środa, 08 lutego 2017

Zdecydowanie za rzadko robię tego typu ciasta a przecież to połączenie czegoś pysznego z czymś zdrowym więc można jedząc mieć trochę mniejsze wyrzuty sumienia. Znaleziony przepis wzbogaciłam o bajecznie prosty krem i taką wersję dziś Wam prezentuję.

Źródło

torcik_marchewkowyy

Tortownica o śr. 26 cm:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Krem:

  • 400 g twarogu półtłustego mielonego,
  • 200 g białej czekolady

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, orzechy siekamy (ja je drobno zmieliłam ale nie na mąkę). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem przez około 3 minuty. Dodajemy powoli olej ciągle ubijając, następnie dodajemy w porcjach mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy, dodajemy marchewkę, orzechy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-55 minut do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Takim kremem przekładamy ciasto.

sobota, 04 lutego 2017

Pachną i smakują obłędnie. Są lekko ciągnące i bardzo miękkie. Na pewno posmakują dzieciom, choć nam dorosłym smakowały równie mocno. Ciasteczka są bardzo proste do przygotowania, polecam.

Źródło: Dorota Świątkowska - Moje wypieki całkiem nowe przepisy

ciastka czekoladowo pomarańczowe

Porcja na około 24 ciastka:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 60 g masła,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 2 jajka L,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego,
  • 50 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty żeby czekolada się rozpuściła.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy skórkę, likier i mieszamy, dodajemy syrop czekoladowy i mąkę z proszkiem i solą. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto nakładamy łyżką (1 łyżka = 1 ciastko) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiamy spore odstępy. Pieczemy w temp. 175 stopni 10-12 minut. Przed zdjęciem z papieru studzimy, bo inaczej ciastka mogą się pokruszyć.

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Często gdzieś na dnie lodówki znajduję mocno już dojrzałe banany, zazwyczaj wrzucam je do zamrażarki a jak już uzbiera się ich większa ilość to przerabiam je zazwyczaj albo na chlebek albo na muffinki. Dzisiaj trochę inny przepis z wykorzystaniem bananów, nam ciasto bardzo smakowało.

sernik na cieście banano

Źródło

Tortownica o śr. 25 cm:

Bananowy spód:

  • 3 większe lub 4 mniejsze dojrzałe banany, rozgniecione widelcem,
  • 75 g masła, roztopionego,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 4 duże jajka,
  • 1-2 łyżki ciemnego rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego

Ciasto: mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami, dodajemy cukier, jajka i rum, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, mieszamy widelcem do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp. 165 stopni do suchego patyczka.

Masa serowa: wszystkie składniki miksujemy razem do połączenia się składników. Wylewamy na ciasto. Na spód piekarnika wstawiamy foremkę wypełnioną gorącą wodą. Pieczemy około 45-50 minut w temp. 160 stopni.



środa, 25 stycznia 2017

Podobne serduszka już pojawiły się na blogu, przepis na ciasto pozostaje ten sam zmieniło się tylko trochę nadzienie, mi ta wersja smakuje jeszcze bardziej. Polecam!

serduszka z masłem orzech

Porcja na 16 serduszek: 

  • 500 g mąki,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • 2 jajka duże,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 50 g cukru,
  • 1-2 łyżki melasy lub miodu,
  • 5-6 daktyli pokrojonych w mniejsze kawałki,
  • *Łyżka rumu (opcjonalnie),
  • kilka łyżek mleka
  • 1 duża łyżka masła orzechowego

Podgrzewamy mleko z masłem. Do ciepłego wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz odrobinę mąki, mieszamy. Odstawiamy aż zaczyn "ruszy". Do mąki dodajemy zaczyn, wymieszaj, dodaj jajko oraz śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc lub w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Orzechy, daktyle,  miksujemy w melakserze (jeśli nie masz możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy resztę składników, mleka dodajemy tyle by uzyskać konsystencję gęstego kremu, ale dającego się rozsmarować.

Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej robimy kulkę i wałkujemy na cienki placek. Każdy placek smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Rulon składamy na pół, nacinamy, wywijamy boki aby stworzyć serduszko.

serduszko instrukcja 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy spore odstępy bo drożdżówki urosną. Pieczemy ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wystudź. Smacznego :)

serduszko z masłem orzech2



piątek, 13 stycznia 2017

Pod tą nietypową nazwą kryje się szarlotka z budyniem oraz bitą śmietaną. Ciasto wyszło bardzo dobre, efektownie wygląda i jak to bywa z przepisami siostry Anastazji porcja jest na dużą imprezę :). Polecam!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

czekoladowa zefiryna

Forma 36x25 cm:

Ciasto:

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
Dodatkowo:
  • 16 średnich jabłek,
  • 1 litr mleka,
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 mały słoik twardej marmolady
Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód i boki foremki.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy. Układamy na cieście, wydrążoną częścią do góry, do środka nakładamy nieco marmolady.
Z mleka, cukru, cukru wanilinowego i budyniu gotujemy budyń i ciepłym zalewamy jabłka. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 70 minut. Studzimy.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku oraz letnią żelatynę, miksujemy. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, gdy dobrze stężeje polewamy polewą.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 138


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów