daktylami, dodajemy mak, miód i Amaretto, mieszamy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Na środek każdego kwadracika nakładamy odrobinę farszu (około pół łyżeczki), sklejamy jak pierogi, następnie formujemy uszko sklejając ze sobą końce pierożka. Uszka gotujemy przez 2-3 minuty i podajemy na czekoladowym kleksie :).

 

wtorek, 05 grudnia 2017

Zapraszam do zestawienia moich ulubionych świątecznych przepisów

Ciasto snikers - przepis tutaj

snikers z cake time

Marlenka - przepis tutaj

marlenka

Metrowiec - przepis tutaj

metrowiecII

Miodownik - przepis tutaj

miodownik

Seromakowiec - przepis tutaj

seromakowiec

Miodownik II - przepis tutaj

miodowiec

Ciasto chałowe - przepis tutaj

ciasto chałwowe

Sernik pomarańczowy - przepis tutaj

sernik pomarańczowy

Miękkie pierniczki z melasą - przepis tutaj

pierniczki z melasą

Migdałowiec - przepis tutaj

migdałowiec

Placek królewski - przepis tutaj

plaek królewski

Doskonalec - przepis tutaj

doskonalec

Metrowiec makowo-owocowy - przepis tutaj

metrowiec makowy

Makowiec z jabłkami - przepis tutaj

makowiec z jabłkami

Kruche babeczki z kremem kajmakowym - przepis tutaj

babeczki

Pierniczki choinkowe - przepis tutaj

pierniczki choinkowe

 Makowiec na biszkopcie - przepis tutaj

makowiecc

Stefanka - przepis tutaj

stefanka

Sernik kolorowy - przepis tutaj

sernik kolorowy

Sernik z brzoskwiniami i orzechami - przepis tutaj

sernik z brzosk i orzech

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Danie idealne na jesienne dni, łatwe w przygotowaniu i sycące i w bardzo jesiennym kolorze :) [wybierajcie dynię w intensywnych kolorach]. Miałam obawy jak danie posmakuje domownikom, bo mój mąż nie jest wielkim fanem ani dyni ani groszku, ale na szczęście zasmakowało :) a mi udało się przemycić trochę warzyw. Polecam!

kurczak_z_dyni_i_groszkiem

3 porcje:

  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 1 łyżka mąki
  • pół małej dyni hokkaido,
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 mały por (biała część),
  • 3 ząbki czosnku
  • 400-500 ml bulionu
  • kilka łyżek oleju,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup),
  • sól, pieprz, curry do smaku

Kurczaka kroimy w kostkę, dosypujemy mąkę i obtaczamy kurczaka, mi w krojeniu pomógł mega ostry nóż Ambition widoczny na zdjęciu. W kostkę podobnej wielkości kroimy dynię. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, podsmażamy kurczaka na złoty kolor, zdejmujemy kurczaka z patelni. Wrzucamy na nią cienko pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię i gotujemy pod przykryciem około 10 minut (aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana). Dodajemy kurczaka, groszek i chwilę gotujemy bez przykrycia, dodajemy śmietankę, przyprawiamy do smaku.

Do kokilek przekładamy zawartość patelni, kładziemy kilka plastrów mozzarelli i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

#myAmbition

 

941

 

Na zdjęciu widoczny nóż Ambitionkurczak z dynią i groszkiem


  

 

 

 

środa, 29 listopada 2017

Czasami lubię poszaleć w kuchni, zazwyczaj taką okazją są odwiedziny gości ale tym razem taki odświętny obiad zrobiłam dla naszej trójki. Synek polubił ser pleśniowy a filet z kurczaka lubi tylko w takiej wersji, bo jest soczysty i otoczony boczkiem. Polecam!

filet_z_dynia3

  • 5-6 filetów z kurczaka,
  • 1/2 niedużej dyni hokkaido,
  • 80 g sera z niebieską pleśnią lub innego pleśniowego,
  • 60 g serka topionego,
  • 1 łyżka oleju z czosnkiem (użyłam Wielkopolskiego czosnek),
  • sól, pieprz do smaku
  • 15-20 cienkich plastrów boczku
  • W każdym filecie robimy nożem kieszonkę.

Dynię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser pleśniowy także ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy, doprawiamy.

Każdy filet napełniamy farszem, wierzch oprószamy solą, pieprzem, zawijamy w boczek. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym olejem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut, po wbiciu noża w filet powinien on być miękki.

#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski, www.olejkonwenanse.pl

 filet z dynia


  


07:01, zauberi
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 listopada 2017

Mąż był tym sernikiem zachwycony, trudno się dziwić, sernik wyszedł bardzo dobry. Spód z pierniczków nie dość że jest opcją bardzo szybką, bo tylko pierniczki układamy na spodzie to też jest opcją pyszną, kto nie lubi mięciutkich pierniczków w czekoladzie.

sernik_dyniowy_z_pierniczkami2

Tortownica o śr. 25-26 cm:

  • 500 g pierniczków w gorzkiej czekoladzie (zostawiamy 1 i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach)
  • 750 g twarogu tłustego/półtłustego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g puree z dyni,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 2 łyżki syropu trzcinowego diamant+kilka łyżek do podania,
  • 1 opakowanie budyniu
  • 5 jajek L

Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierniczki, jeśli zostały większe szpary to kruszymy pierniczki i wpychamy je w te przerwy ale nie musimy tego robić bardzo dokładnie.

Twaróg musi być przynajmniej 2-krotnie mielony, miksujemy go z puree, cukrem, przyprawą korzenną, syropem, budyniem i jajkami. Masę wylewamy na spód, wierzch posypujemy startym piernikiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu zostawiamy przez 10 minut w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję polewamy syropem.

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.

 sernik dyniowy z pierniczkami





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 148
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl