czwartek, 02 lipca 2015

Prosty do zrobienia i pyszny chleb. Dosyć szybko się robi, poradzi sobie z nim nawet początkujący piekarz :)!

Źródło: Paulina Stępień - Mała wielka uczta

chleb miękki

  • 330 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 190 ml wody,
  • 20 g miodu,
  • 20 g oleju,
  • 1 łyżeczka soli,

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (mieszamy je w częścią ciepłej wody, odrobiną cukru i mąki i czekamy aż się "napuszą"). Drożdże instant od razu dodajemy do mąki. Do misy przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy, wyrabiamy aż ciasto nie będzie się lepiło i będzie elastyczne. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 40-45 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, obok chleba stawiamy małe naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Pieczemy chleb około 25-30 minut.

chleb miękki2

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Prosty i w miarę szybko do wykonania tort/deser. W sam raz idealny do uwieńczenia specjalnej okazji. Ja zrobiłam ten torcik na imieniny mojego brata, któremu jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego :)! Polecam!

Źródło - Cukiernia Lidla - przepisy Pawła Małeckiego

dacquoise

Forma o śr. 26 cm:

Dacquoise:

  • 6 białek w temp. pokojowej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g orzechów laskowych (150 g mielonych, 50 g grubiej siekanych)

Krem:

  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego,
  • 80 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 12 g żelatyny namoczonej w 50 ml wody,
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 g świeżych truskawek

Dacquoise: migdały zmielone ma mączkę mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier. Dodajemy mielone orzechy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.

Formy wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy po połowie masy, jeden blat posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy  w temp. 180 stopni (termooobieg) około 20-30 minut, bez termoobiegu w temp. 190 stopni 20-30 minut. Studzimy.

Krem: do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy je na parze. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy do nich sok z cytryny. Ubijamy na parze aż masa będzie puszysta. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy trochę kremówki, mieszamy. Dodajemy do reszty kremu z żółtek. Miksujemy. Na jeden blat wykładamy krem, n krem wykładamy pokrojone na ćwiartki truskawki, lekko dociskamy łyżką, przykrywamy drugim blatem. Przed jedzeniem możemy całość posypać cukrem pudrem.

dacquoise2

czwartek, 25 czerwca 2015

Bardzo lekkie i orzeźwiające ciasto! Do zrobienia można użyć także innych letnich owoców. Koniecznie zróbcie w tym sezonie truskawkowym!

jogurtowiec

Źródło

Tortownica o śr. 26 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 70 g cukru,
  • 2 łyżki ciepłej wody

Masa:

  • 1 kg gęstego jogurtu naturalnego,
  • 250 ml kremówki,
  • 500 g truskawek,
  • 6-8 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki żelatyny (ok. 40g),
  • 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

  •  2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

 Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy wodę, chwilę miksujemy, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut, studzimy.

Truskawki miksujemy na mus, przecieramy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy.


Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do nich ubitą na sztywno kremówkę, miksujemy. Do musu truskawkowego dodajemy żelatynę, wlewamy do masy jogurtowej, mieszamy. Wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie na wierzch wylewamy przestudzone galaretki (wcześniej rozpuszczone w 700 ml gorącej wody). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

jogurtowiec

piątek, 19 czerwca 2015

Coś dla wielbicieli cynamonu. Pysznie pachnące, miękkie bułeczki, koniecznie oblana grubą glazurą z lukru. Polecam!

Źródło

szneki

Porcja na 12 bułek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej,
  • 50 g drobnego cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych,
  • 75 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 2 duże jajka

Nadzienie:

  • 50 g drobnego cukru,
  • 100 g cukru demerara,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

Mieszamy w misce mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy świeżych robimy zaczyn). Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem, jajkami, dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi objętość.

Krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt 60x30 cm, podsypujemy lekko mąką. Smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, kroimy na 12 części. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

szneki

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Trochę inna odmiana sernika z brzoskwiniami. Ciasto jest wzbogacone o warstwę orzechową, upiekłam je na Wielkanoc ale myślę, że będzie pasować też na inne okazje. Polecam!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

sernik z brzosk i orzech

Forma 23x38 cm:

Spód:

  • 3 szklanki mąki,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Ser:

  • 750 g twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie),
  • 200 g stopionego masła,
  • 8 jaj L,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 300 g cukru

Masa orzechowa:

  • 150 g orzechów włoskich mielonych,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Ciasto kruche: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 2 części.

Ser: masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, budyń, mieszamy, dodajemy pianę z białek. Masę dzielimy na 2 części.

Masa orzechowa: masło, mleko, cukier gotujemy, orzechy, mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka, proszek do pieczeni i pianę z białek. Mieszamy delikatnie.

Złożenie ciasta przed pieczeniem:

Ciasto kruche - masa orzechowa - 1/2 sera - pokrojone brzoskwinie -1/2 sera - kruszonka z ciasta kruchego ("skubiemy" kawałki ciasta).

Pieczemy w temp 180 stopni około 60-80 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 116


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów