wtorek, 26 maja 2015

Bardzo orzeźwiające! Myślę, że jeszcze nie raz się u nas pojawi, szczególnie gdy nadciągnie fala upałów. Oprócz tego, że daje "kopa" to też jest zdrowe. Polecam!

smoothie

2-3 porcje

  • 1 dojrzały ananas (obrany),
  • około 450 g dojrzałych brzoskwiń (można użyć także tych z puszki),
  • spora garść listków młodego szpinaku,
  • 200-250 ml naparu z mięty (wystudzonego)
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia, kostki lodu

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, możemy do smaku dodać trochę miodu. Podajemy schłodzone.

smoothie 2

smoothie3

Przepis na ziołowe orzeźwienie

00:03, zauberi , inne
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 maja 2015

Kiedyś to ciasto pojawiało się u nas przy każdej większej okazji, później trochę poszło w odstawkę na rzecz bardziej "wymyślnych" wypieków.A dziś znów z chęcią do niego wracam, tym bardziej, że odkryłam nową wersję. Metrowiec wyszedł przepyszny! Gorąco Wam go polecam, nie tylko od święta :).

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

metrowiecII

Porcja na 2 keksówki:

Ciasto:

  • 8 jajek dużych,
  • 400 g cukru pudru,
  • 400 g mąki,
  • 20 łyżek oleju,
  • 10 łyżek wody,
  • 2 łyżek kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 4 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 350 g masła,
  • sok z cytryny

Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i do drugiej 2 łyżki mąki. Każdą część pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 30-45 minut.

Krem:

3 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy i studzimy. Miksujemy masło i dodajemy ostudzony budyń (porcjami), cały czas ucierając, dodajemy sok z cytryny do smaku.

Ciasta kroimy w kromki, układamy na przemian raz czarną raz białą, przekładając kremem. Wierzch możemy polać polewą. Podajemy skrojone po skosie.

wtorek, 19 maja 2015

Postanowiłam wskrzesić na blogu pojawianie się recenzji książek. Mam nadzieję, że pomysł Was ucieszy :). Na pierwszy ogień poszła ta z której ostatnio piekę dosyć często.

wielka ksiega

"Wielka księga..."  na pewno spodoba się osobom, które lubią piec warstwowe ciasta. Z tych chyba siostra Anastazja jest najbardziej znana. Nie raz byłam zaskoczona ilością i różnorodnością warstw w ciastach jej pomysłu. Na pewno takie wypieki sprawdzają się na jakieś większe okazje (Święta czy imprezy rodzinne), ale w książce znajduje się też sporo propozycji na coś słodkiego i szybkiego do kawy. Przepisów w książce jest około 400, naprawdę dużo i według mnie są one nietuzinkowe, nie tylko w smaku ale i w wyglądzie.

Uważajcie na porcje, bo są naprawdę spore (porcje są opracowane na formę 23x38 cm), ja zazwyczaj dzielę je na pół.

Przepisy są oznaczone trzema stopniami trudności - bardzo łatwe, łatwe, trudniejsze więc każdy znajdzie coś dla siebie. Każde przepis jest opatrzony zdjęciem.

Książka składa się z następujących części:

1) Przepisy podstawowe - które często stanowią bazę innych ciast.

2) Przepisy na ciasta, placki, torty (najobszerniejsza część) - bardzo dużo przepisów na różne przekładańce, serniki, makowce, kruche ciasta.

3) Ciasteczka, ciasta - przepisy na babeczki, wafle, pączki i wiele innych

Przepisy z książki, które przetestowałam:

Ciasto szkolne

Kruche babeczki z pianką i malinami

Placek bakaliowy

Szarlotka niedzielna

i wiele innych :).

Moja ocena: 5/5

Ilość stron: 423

Cena: 40-70 zł

wielka ksiega2

wielka ksiega3

wielka ksiega4 

 

 

 

Tagi: recenzja
00:00, zauberi , inne
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 maja 2015

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam! Nie za słodkie, warstwa śliwkowa fajnie przełamuje słodycz, gorąco Was zachęcam do zrobienia!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

ciasto szkolne

Forma 25x33

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Masa śliwkowa:

  • 2 l musu śliwkowego (zmiksowałam 2 l kompotu ze śliwek - śliwki + kompot),
  • 4 galaretki czerwone

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temp 170 stopni około 30-40 minut.

Masa śliwkowa: do musu śliwkowego dodajemy sypkie galaretki. Podgrzewać, ciągle mieszając aż rozpuszczenia galaretek. Dzielimy na 2 części.

Masa śmietankowa: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec wlewamy ciepłą żelatynę ciągle miksując.

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Złożenie: biszkopt - 1/2 masy śliwkowej (tężejącej) - herbatniki - masa śmietankowa - herbatniki - 1/2 masy śliwkowej (tężejącej) - biszkopt - wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować

wtorek, 12 maja 2015

Pychota! Niczego mi w tej sałatce nie brakowało, jest lekko pikantna, orzeźwiająca (warto wybrać soczyste, twardsze jabłka - u mnie ligol). Myślę, że fajnie się sprawdzi na wszelkiego rodzaju imprezach, dobra jako samodzielne danie ale też jako dodatek. Polecam!

Źródło

salatkaz kk

  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 g sera żółtego krowiego lub wegańskiego,
  • 6 ząbków czosnku,,
  • kilka łyżek majonezu jajecznego lub wegańskiego,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 jabłka,
  • 100 g ryżu,
  • 1 słoik selera,
  • sól i pieprz do smaku

Ryż gotujemy i studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. W misce mieszamy pokrojonego drobno ananasa, kukurydzę, ser, jabłko, ryż, seler i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

salatka z kukurydza

20:40, zauberi
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 114


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów