czwartek, 08 grudnia 2016

Po pierniczkach kolejne korzenne smaki. Tym razem zapraszam Was na pyszny sernik piernikowy wg przepisu Pawła Małeckiego. Wyszedł idealnie, to takie połączenie i sernika i piernika. Bardzo posmakowało mojemu bratu więc obiecałam, że zrobię znów na Święta, Wam też gorąco polecam!

sernik piernikowy

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki,
  • 15 g kakao,
  • 5 g przyprawy do piernika,
  • 75 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka domowego waniliowego
  • 150 g masła
  • 1 żółtko jaja, rozmiar L

Spód piernikowy

  • 180 g masła,
  • 140 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g miodu,
  • 15 g przyprawy do piernika,
  • 4 jajka L,
  • 40 g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego waniliowego,
  • 125 g mąki,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 7 g proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 150 g cukru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego waniliowego,
  • 1op. budyniu waniliowego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 4 jaja L

Kruchy spód: sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko i w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 40-50 minut.

Spód piernikowy: masło, czekoladę i miód rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, podgrzewamy do 60-70 stopni, zdejmujemy z ognia i studzimy lekko.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do jajek i dodajemy masę czekoladową. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy, pieczemy w temp. 170 stopni przez 18-20 minut. Studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę, którą następnie kruszymy.

Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Wylewamy na przygotowany, upieczony piernikowy spód. Zimne kruche ciasto ścieramy na tarce i mieszamy z okruchami piernika. Posypujemy warstwę serową. Ciasto wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

piątek, 25 listopada 2016

Święta coraz bliżej a jak święta to pierniki i to w różnej postaci. Na równi z wielkoformatowym piernikiem lubię pierniczki, oczywiście najlepsze są te miękkie. Dzisiaj więc serwuję Wam przepis na przepyszne, mięciutkie pierniczki, koniecznie z cukrową glazurą! Polecam.

pierniczki alpejskie

Źródło

Bardzo duża porcja:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 250 g masła,
  • 400 g miodu

Dzień przed pieczeniem:

Kakao mieszamy z mąką. Miód gotujemy z przyprawami, odstawiamy. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści, studzimy. Do sody dodajemy śmietanę.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier ciągle ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy, masę jajeczną dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy, dodajemy miód, mieszamy, dodajemy śmietanę z sodą, mieszamy.

Przykryte ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.

Ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 3-5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7-12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

 

Tagi: miód
08:27, zauberi , pierniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 18 listopada 2016

Podobne ciasto robiłam lata temu i teraz postanowiłam do niego powrócić, wyszło pyszne. Oryginalny przepis zmodyfikowałam i Wam także polecam nasączenie blatów mocną kawą.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

waniliowiec

forma wilton

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 5 jajek L,
  • 30 g kakao,
  • 250 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 op. cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 paczka biszkoptów

Opcjonalnie:

  • mocna kawa do nasączenia

Ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, resztę składników oraz pianę ubitą z białek. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu

Masa:

350 ml mleka gotujemy z cukrem, w reszcie mleka mieszamy mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę i robimy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu cały czas miksujemy.

Przełożenie: ciasto - nasączenie - połowa kremu - biszkopty - reszta kremu - ciasto - nasączenie - polewa

waniliowiecc

09:07, zauberi
Link Komentarze (1) »
środa, 16 listopada 2016

Jedną z rzeczy, które prawie zawsze można znaleźć w mojej zamrażarce są banany :). Często kupuję banany a potem o nich zapominam, jak widzę, że zrobiły się już trochę zbyt dojrzałe a nie mam w planach żadnego ciasta to po prostu wrzucam je do zamrażarki. Potem często robię właśnie taki chlebek na przemian z babeczkami bananowymi z nutellą. Polecam!

Źródło

chlebek bananowy

Keksówka 10x20 cm:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki),
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

W misce mieszamy roztopione masło, rozgniecione banany. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko, wanilię, mąkę z sodą i szczyptę soli. Mieszamy.

Pieczemy 60 minut w temp. 170 stopni.

 

wtorek, 15 listopada 2016

Nasza ulubiona sałatka na wszelkie imprezy. Ładnie się prezentuje, jest smaczna i zazwyczaj wśród innych smakołyków to ona pierwsze znika ze stołu. Polecam!

sałatka gyros

  • 300 g filetu z kurczaka,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • 1 cebula duża,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1 duże opakowanie ketchupu,
  • 1 słoik majonezu
  • ulubiona przyprawa gyros/kebab
  • sól lub domowe "warzywko" do smaku

Kurczaka kroimy w kostkę (dosyć małą), podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oleju, dodajemy przyprawę (około 1-2 łyżeczek) oraz około 1 szklanki wody, gotujemy do momentu aż woda się wygotuje.

Kapustę szatkujemy, mieszamy z solą/warzywkiem, lekko zgniatamy dłońmi.

Przekładamy kurczaka do salaterki, polewamy ketchupem, następnie kładziemy warstwę drobno posiekanej cebuli, warstwę pokrojonych ogórków, smarujemy warstwę majonezu, polewamy znów ketchupem, dodajemy warstwę kukurydzy. Na wierzch wykładamy kapustę, całość wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.

sałatka gyros2

14:15, zauberi
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 137


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów