czwartek, 22 czerwca 2017

Pewnie ciasto jest Wam znane, na wielu blogach od kilku lat robi furorę i to w różnych wersjach owocowych. Widziałam już z rabarbarem, jabłkami, jagodami, u mnie dzisiaj z truskawkami. Sezon powoli się kończy więc warto choć raz zrobić to przepyszne ciasto, polecam!

Źródło

ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Forma 33x20 cm:

 

Ciasto kruche:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek

 

Pianka:

 

  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju

 

Ponadto:

 

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Ze składników na kruche ciasto szybko zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Dzielimy na 2 części, jedną trochę większą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce, lekko przyklepujemy, podpiekamy około 20 minut w temp. 190 stopni, studzimy.

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy po łyżce cukru ciągle miksując, dodajemy cukier wanilinowy ciągle miksując. Następnie wsypujemy proszek budyniowy ciągle miksujemy. Małą strużką wlewamy olej cały czas miksując.

Na spód wykładamy pianę, wyrównujemy, układamy truskawki (większe przecinamy na kawałki). Ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 190 stopni około 40 minut.


środa, 21 czerwca 2017

Dzisiaj kolejne zestawienie śniadań, które zrobicie ekspresowo. Znajdziecie tu zarówno wytrawne jak i słodkie propozycje. Zapraszam!

Twarożek z warzywami i jajkiem

twaroek_z_warzywami

na porcję około

  • 100-150 g serka wiejskiego,
  • kilka pokrojonych rzodkiewek,
  • 1 jajko na twardo pokrojone,
  • kawałek pomidora pokrojony,
  • szczypiorek posiekany

Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem.

Zapiekana owsianka z dżemem (link tutaj)

zapiekana owsianka

Placuszki kukurydziane Nigelli (link tutaj)

placuszki kukurydziane

Niezła awanturka (link tutaj)

awanturka

Granola cynamonowo-miodowa (link tutaj)

granola miodowa

08:45, zauberi
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 czerwca 2017

Klasyk wśród serników. Chyba każdy go jadł a jeśli nie to koniecznie musicie nadrobić. Kruchy spód, kremowy sernik, soczyste brzoskwinie, połączenie idealne!

sernik__z_brzoskwiniami2aa

Źródło

Forma 25x40 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do zamrażarki. 

Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy jajka, ciągle ucieramy, dodajemy twaróg, mąkę i miksujemy.

Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. 

formę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy do niej jedną część ciasta, uklepujemy i podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15 minut aż ciasto się zarumieni. Wykładamy masę serową, układamy brzoskwinie. 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na brzoskwinie. Ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temp. 175 stopni.

sernik z brzoskwiniami niebieskapistacja

czwartek, 08 czerwca 2017

Nasz świąteczny hit, ciasto które najszybciej zniknęło i wcale się nie dziwię bo jest po prostu pyszne i łatwe do przygotowania. Na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz.

stefanka kawowa2

Źródło: zmodyfikowany przepis od Dorota Świątkowska - Moje wypieki całkiem nowe przepisy

Ciasto:

  • 600 g herbatników,
  • 1 szklanka letniego mleka do namaczania,
  • 350 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 110 g drobnego cukru,
  • 2-3 łyżki kawy mielonej

W 350 ml mleka gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy budyń po łyżce ciągle miksując. Dodajemy 2-3 łyżki kawy, ucieramy.

W foremce lub na paterze układamy herbatniki, jedno opakowanie (100g) to jedna warstwa, przed ułożeniem moczymy je na chwilę w mleku. Na pierwszą warstwę wykładamy część kremu, znów herbatniki aż do skończenia masy. Wierzch polewamy ulubioną polewą.

stefanka kawowa

07:46, zauberi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 czerwca 2017

Coś dla fanów ciast z kwaśną nutą, to jest bardzo orzeźwiające. Porcja wychodzi spora i świetnie się nadaje na większe imprezy :). Nam cytrynowiec bardzo smakował i gorąco go Wam polecam.

Źródło - Wielka księga ciast siostry Anastazji

cytrynowiecc

Forma 23x38 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 250 g masła miękkiego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 3 cytryny,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier wanilinowy

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2/3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy ją w 1/3 szklanki gorącej wody)

Dodatkowo:

  • 1 puszka ananasów,
  • 2-3 op. herbatników

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni na 30-40 minut.

Masa cytrynowa: wyciskamy sok z cytryn, uzupełniamy wodą tak by uzyskać 2,5 szklanki płynu. Przelewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. W 1/2 szklanki wody mieszamy budyń, żółtka, mąki dodajemy to do gotującego się płynu. Chwilkę gotujemy. Przestudzony budyń łączymy z utartym masłem.

Masa śmietankowa:

śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Mieszamy.

Na biszkopt wykładamy masę cytrynową, pokrojone ananasy, masę śmietankową, herbatniki, wierzch polewamy ulubioną polewą.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 143


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów