wtorek, 24 maja 2016

Coś dla fanów maślanych kremów i tortów w starym stylu. Biały biszkopt na białkach przełożony kokosowym kremem na bazie bezy szwajcarskiej. Smakuje bardzo dobrze w połączeniu z kwaskowatym dżemem.

białe ciasto

Ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 1/2 szklanki białek,x2
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowegox2,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,x2
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,x2
  • szczypta soli, x2
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny x2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą oraz dodawanym porcjami cukrem. Gdy piana już jest ubita, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka". Pieczemy takie dwa biszkopty. Studzimy.

Nasączenie:

  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego

Wszystkie składniki mieszamy.

Krem kokosowy:

  • 100 g białek,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 400 g masła,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Wiórki przelewamy na sicie gorącą wodą, odstawiamy do ostygnięcia.

Białka lekko ubijamy z cukrem, miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) i ubijamy aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Masę zdejmujemy z garnka, ubijamy mikserem aż masa ostygnie, wtedy dodajemy po małym kawałku masła ciągle miksujemy, gdy już dodamy całe masło, dodajemy wiórki i miksujemy.

Biszkopty przekrawamy na 2 blaty każdy. Pierwszy układamy na paterze, smarujemy 1/4 kremu, nakładamy kolejne blaty każdy nasączamy, wierzch i boki smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki.  Pysznie smakuje podane z kwaśnym dżemem np. z czerwonej porzeczki.

białe ciasto2

czwartek, 19 maja 2016

To już moja druga zapiekana owsianka, która pojawiła się na blogu. Tym razem w wersji z dżemem. Takie śniadania bardzo lubię, bo robi się je ekspresowo, a jak owsianka się piecze można się spokojnie zająć zbieram się do pracy czy szkoły. Polecam!

zapiekana owsianka

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych,
  • 2/3 szklanki płatków orkiszowych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego (lub innego o łagodnym smaku),
  • garść grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżka sezamu (można pominąć lub dać inne nasiona),
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć),
  • szczypta przyprawy korzennej (można pominąć),
  • 1 mały banan

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynia żaroodporne smarujemy lekko olejem. Wszystkie składniki oprócz banana, mieszamy w misce i przekładamy do naczynek. Pieczemy około 20-30 minut aż płatki będą miękkie. Przed podaniem na wierzchu układamy plastry banana, orzechy i odrobinę dżemu (możemy banana także lekko polać miodem). Smacznego!

wtorek, 17 maja 2016

Jestem wielką fanką serników, to jedne z moich naj naj najulubieńszych ciast. Ciężko je zepsuć i jeśli tylko użyje się dobrych składników to mamy gwarancję, że upieczemy pyszne ciacho. Sernik z rosą jest Wam pewnie znany choć akurat na tym o rosę ciężko ;). Mimo jej braku to wciąż pyszne ciasto, które mimo sporych gabarytów zdążyło ekspresowo zniknąć. Musicie spróbować :)

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

sernik z rosa

Forma 36x28 cm:

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Ser:

  • 1400 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • skóra starta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Beza:

  • 5 białek,
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao

Ciasto: miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy, dodajemy pianę z białek, miksujemy. Ciasto rozsmarowujemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posypujemy kakao.

Ser: twaróg mielimy 2-krotnie, łączymy z resztą składników. Wylewamy na spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na godzinę.

Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na upieczony sernik, posypany z wierzchu kakao. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, gdy sernik będzie letni wyjmujemy z piekarnika.

sernik z rosa2

środa, 11 maja 2016

Jeśli jak ja lubicie serial House of cards, to pewnie kojarzycie to kultowe danie z serialu. Za każdym razem gdy pojawiały się na ekranie ciekła mi na nie ślinka, aż w końcu postanowiłam opracować własną recepturę w domu. Sezon grillowy się już zaczął więc zachęcam Was do zrobienia tych żeberek, są pyszne!

zeberka freddyego

  • 2kg mięsistych żeberek,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 6 łyżek sosu Worcestershire,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 8 łyżek ketchupu,
  • 2 łyżki sosu chilli,
  • 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie)
  • 3 cebulki dymki

Wszystkie składniki wymieszać razem (oprócz mięsa), dołożyć mięso i marynować przez min. 12 godzin. Wrzucać na rozgrzany ruszt i często przewracać aż będą miękkie (można także upiec je w piekarniku).

www.alma24.pl

baner

 

GRILL PIKNIK Menu

08:16, zauberi
Link Komentarze (2) »
sobota, 07 maja 2016

W tamtym roku robiłam go pierwszy raz i przepadłam. Jest rewelacyjny, idealnie pasuje do mięs, serów i na zimno i na ciepło. Mąż wyjada go prosto ze słoiczka :). Porcja zrobiona w tym roku chyba nie doczeka się wyniesienia do piwnicy bo jakoś tajemniczo znika ;). Polecam gorąco!

chutney z rabarbaru

Źródło

Porcja na około 15 słoiczków po musztardzie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukru
  • 300-500 g rodzynków
  • 500 ml octu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu

Rabarbar i cebulę drobno kroimy, wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy 30-40 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę zdejmujemy i gotujemy 15 minut bez przykrycia często mieszając. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 131


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów