poniedziałek, 15 września 2014

Niezwykły, mnie bardzo zaintrygował spód z mąką ryżową. Jest kruchy i bardzo smaczny. Cały sernik zniknął bardzo szybko :).

sernik ze śliwkami

Tortownica o śr. 21 cm:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 170 g zimnego masła,
  • kilka (około 5 - 6 łyżek) zimnej wody

Warstwa serowa:

  • 560 g twarogu półtłustego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus śliwkowy:

  • 200 g śliwek węgierek,
  • kilka łyżek cukru do smaku,
  • spora szczypta cynamonu

Ciasto: z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto w razie potrzeby dodając wodę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.

Warstwa serowa: zmielony ser zmiksować z pozostałymi składnikami do połączenia składników.

Mus śliwkowy: śliwki ugotować do miękkości, dodać cukier do smaku oraz cynamon, zmiksować. Przestudzić.

Ciastem wyłożyć formę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec na złoty kolor około 25-30 minut.

Na upieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu łyżką kłaść kleksy z musu śliwkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Wystudzić.

Inspiracja

środa, 10 września 2014

Rewelacyjna! Miła odmiana dla tradycyjnych szarlotek z kruchym ciastem. Dużo jabłek, puszyste ciasto - to jest to! Musicie spróbować :)

szarlotka biszkoptowa

Forma 25x30 cm:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 250 g masła

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka cynamonu

Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niego mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy połowę ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor (około 20 minut).

Obrane jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier, cynamon i chwilę dusimy. Na gorące ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 30 minut aż ciasto się zrumieni.

Źródło

niedziela, 07 września 2014

Boskie! Duża ilość kremu, brzoskwinie i cynamonowe ciasto. Bardzo posmakowało moim bliskim i wcale się temu nie dziwię. Polecam gorąco!

kruche z brzo

Źródło

Składniki na ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła, zimnego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na budyń waniliowy:

  • 4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 10 żółtek,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • cukier puder i cynamon do oprószenia

Ciasto: ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Krem: 3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i ziarenkami wanilii. Żółtka utrzeć z resztą cukru (aż zmienią się w puszysty, jasny krem), dodać mleko, mąkę i zmiksować. Wlać do gorącego mleka i ugotować budyń. Wystudzić.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Składniki można też umieścić w malakserze i zmiksować. Podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Brzoskwinie pokroić w półksiężyce.

Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę. Na ciasto wyłożyć budyń, na wierzchu położyć brzoskwinie lekko je wciskając w budyń. Przykryć drugą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

piątek, 05 września 2014

Coś dla amatorów świeżego pieczywa na śniadanie. Rano wystarczy godzina (łącznie z pieczeniem) by cieszyć się domowymi, pachnącymi bułkami. Polecam!

bułeczki nocne

Źródło

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • ok. 125 ml mleka,
  • ok. 125 ml wody,
  • ok. 1/3 szkl. oleju roślinnego,
  • do posmarowania  - 1 jajko
  • do posypania - mak, sezam

Wieczorem: robimy zaczyn z drożdży, cukru, odrobiny mąki pszennej i ciepłego mleka, odstawiamy do "ruszenia". Do mąki dodajemy sól, zaczyn, olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto - ma być elastyczne i zwarte. Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.

Rano: wyjmujemy ciasto, chwilę zagniatamy, dzielimy na 12 części. Każdą formujemy w wałek, który zawiązujemy (po szczegółowe instrukcje zapraszam tutaj) końce przekładając pod spód (robimy coś w stylu supełka). Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na jakieś 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 220 stopni.

środa, 03 września 2014

Sezon dyniowy uważam za otwarty :). Z myślą o tych plackach zaczęłam magazynować spore ilości purée w słoikach, bo są naprawdę przepyszne. Mój synek je uwielbia, polecam nie tylko dzieciom.

placki dyniowe

Źródło

  • 200 g purée z upieczonej dyni,
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie, gdyby ciasto było za gęste),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mała szczypta soli

Puree mieszamy z jogurtem (jeśli mamy rzadkie puree to nie musimy dodawać jogurtu). Dodajemy jajka oraz olej i krótko miksujemy, dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko krótko miksujemy.

Placuszki smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty na każdą stronę.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 104


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów