wtorek, 28 czerwca 2016

Kolejny przepis inspirowany serią zawodową :), tym razem przysmak każdej Pielęgniarki. Wciąż czekam też na Wasze propozycje zawodów.

Ciasteczka są pyszne, delikatne, niby nic takiego ale wprost nie można się od nich oderwać. Polecam!

aspirynki

Źródło

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 240 g masła, zimnego,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem do przekładania np. morelowy, malinowy, powidła lub Wasz ulubiony
  • wiórki kokosowe

Spód: z podanych składników robimy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na 30- 60 minut.

Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier.

Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy małe kółeczka (2,5-3 cm średnicy), smarujemy cienką warstwą lukru. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut do zezłocenia.

Ciasteczka przekładamy dżemem, także boki i obtaczamy w wiórkach.

aspirynki2

07:27, zauberi
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 czerwca 2016

Szkoda, że nie udało mi się zrobić tortu w przekroju, bo wyglądał bardzo efektownie. Niestety albo raczej stety został szybko skonsumowany :). Miałam obawy, że będzie bardzo słodki, ale na szczęście nie jest tak źle i każdy z apetytem zjadał kawałek :).

Przepis dodaję do akcji Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool -której życzę nie słabnącej pasji, wciągania w nią innych ludzi jak w wir. Pokazywania, że gotowanie jest nie tylko proste ale też daje ogromną satysfakcję, przyjemność i zbliża ludzi. Nie wyobrażam sobie urodzin bez tortu, więc do życzeń dołączam też ten Biedronkowy :).

tort biedronka

Tortownica 24-25 cm:

Ciasto czarne:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 210 g cukru pudru,
  • 270 g mąki,
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • barwnik czarny (użyłam żelowego)

Ciasto czerwone (robimy dwie porcje):

  • 120 g miękkiego masła,
  • 210 g cukru pudru,
  • 270 g mąki,
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • barwnik czerwony

Krem malinowy:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 3 szklanki cukru pudru,
  • sok malinowy (około 3-4 łyżek),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik

Lukier plastyczny (przepis tutaj), część barwimy na czarno, czerwono, część zostawiamy białą

Trawa:

  • 50 g miękkiego masła,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • zielony barwnik

Ciasto czarne: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, sól, miksujemy. Dodajemy jajka, mleko, ekstrakt i barwnik, miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 stopni około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy. Z ciasta kroimy kliny (tak jakbyśmy porcjowali tort), z każdego klina wycinamy dwa kółka (w tym filmiku jest pokazane jak to zrobić).

Ciasto czerwone I: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, sól, miksujemy. Dodajemy jajka, mleko, ekstrakt i barwnik, miksujemy. 1/3 ciasta przekładamy do tortownicy, z grubszych czarnych kółek, tworzymy bliżej brzegu tortownicy koło, wypełniamy wolne przestrzenie ciastem. Pieczemy około 60 minut w temp. 175 stopni.

Ciasto czerwone II: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, sól, miksujemy. Dodajemy jajka, mleko, ekstrakt i barwnik, miksujemy. 1/3 ciasta przekładamy do tortownicy, z cieńszych czarnych kółek, tworzymy bliżej środka tortownicy koło, wypełniamy wolne przestrzenie ciastem. Pieczemy około 60 minut w temp. 175 stopni.

Krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, tak by żadne grudki nie były wyczuwalne. Powoli dodajemy syrop i ekstrakt waniliowy. Kremem przekładamy ciasto i smarujemy nim boki i wierzch ciasta (po przełożeniu ciasta formujemy kształt biedronki i wtedy smarujemy kremem). Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki, następnie pokrywamy lukrem plastycznym.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

www.marcoghia.pl. 


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

środa, 15 czerwca 2016

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce "Cukiernia Lidla", są przepyszne. Słodkie, idealnie pasują do dżemu ale jedzone same ze szklanką mleka również są świetne, do środka można dodać też dla urozmaicenia rodzynki. Polecam!

bulki_angielskie

Ciasto:

  • 22 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 szczypty soli
  • 4 żółtka + 1 białko (do smarowania)
  • 50 g roztopionego masła
  • opcjonalnie garść rodzynek

Kruszonka:

  • 80 g mąki.
  • 60 g masła
  • 50 g cukru

Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru ucieramy, dodajemy podgrzane do 40 stopni mleko, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę dodajemy drożdżową mieszankę. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do zaczynu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, sól. Wyrabiamy ciasto, dodajemy żółtka i roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy 10-12 bułek (możemy lekko podsypywać mąką), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Kruszona: wszystkie składniki zagniatamy palcami by powstała konsystencja kruszonki.

Bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) pieczemy 12-14 minut.

bulki_angielskie2

niedziela, 12 czerwca 2016

Dzisiaj przepis na kremowy, delikatny sernik bez dodatków. Na pewno posmakuje osobom, które lubią sernik bez spodu i z dużą ilością twarogu ;), polecam!

sernik_anastazja

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Forma 23x35 cm:

  • 1 kg twarogu tłustego/półtłustego mielonego,
  • 8 jajek L,
  • 200 g masła,
  • 270 g cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego,
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)

Miękkie masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu ucierając na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

wtorek, 07 czerwca 2016

Tym przepisem chciałabym zapoczątkować serię przysmaków inspirowanych różnymi zawodami. Dzisiaj na pierwszy ogień idzie przysmak stolarza i pewnie też drwala czyli Trociniak. Ciasto jest bardzo smaczne, ładnie się prezentuje, polecam użyć jabłek które szybko nie czernieją. Czekam na Wasze propozycje jakimi kolejnymi zawodami powinnam się zainspirować :).

Źródło

trociniak

Forma 33x23 cm:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła

Masa jabłkowa:

  • 5 jabłek (które nie tracą koloru po starciu)
  • 3 galaretki agrestowe

Opcjonalnie: polewa czekoladowa

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, oraz przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.

Krem: 300 g mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie mleka mieszamy budyń i mąkę, wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszysty krem, następnie wciąż ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.

Masa jabłkowa: galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i mieszamy je z tężejącą galaretką.

Na biszkopt wykładamy masę, następnie tężejącą galaretkę z jabłkami, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

trociniak2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 132


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów