czwartek, 23 lipca 2015

Bardzo puszysty! Już dawno nie jadłam takiego sernika, warstwa serowa jest bardzo puszysta ale zwarta, to pewnie przez dodatek proszku do pieczenia (dodaje się do go sera). To będzie chyba jeden z moich ulubionych serników!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

sernik kolorowy

Forma 28x39 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8 żółtek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki kakao

Ser:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%,
  • 8 białek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

Ser: ser mielimy, ucieramy z cukrem pudrem, śmietaną i pozostałymi składnikami. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy jedną część białego ciasta, wykładamy połowę ser, ścieramy ciemne ciasto, znów wykładamy ser, jasne ciasto i pieczemy w temp. 200 stopni około 50-60 minut.

poniedziałek, 20 lipca 2015

Do tej pory kupowałam takie ogórki, bo idealnie sprawdzały się w domowych hamburgerach. W tym roku postanowiłam je zrobić sama. Chociaż ogórki miałby być przetestowane w zimie już zdążyliśmy zjeść kilka słoiczków ;). Gorąco polecam!

ogórki kanapkowe

Źródło

  • 5 kg ogórków,

Marynata:

  • 6 szklanek wody,
  • 6 szklanek octu 10%,
  • 6 szklanek cukru,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżka kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka łagodnego curry,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 60 ml soli czyli 4 czubate łyżki

Umyte ogórki kroimy w podłużne plastry. Wkładamy ciasno do słoików.

Z pozostałych składników gotujemy marynatę. Gorącą wlewamy do ogórków, słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 6-10 minut, aż ogórki przestaną mieć zielony kolor.

sobota, 18 lipca 2015

Wiem, że sezon truskawkowy prawie za nami, ale jeśli jeszcze uda Wam się zdobyć truskawki to spróbujcie zrobić ten deser :). To dla mnie kwintesencja lata, słodki, orzeźwiający i cudownie pachnący!

Źródło

trifle

Składniki na 4 - 6 porcji:

  • ok. 400 g truskawek
  • biszkopty,
  • budyń waniliowy,
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • nasączenie np. kompot truskawkowy
  • 300 - 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy na plastry, środkowe plastry zostawiamy dla ozdoby. Resztę truskawek układamy na dnach pucharków, zalewamy galaretką (połowa galaretki na 4 pucharki). Odstawiamy do stężenia. Na warstwie galaretki wokół naczynia układamy plasterki truskawek, do środka wkładamy biszkopty, nasączamy nasączeniem, zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do lodówki.

Budyń: żółtka ucieramy z cukrem do puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę, wanilię, miksujemy. Resztę mleka gotujemy, gdy zaczyna wrzeć dodajemy masę żółtkową, gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Krem studzimy. Wykładamy do pucharków, dodajemy ubitą kremówkę z odrobiną cukru pudru. Ozdabiamy truskawkami i tartą czekoladą.

piątek, 17 lipca 2015

Ponieważ znów zapowiadają upały na weekend polecam Wam pyszne ciasto bez pieczenia. Nam bardzo zasmakowało, choć przyznaję, że jest to ciasto z gatunku dosyć słodkich, na pewno posmakuje dzieciom ale i wśród dorosłych znajdzie uznanie. Polecam!

maxi king

Źródło

Blaszka 24x37 cm:

Krem mleczny:
  • 250 g masła (miękkiego),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach),
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
Dodatkowo:
  • 510g masy kajmakowej w puszce,
  • 600g herbatników maślanych (ok.60szt), 
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 150g orzechów ziemnych solonych
Krem mleczny: Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem. Naprzemiennie dodajemy serek i mleko w proszku. Ucieramy na gładki krem.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę mlecznego kremu, następną warstwę herbatników, masę kajmakową, znów krem mleczny i znów herbatniki.
Czekolady łamiemy na kawałki, razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Orzechy lekko siekamy, dodajemy do czekolady. Czekoladę wylewamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Warto wyjąć ciasto na jakieś 20-30 minut przed podaniem z lodówki.
maxi king2
środa, 15 lipca 2015

Powoli zaczyna się sezon na cukinię. To jedno z moich ulubionych (zaraz po pomidorach) warzyw. Jest bardzo wszechstronne :), można z niego zrobić zupę, ciasto, pasztet, dodać do leczo czy też podać tak jak ja dzisiaj - faszerowaną. W tej formie jest bardzo smaczne!

Źródło

cukinia faszerowana

  • 250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 duże mięsiste pomidory (użyłam 1 op. pomidorów w puszce),
  • 100 g żółtego sera,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Umytą cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek.

Pomidory obieramy ze skórki (jeśli używamy świeżych), usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Obraną cebulę także kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mielone mięso i smażymy aż będzie lekko brązowe, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz pomidory. Mieszamy, doprawiamy i smażymy aż sos będzie gęsty.

Mięso przekładamy do cukinii, posypujemy startym serem. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów