wtorek, 23 sierpnia 2016

Od poprzedniego wpisu minęły prawie 3 tygodnie! Już dawno nie robiłam tak dużej przerwy ale urlop a potem zawirowania rodzinno-zawodowe nie pozwalały mi na zajęcie się blogiem. Dzisiaj więc zapraszam na wyjątkowe ciasto, trochę pracochłonne ale pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach, warto :)!

Ciasto należy zacząć przygotowywać dzień przed - rogaliki!

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

ciasto z rogalikami

Forma 33x23 cm lub trochę większa

Biszkopt:

  • 6 jajek L,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rogaliki:

  • 300 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 40 g drożdży,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2-3 łyżki Nutelli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g miękkiego masła

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do smaku (2-3 łyżki)

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Rogaliki:

Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy folią, wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Ciasto wałkujemy, wykrawamy trójkąty, nakładamy na każdy nutellę i zwijamy rogalika. Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa:

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąkami i kawą. Miksturę przelewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, po łyżce dodając przestudzony budyń.

Masa śmietankowa:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec miksowania dodając cukier. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek kremówki i mieszamy, dodajemy do miksowanej ciągle masy śmietankowej.

Przełożenie:

Biszkopt - masa budyniowa - rogaliki - masa śmietankowa - biszkopt - polewa (opcjonalnie)

ciasto z rogalikami

środa, 03 sierpnia 2016

Bardzo lubię ten rodzaj chleba. Jest mega prosty w przygotowaniu, jedynie pieczenie może być problematyczne bo potrzebujemy garnka najlepiej żeliwnego lub ceramicznego, który da się włożyć do piekarnika razem z pokrywką (choć można ją zastąpić folią aluminiową). Koniecznie spróbujcie, u nas nie doczekał się kanapek, bo zjedliśmy go z samym masłem ;).

Źródło

foch

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 15 g drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej)

Dodatkowo:

  • 4 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mąki

Do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę i mieszamy łyżką (masa będzie gęsta). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temp. pokojowej na 12-18 godzin.

Na stolnicę wsypujemy mąkę i otręby, przekładamy ciasto i formujemy kulę. Do miski wysypanej mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Garnek z przykryciem wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury garnek ma się w nim podgrzewać jeszcze 10 minut. Następnie garnek wyjmujemy, zdejmujemy przykrywkę, wkładamy ciasto, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i zmniejszamy temp. do 200 stopni, pieczemy kolejne 20 minut.

piątek, 29 lipca 2016

Rewelacyjne ciasto, które posmakuje nie tylko najmłodszym. Mięciutki biszkopt, bita śmietana no i czekolada, mniam! Na pewno do powtórzenia :). Polecam!

kinder pingui

Źródło

Tortownica o śr. 26 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mleka

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki (30-36%),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa:

  • 200 g czekolady (100 g gorzkiej, 100 g mlecznej),
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy. Wlewamy olej, mleko, krótko miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao. delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.

Krem: do misy przelewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy aż uzykamy sztywną pianę. W międzyczasie żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, czekamy aż napęcznieje a następnie podgrzewamy aż się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietankowej, mieszamy i przekładamy do pozostałej masy szybko miksując.

Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy resztą składników i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Na pierwszy blat biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy, polewamy polewą (powinna być cienka jej warstwa), wstawiamy do lodówki/zamrażarki na kilka minut, wykładamy resztę masy, wyrównujemy i polewamy resztą polewy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy gorącym nożem.




07:25, zauberi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 lipca 2016

zdrowy detoks

"Zdrowy detoks" - Ewa Jarosz

Nie jestem fanką restrykcyjnych diet dlatego trochę obawiałam się, że ta książka będzie namawiała do mocnych ograniczeń czy głodówki, z tym zresztą kojarzy mi się tytuł. Nic bardziej mylnego. Książka bardzo mnie wciągnęła (co było dla mnie zaskoczeniem, bo wcześniejsze książki o dietach które czytałam były mocno zniechęcające) bo w przystępny sposób opisuje zdrowe odżywianie, nie tylko pod katem odchudzania, ale także poszczególnych chorób tj. niepłodność, nadciśnienie,  choroby żołądka czy osłabione włosy, paznokcie. Z zaciekawieniem czytałam jak jedzenie wpływa na nasz organizm, jak różne choroby mogą być spowodowane właśnie niewłaściwą dietą. A niewłaściwa dieta to nie tylko fast foody, ale przede wszystkim nieregularne posiłki, brak śniadań, zbyt dużo mięsa i soli w diecie, picie małej ilości wody. Niby każdy o tym wie ale mało kto stara się coś z tym zrobić i raczej nie zastanawiamy się jak to może wpłynąć na nasz organizm.

Podobało mi się opisanie poszczególnych posiłków, co powinno się w nich zawierać by dostarczyć organizmowi niezbędnego ale i zdrowego paliwa. W książce znajdują się także podpowiedzi dla osób pracujących na zmiany i mających problem z jedzeniem regularnie.

Sporo jest także porad jak zacząć taki "zdrowy detoks", jak się zmotywować do zmian. Przekaz płynący z książki jest taki, każdy może choć trochę zdrowiej się odżywiać. Podoba mi się to że są przedstawione małe kroczki które mogą pomóc zmienić nasze nawyki na zdrowsze.

Jest trochę o porażkach w diecie, dlaczego się nam przydarzają, skąd się bierze efekt jojo i co robić by w diecie wytrwać.

Na końcu książki pojawia się kilka ciekawych przepisów, a po każdej części jest podsumowanie najważniejszych rzeczy.

Mi ta książka dała wiele do myślenia, zaczęłam się uważniej przyglądać swojej diecie i już wprowadziłam kilka istotnych zmian.

zdrowy detox2

zdrowy detox3

zdrowy detox4

 

Tagi: recenzja
07:40, zauberi , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2016

Dzisiaj propozycja, która ucieszy nie tylko najmłodszych. Dorośli również z przyjemnością zajadali się tymi ciasteczkami i na urodzinowej imprezie synka zniknęły jako pierwsze. Polecam!

Źródło

ciastka z m&m

  • 100g miękkiego masła,
  • 130g jasnego brązowego cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 170g mąki pszennej,
  • 60g kakao,
  • 60g M&M’s
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 70g M&M’sów do ozdoby


Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minut na najwyższych obrotach. Dodajemy jajko, ucieramy do połączenia składników, dodajemy przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i solą mąkę.  Zagniatamy ciasto, dodajemy M&M'sy i mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, zostawiając odstępy. W każde ciastko wciskamy po 3-4 cukierki.

Wstawiamy do piekarnika na 13-15 minut (temp. 180 stopni).

ciastka z m&m2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów