środa, 26 sierpnia 2015

Bardzo lubię robić domowe pieczywo :), smakuje dużo lepiej niż te kupione w sklepie bo wiemy co jemy. Takie buchty najlepsze będą oczywiście wypełnione domowymi powidłami i koniecznie ze szklanką zimnego mleka!

buchty z powidłami

Źródło

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • 270 - 300 ml mleka,
  • 60 g masła, roztopionego,
  • 1 małe jajko,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • powidła (około pół słoiczka) na nadzienie
  • 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Tortownicę o śr. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Suche drożdże mieszamy z mąką (ze świeżych robimy najpierw rozczyn). Jajko lekko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy je do mąki, następnie dodajemy masło, sól i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je przykryte na około 1,5 godziny aż podwoi objętość.

Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy je na 50-55 g części, z każdej robimy kulkę, którą rozpłaszczamy i do środka nakładamy łyżeczką powideł. Sklejamy. Układamy kulki obok siebie w tortownicy. Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je roztopionym masłem, pieczemy około 25-27 minut w temp. 180 stopni.

czwartek, 20 sierpnia 2015

Tort na wyjątkową okazję bo 30-te urodziny mojego Męża. Ozdobiony był jadalnym opłatkiem (bo niestety moje umiejętności dekoracyjnie nie są za duże :)). Tort wszystkim smakował, czarna porzeczka bardzo dobrze pasuje do masła orzechowego, polecam!

tort z masłem orzechowym

Źródło

Tortownica o śr. 23 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 4 duże jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 170 ml oleju,
  • 1,5 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g kakao,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego,
  • 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej,
  • 30 g cukru pudru  

Dodatkowo:

  • ​2/3 szklanki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • pół szklanki ponczu: około 150 ml mocnej kawy
  • kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem

W miseczce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 stopni około 60 minut do "suchego patyczka". Ciasto powinno wyrosnąć z górką, którą odcinamy i kruszymy. Resztę ciasta dzielimy na 3 blaty.

Krem: wszystkie składniki miksujemy razem, 1/3 kremy orzechowego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, smarujemy dżemem, kremem, przykrywamy ostatnim blatem, który też nasączamy. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Boki obsypujemy okruszkami ciasta wymieszanymi z pokruszonymi krakersami.

tort z masłem orzechowym2

sobota, 15 sierpnia 2015

Już niedługo się u nas pojawi! Kiedyś za nią nie przepadałam (bo chyba nie bardzo miałam na nią pomysł), teraz czekam na nią z utęsknieniem. Dużą tego zasługą jest ten przepis. Sok jest pyszny, nie czuć cierpkości aronii, super się sprawdza jako dodatek do herbaty w zimie ale w lecie z wodą gazowaną i lodem (taki napój jest bardzo orzeźwiający!). A do tego jest bardzo zdrowa, polecana szczególnie osobom z nadciśnieniem, ma bardzo dużo witaminy P, której nie szkodzi nawet mrożenie i gotowanie owoców.

Źródło

sok z aronii

Porcja na około 1100 ml soku:

  • 1kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii,
  • 500g cukru,
  • 500ml wody,
  • 1 laska wanilii

Zamrożoną aronię przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na kilka godzin do odmrożenia. Do garnka dodajemy wanilię przekrojoną na pół, nożem wyciągamy z niej nasionka, które też dodajemy do garnka, dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przelewamy sok przez sitko, laskę wanilii wyrzucamy. Owoce rozgniatamy tłuczkiem i wyciskamy z nich sok przez gazę. Całość soku gotujemy i rozlewamy do słoiczków. Warto sok zapasteryzować (15 minut).

piątek, 14 sierpnia 2015

Moi Drodzy! Jestem bardzo mile zaskoczona Waszym uczestnictwem w konkursie, przysłaliście prawie 200 przepisów na kanapki!!! Dziękuję! Niestety nagrody są tylko dwie i wędrują one do Pani Justyny Bieszke (za kanapkę na gorąco z pastą serowo-tuńczykową i warzywami) oraz do Pana Mateusza Kieczkowskiego (za kanapkę z kurczakiem i sosem czosnkowym). Otrzymałam od Was całe mnóstwo przepisów, które chętnie wypróbuję, ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo. Gratuluję!

07:27, zauberi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 08 sierpnia 2015

Obłędnie kremowe! Posmakowało szczególnie mojemu Synkowi, który domagał się kolejnych dokładek (a jest On raczej typem niejadka ;)). Polecam!

Źródło: Goodfood maj/czerwiec 2015

ristoot

3-4 porcje:

  • 70 g masła,
  • 1 mała cebula drobno pokrojona,
  • 400 g cukinii (250 g drobno startej, 150 g pokrojonej w kostkę),
  • 175 g ryżu do risotto,
  • sok i skórka z cytryny,
  • 1,2 l wywaru z warzyw lub kurczaka,
  • 25 g tartego parmezanu,
  • 2 czubate łyżki mascarpone lub innego kremowego serka,
  • kilka łyżek oliwy

Na 50 g masła podsmażamy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy startą cukinię, ryż, smażymy 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy sok z cytryny i 200 ml wywaru, gotujemy całość na średnim ogniu często mieszając. Gdy wywar zostanie prawie wchłonięty dodajemy kolejną porcję i tak aż do wyczerpania wywaru (powinno to trwać około 25 minut, ryż powinien być prawie miękki i kremowy). Dodajemy parmezan, mascarpone, doprawiamy. Przykrywamy i odstawiamy.

Resztę cukinii podsmażamy na reszcie masła na dużym ogniu przez 2-3 minuty.  Nakładamy porcje posypując je po wierzchu cukinią.

risotto2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 119


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów