czwartek, 19 marca 2015

Hit ostatnich dni :). Bo pieczony aż dwa razy. Pierwsza wersja była z nutellą, druga z masłem orzechowym i kajmakiem (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć). Obydwie pyszne, mi chyba nawet ta druga bardziej smakowała, bo słodycz kajmaku była fajnie podkręcana przez słone masło. Gorąco polecam, bo robi się szybko a smakuje i wygląda super :)!

Źródło

warkocz z nutellą

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej tortowej (dałam dodatkowo 3 czubate łyżki)
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych,
  • 125 ml mleka (pół szklanki),
  • 2 duże żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Dodatkowo:

  • 1/2 - 2/3 szklanki nutelli, do posmarowania (w drugiej wersji u mnie masło orzechowe + kajmak)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki wrzątku

Ciasto: mąkę wymieszać z drożdżami suchymi, jeśli używamy świeżych to najpierw robimy rozczyn (czyli do części podgrzanego mleka dodajemy drożdże, odrobinę cukru i mąki, mieszamy i czekamy aż drożdże "ruszą"). Dodajemy resztę składników (oprócz masła), wyrabiamy. Dodajemy masło, formujemy ciasto w kulę, wkładamy do wysypanej mąką miski, odstawiamy (miseczkę przykrywamy ściereczką) w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Ciasto krótko wyrabiamy, wałkujemy na kwadrat 40x40 cm, smarujemy cienką warstwą nutelli. Zwijamy jak roladę, ostrym nożem przecinamy na pół wzdłuż ale nie do końca. Splatamy dwie części ze sobą i łączymy końce. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni, studzimy na kratce i lukrujemy (składniki na lukier ucieramy - lukier powinien być dosyć gęsty).

warkocz2

niedziela, 15 marca 2015

Kiedy szukam czegoś na wyjątkowe okazje to często zaglądam do siostry Anastazji. Ona lubuje się w warstwowych, przekładanych różnymi kremami ciastach. Dzisiaj prezentuję Wam "Rodzynkowca". Był naprawdę pyszny i choć zrobiłam pół porcji to wyszło go i tak sporo :). Przepis podaję na pełną porcję.

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

rodzynkowiec

Forma 35x40

Biszkopt jasny:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 6 dużych jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleka,
  • 5 żółtek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Polewa*:

  • 200 g rodzynek,
  • 1 duży kieliszek rumu,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 1 słoik dżemu jasnego (u mnie brzoskwiniowy)

Biszkopt jasny:

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier wciąż ubijając. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, mieszamy. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt ciemny:

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier wciąż ubijając. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao, mąkę, mieszamy. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Masa:

350 ml mleka gotujemy z cukrem, resztę miksujemy z żółtkami, mąkami. Dodajemy mleko z żółtkami i mąką do gotującego się mleka i chwilę gotujemy (2-3 minuty) często mieszając (krem lubi się przypalać). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, wciąż ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kawę i miksujemy.

Polewa:

Rodzynki moczymy w rumie przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka (3-4 łyżki), dodajemy osączone rodzynki.

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny -dżem - masa ciemna - biszkopt jasny - masa jasna - polewa.

*polecam zrobić podwójną porcję

rodzynkowiec 2

sobota, 07 marca 2015
Dawno nie było u mnie żadnego chleba. Mój zakwas się na mnie obraził i od kilku tygodni próbuję się z nim pogodzić ale jak na razie kiepsko nam to idzie ;). Dlatego teraz stawiam na wypieki drożdżowe. Ten chlebek jest delikatny, troszkę mi się kruszył ale to nam nie przeszkadzało w konsumpcji ;).
chleb maslankowy
Źródło
Zaczyn
  • 300 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej,
  • 100 g mąki pszennej razowej,
  • 250 g naturalnej maślanki,
  • 125 g wody,
  • 10 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 150 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej,
  • 50 g letniej wody
  • 1 płaska łyżka soli
Wieczorem: wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce. Przykrywamy ją folią i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia (ja postawiłam w ciepłym miejscu) - na około 12 godzin. Całość powinna być gęsta i klejąca.

Rano: łączymy zaczyn z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, aż będzie się tylko lekko kleiło do rąk (można lekko podsypywać mąką).

Przekładamy do naczynia do wyrośnięcia (ja przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy do niego chleb i pieczemy około 40 minut.

poniedziałek, 02 marca 2015

Bardzo rozpustny sernik .Dosyć słodki, nie da się zjeść go więcej niż kawałek  na raz. Wypiek tym razem zrobiony przez moich Mężczyzn :) (rośnie mi konkurencja ;)). Polecam!

Źródło

 sernik banoffe

Tortownica 21 cm:

Spód:

  • 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 50 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane też masą karmelową lub 'krówkową'), ok. 400 g

Dodatkowo:

  • 3 banany, pokrojone w plasterki i skropione lekko sokiem z cytryny (by nie ciemniały)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek czekolady

Spód: ciasteczka kruszymy do konsystencji piasku, dodajemy masło i mieszamy. Wsypujemy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, uklepujemy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Warstwa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg, mascarpone, miksujemy aż masa nie będzie m iała grudek, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części, z jedna ma być o 100 g lżejsza od drugiej. Do lżejszej dodajemy 200 g masy kajmakowej, miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Serową masę kajmakową wylewamy na spód i pieczemy w temp.150 stopni (zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika regulujemy temperaturę) przez 30 minut. Na warstwę kajmakową wylewamy drugą część masy (po łyżce). Wyrównujemy i pieczemy około 1 godzinę w temp. 150 stopni.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy na paterę (zdejmujemy obręcz tortownicy), smarujemy boki i wierzch resztą kajmaku. Na wierzchu układamy plastry bananów (tak by na siebie zachodziły), skrapiamy sokiem z cytryny.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, wykładamy na banany. Na wierzch ścieramy czekoladę.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Tym razem na kruchym spodzie z tego przepisu. Marzył mi się sernik bardziej tradycyjny i ciężki i ten właśnie taki jest. Zwarty, kremowy z posmakiem bananów, pychota!

sernik bananowyy

Tortownica 23 cm:

Spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:

  • 750 g twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie),
  • 3 dojrzałe, duże banany,
  • 7 białek z dużych jajek (lub 3-4 jajka),
  • 1 op. budyniu śmietankowego,
  • 200 g masła (stopionego),
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Opcjonalnie: ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 60 g masła)

Spód: masło siekamy drobno z mąką, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, zagniatamy chwilkę, dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (można też to zrobić mikserem). Ciasto wałkujemy, wykładamy nim tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200 stopni około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia).

Ser: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Wylewamy na spód i pieczemy około 50-60 minut  (do lekkiego zarumienienia wierzchu). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

sernik bananowyy2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 112


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów