czwartek, 11 lutego 2016

Wstyd się przyznać, ale te sówki robiłam prawie rok temu (bo na Dzień Dziecka). Niestety ostatnio mam mniej czasu na blogowanie ale w mam nadzieję, że wkrótce uda mi się dodać wszystkie zaległe przepisy. Wracając do sówek, oprócz tego, że są urocze są także pyszne!

Źródło: Dorota Świątkowska - Moje wypieki i desery

sówki

Porcja na 12 babeczek:

  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • ciasteczka typu oreo
  • pastylki M&M's
  • 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy.

Masło ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy mąkę z proszkiem i mleko, mieszamy łyżką do połączenia składników.

Formę wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Wyjmujemy z formy, studzimy.

Markizy rozdzielamy na pół by na jednej części był krem. Część bez kremu kroimy na pół.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

Czekoladą smarujemy babeczki, przyklejamy oczy sówek i powieki, dziobki i oczy robimy z cukierków.

środa, 10 lutego 2016

Uwielbiam keksy! A robię je bardzo rzadko, zazwyczaj raz do roku przy okazji Świąt wielkanocnych. Dlatego przepis wrzucam już teraz :) Święta już blisko ;).

Źródło

keks angielski

Keksówka 30x11 cm:

  • 6 jajek,
  • 550 g bakalii (użyłam gotowej mieszanki),
  • 1 szklanka cukru,
  • 90 ml mleka,
  • 3 1/3 szklanki mąki,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g stopionego masła,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 50 ml rumu

Dodatkowo:

  • 75 ml rumu,
  • 1/2 łyżeczki oleju rumowego,

Poncz:

  • 250 ml wody,
  • 25 ml rumu,
  • 1 łyżka cukru

Rodzynki sparzyć i odstawić na 10 minut. Większe bakalie posiekać. Rodzynki odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć z resztą bakalii do miseczki zalać rumem i ewentualnie skropić olejkiem rumowym, wymieszać, odstawić na bok.

Żółtka utrzeć z cukrem (zostawiając 2 łyżki cukru do białek) na puszystą masę, dodać mleko i ekstrakt waniliowy oraz rum. Zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Stopniowo po kilka łyżek dodawać do masy jajecznej, stale mieszając do wyczerpania mąki (pod koniec masa jest bardzo gęsta).

Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę. Gdy piana jest już całkiem sztywna dodawać cukier, dalej ubijać aż piana zesztywnieje jeszcze mocniej i zacznie się delikatnie błyszczeć (ok. 30-60 sekund). Pianę dodawać stopniowo po kilka łyżek do masy, po każdym dodaniu piany, masę delikatnie mieszać. Bakalie odsączyć, obtoczyc w mące. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm, ale może być dłuższa, bo ciasto wyrasta bardzo wysokie).

Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) lub 175°C (grzałka góra/dół) przez około 60-80 minut na jasnozłoty kolor (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia obserwować, żeby skórka nam się nie spiekła.

Upieczony keks wyjąć z formy, studzić na kratce.

Przygotować poncz (można pominąć):

Składniki na poncz podgrzać w rondelku, do roztopienia cukru. Ciasto ponakłuwać dość głęboko patyczkiem do szaszłyków. Przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.

Wystudzony i ewentualnie naponczowany keks oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3271/keks-angielski-wg-przepisu-mojej-babci#sthash.ruCNKWdW.dpuf

Rodzynki parzymy i odstawiamy na 10 minut. Większe bakalie siekamy, rodzynki odsączamy. Wszystkie bakalie zalewamy rumem i skrapiamy olejkiem rumowym.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy i rum, miksujemy. Dodajemy po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło,  mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Bakalie delikatnie obtaczamy w mące. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 175 stopni około 60-80 minut do "suchego patyczka".

Keks studzimy.

Poncz: składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, nasączamy ponczem.

 

Rodzynki sparzyć i odstawić na 10 minut. Większe bakalie posiekać. Rodzynki odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć z resztą bakalii do miseczki zalać rumem i ewentualnie skropić olejkiem rumowym, wymieszać, odstawić na bok.

Żółtka utrzeć z cukrem (zostawiając 2 łyżki cukru do białek) na puszystą masę, dodać mleko i ekstrakt waniliowy oraz rum. Zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Stopniowo po kilka łyżek dodawać do masy jajecznej, stale mieszając do wyczerpania mąki (pod koniec masa jest bardzo gęsta).

Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę. Gdy piana jest już całkiem sztywna dodawać cukier, dalej ubijać aż piana zesztywnieje jeszcze mocniej i zacznie się delikatnie błyszczeć (ok. 30-60 sekund). Pianę dodawać stopniowo po kilka łyżek do masy, po każdym dodaniu piany, masę delikatnie mieszać. Bakalie odsączyć, obtoczyc w mące. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm, ale może być dłuższa, bo ciasto wyrasta bardzo wysokie).

Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) lub 175°C (grzałka góra/dół) przez około 60-80 minut na jasnozłoty kolor (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia obserwować, żeby skórka nam się nie spiekła.

Upieczony keks wyjąć z formy, studzić na kratce.

Przygotować poncz (można pominąć):

Składniki na poncz podgrzać w rondelku, do roztopienia cukru. Ciasto ponakłuwać dość głęboko patyczkiem do szaszłyków. Przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.

Wystudzony i ewentualnie naponczowany keks oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3271/keks-angielski-wg-przepisu-mojej-babci#sthash.ruCNKWdW.dpuf

Rodzynki sparzyć i odstawić na 10 minut. Większe bakalie posiekać. Rodzynki odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć z resztą bakalii do miseczki zalać rumem i ewentualnie skropić olejkiem rumowym, wymieszać, odstawić na bok.

Żółtka utrzeć z cukrem (zostawiając 2 łyżki cukru do białek) na puszystą masę, dodać mleko i ekstrakt waniliowy oraz rum. Zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Stopniowo po kilka łyżek dodawać do masy jajecznej, stale mieszając do wyczerpania mąki (pod koniec masa jest bardzo gęsta).

Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę. Gdy piana jest już całkiem sztywna dodawać cukier, dalej ubijać aż piana zesztywnieje jeszcze mocniej i zacznie się delikatnie błyszczeć (ok. 30-60 sekund). Pianę dodawać stopniowo po kilka łyżek do masy, po każdym dodaniu piany, masę delikatnie mieszać. Bakalie odsączyć, obtoczyc w mące. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm, ale może być dłuższa, bo ciasto wyrasta bardzo wysokie).

Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) lub 175°C (grzałka góra/dół) przez około 60-80 minut na jasnozłoty kolor (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia obserwować, żeby skórka nam się nie spiekła.

Upieczony keks wyjąć z formy, studzić na kratce.

Przygotować poncz (można pominąć):

Składniki na poncz podgrzać w rondelku, do roztopienia cukru. Ciasto ponakłuwać dość głęboko patyczkiem do szaszłyków. Przygotowanym ponczem nasączyć ciasto.

Wystudzony i ewentualnie naponczowany keks oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3271/keks-angielski-wg-przepisu-mojej-babci#sthash.ruCNKWdW.dpu
poniedziałek, 08 lutego 2016

Pyszna i szybka do wykonania. Idealny sposób na wykorzystanie zalegających dżemów :). Ja polecam szczególnie z tymi bardziej kwaskowatymi np. porzeczkowym. Musicie spróbować!

Źródło

krajanka z dżemem

Forma 23x33 cm:

  • 3 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 350 ml - słoik dżemu

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wkładamy pokrojone na małe kawałki masło, rozcieramy w rękach - robimy kruszonkę (możemy także zrobić to mikserem). Dodajemy jajko, rozcieramy, robimy grudki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy do formy 2/3 kruszonki, lekko uklepujemy. Wykładamy dżem, wysypujemy resztę kruszonki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

krajanka z dżemem2

niedziela, 07 lutego 2016

Coś słodkiego na kanapkę, naleśnika czy gofra. A do tego zdrowego! Krem jest łatwy w przygotowaniu, najdłużej trwa gotowanie kaszy reszta już idzie ekspresowo i można zajadać :)

krem jaglano

  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 50 g chałwy waniliowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 3-4 łyżki mleka (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)

Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut, odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Dokładnie blendujemy na gładki krem.

Do jaglanego kremu dodajemy roztopioną czekoladę, pokruszoną chałwę, kakao i dokładnie miksujemy. Do smaku dodajemy cukier puder. Gotowe smarowidło należy spożyć w ciągu 3-4 dni.

środa, 03 lutego 2016

Coś na słodkie, leniwe śniadanie :). Porcja jest naprawdę słuszna więc jeśli nie macie w planach wykarmić pułku podzielcie ją na pół lub na 3.

placuszki serowe

Placuszki serowe:

  • 750 g twarogu (zmielonego 2-krotnie)
  • 4 jajka duże,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 50 g pokruszonych ciastek (herbatników itp.)
  • 170 g kaszy manny

Sos

  • 90 g czekolady karmelowej lub białej
  • 120 ml kremówki

Składniki na placuszki miksujemy razem. Nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Sos: połamaną czekoladę zalewamy kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 127


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów