poniedziałek, 14 lipca 2014

Kolejna siódma już edycja Lubelskiego Kociołka a na tapecie - JAGODY. U mnie ukryte w bardzo lekkiej i słodkiej roladzie. Mi skojarzyła się z chmurką ;), podejrzanie łatwo zjeść więcej niż jeden kawałek. Moja dla przełamania z dużą ilością jagodowego curdu, który niestety z braku mojej cierpliwości wyszedł trochę zbyt rzadki ale w smaku to nie przeszkadzało.

Razem ze mną przysmaki z jagodami robiły:

Edyta, Marta, Wiosenka i Marlena

rolada jagodowa

Rolada (źródło):

  • 6 białek,
  • 330 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu/soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru

Jagodowy curd (źródło):

  • 1,5 szklanki czarnych jagód,
  • 1 łyżka wody,
  • 90 g masła,
  • 3 jajka (duże),
  • 2 żółtka (z jajek M),
  • 3/4 szklanki cukru

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Blaszkę z piekarnika natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając partiami cukier, cały czas ubijając. Dodajemy mąkę i ocet, mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Kładziemy na wierzch arkusz papieru do pieczenia i przewracamy blaszkę do góry nogami. Bezę zostawiamy między dwoma arkuszami papieru do wystygnięcia.

Curd jagodowy: jagody myjemy, przesypujemy do garnuszka, dodajemy łyżkę wody i gotujemy około 10 minut aż jagody będą miękkie. Przecieramy przez gęste sito.

Do dużej żaroodpornej miski wbijamy jajka, żółtka i lekko ubijamy, dodajemy cukier, masło. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszamy rózgą około 5 minut, dodajemy przetarte i lekko przestudzone jagody i mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje (około 25-30 minut). Studzimy.

Krem: zimną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i mascarpone, dokładnie miksujemy.

Z rolady zdejmujemy papier, smarujemy curdem jagodowym, wykładamy krem śmietankowy. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Możemy całość zawinąć w papier i wstawić na godzinę do lodówki, by wszystko dobrze się scaliło.

rolada jagodowa

czwartek, 10 lipca 2014

Ciasto, które upiekłam na imieniny mojego Brata :). Chyba smakowało ;), jest bardzo słodkie, jeden kawałek zaspokaja ochotę na słodkości na długi czas. A całość składa się z czekoladowego biszkoptu, masy kajmakowej, pokruszonych bezików i bitej śmietany posypanej czekoladą, to wszystko przełamujemy dużą ilością soku z cytryny i dżemem. Polecam!

kostka alpejska

Tortownica o śr. 18 cm:

Biszkopt czekoladowy (przepis stąd) można zastąpić innym kakaowym biszkoptem z 3 jajek:

  • 3 duże jajka,
  • 75 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 25 g kakao,
  • 20 g masła

Nasączenie: (reszta przepisu stąd)

  • 8 łyżek mocnej herbaty z sporą ilością soku z cytryny i 1 łyżką cukru

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu porzeczkowego wymieszany z 4 łyżkami cukru

Krem kajmakowy:

  • około 265 g kajmaku gotowego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka mocnej kawy,
  • 200 g bezików

Bita śmietana:

  • 400 g zimnej śmietanki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka żelatyny

Na wierzch: 30 g gorzkiej czekolady, startej

Biszkopt: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka w skorupkach wkładamy do bardzo ciepłej wody na pół godziny (nie wrzącej!), jeśli by wystygła należy wymienić ją na gorącą.

Przesiewamy mąkę z kakao. Masło roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

W misie ubijamy ogrzane jajka, dodajemy cukier, ekstrakt. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut aż masa będzie puszysta. Dodajemy sypkie składniki w 3 porcjach, delikatnie mieszając rózgą, dodajemy wystudzone masło wymieszane z jedną łyżką jajecznej masy. Mieszamy delikatnie. Przelewamy do tortownicy i wyrównujemy.

Pieczemy około 30 minut do "suchego patyczka".

Krem kajmakowy:  masło ubijamy przez kilka minut na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku cały czas miksując, dodajemy kawę, miksujemy. Beziki kruszymy i dodajemy do kremu. Mieszamy.

Biszkopt pozostawiamy w tortownicy, nasączamy. Smarujemy dżemem z sokiem, wykładamy na to krem.

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody. Ostawiamy do napęcznienia na kilka minut. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny, studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Żelatynę mieszamy z łyżką śmietanki. Dodajemy do reszty śmietany i miksujemy. Śmietanę wykładamy na masę kajmakową. Na wierzch ścieramy czekoladę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

kostka alpejska2

wtorek, 08 lipca 2014

Miękki, długo pozostaje świeży. Co prawda ostatnio zakochałam się w chlebach na zakwasie ale ten chleb był miłą odskocznią od zakwasowców. Polecam!

chleb z ziem

  • 100g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę),
  • 400g mąki pszennej,
  • 200–250ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oleju

Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut.

Do mąki dodajemy ziemniaki, solą, dodajemy zaczyn, resztę wody, olej. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka do wyrastania lub na durszlak wyłożony ściereczką i posypany spora ilością mąki. Odstawiamy na 45-60 minut.

Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy 15-25 minut, do zrumienienia bochenka.

chleb z ziem2

Źródło

czwartek, 03 lipca 2014

Co jakiś czas lubimy na śniadanie lub kolację zjeść takie placuszki. Te mają specyficzny słono-słodki smak, idealnie pasują do masła orzechowego i miodu. Są delikatne i pyszne.

placuszki kukurydziane

Polecam!

  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty,
  • 100 g mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam tę ilość zmniejszyć o połowę),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g stopionego masła.

W dużej misce ubijamy jajka z mlekiem. W drugiej mieszamy sypkie składniki. Do jajek partiami wsypujemy sypkie składniki, mieszamy, dodajemy masło (masa jest dosyć rzadka). Placuszki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem.

Źrodło: Nigella Lawson - Jak zostać domową boginią?

wtorek, 01 lipca 2014

Jedna z moich ulubionych. Pożywna, treściwa, ze świeżym pieczywem może zastąpić letni obiad. Polecam!

zupa kalafiorowa

  • 1 średni kalafior,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • ok. 1½ – 2 l bulionu lub wody,
  • 1 cebula,
  • ½ pora, biała część,
  • ½ szklanki śmietany 18% (użyłam słodkiej),
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 łyżki masła

Cebulę, por drobno kroimy, podsmażamy na maśle (ok. 3 minut). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i wlewamy bulion. Gotujemy. Kalafior dzielimy na małe różyczki, zalewamy zimną wodą, dodaję sól, odstawiamy na pół godziny. Kalafior (odcedzony) dodajemy do gotujących się warzyw, gotujemy całość aż kalafior będzie miękki. Dodajemy przyprawy. Śmietanę rozrabiamy z płaską łyżką mąki, hartujemy gorącą zupą. Wlewamy do garnka, gotujemy. Doprawiamy, dodajemy koperek.

zupa kalafiorowa

Źródło

07:46, zauberi , zupy
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów