środa, 15 października 2014

Jedne z moich ulubionych. Często mam resztki pootwieranego serka wiejskiego, który jak wiadomo długo nie lubi stać, więc przerabiam bo na bułeczki. Są miękkie, dobrze pasują zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Polecam!

bułki

Źródło

  • 28 g świeżych drożdży (lub 14 suszonych),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 szklanka serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

Dodatkowo

  • roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
  • sezam, mak, siemię lniane (można pominąć)

Robimy zaczyn: mieszamy drożdże w wodą, cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy na 5 minut aż "ruszą". Do misy dodajemy wszystkie składniki (serek dobrze jest zmiksować blenderem), zaczyn i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 1-1,5 godziny.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i formujemy bułeczki (z porcji powinno wyjść około 15 sztuk). Przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Przykrywamy i odstawiamy na około 30-45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15-20 minut.

bulki

poniedziałek, 13 października 2014

Lubię robić serniki, to taki typ ciast (przynajmniej według mnie), który zawsze się udaje. Mam swoją bazową recepturę, którą wzbogacam o różne składniki w zależności od nastroju :). Dzisiaj sernik bananowy, pysznie kremowy :). Polecam!

Przepis autorski

sernik bananowy

Tortownica o średnicy 23 cm lub nieco większa:

Spód:

  • 200g herbatników
  • 50 g masła

Ser:

  • 1200 g półtłustego twarogu (2-krotnie zmielonego),
  • 5 jajek dużych,
  • 100 ml kremówki
  • 4 banany
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru

Spód: masło roztapiamy. Herbatniki drobno kruszymy w malakserze. Dodajemy masło, mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na dno herbatniki z masłem. Lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Ser: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Banany miksujemy na mus, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia się składników. Jeśli używamy sera wiaderkowego możemy pominąć kremówkę.

Masę wylewamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny (środek powinien być ścięty). Sernik studzimy przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie piekarnik uchylamy całkowicie i pozostawiamy tak sernik na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy całkowicie, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

wtorek, 07 października 2014

Dosyć pikantna ale naprawdę dobra a przy tym bogata w składniki, które doskonale zaspokoją ochotę na jakąś przegryzkę. A do tego to prawdziwa bomba witaminowa! Polecam!

sal

3-4 porcje

  • 1/2 szklanki kuskusu,
  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • garść prażonych orzeszków niesolonych Felix,
  • 2 pomidory,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 250 g mozzarelli,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • spora szczypta chili,
  • sól, pieprz do smaku

Kuskus zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 5 minut. Ogórka kroimy w kostkę, pomidora obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, doprawiamy chili, solą i pieprzem.

Popołudnie z Felixem

Lekka ale sycąca sałatka. Taka którą warto mieć pod ręką gdy dopadnie nas głód :). Wtedy zamiast batonika możemy zjeść coś naprawdę zdrowego i pysznego. Polecam!

Przepis autorski

sal z dyn

2-3 porcje

  • pół małej dyni Hokkaido,
  • 1/2 szklanki kuskusu,
  • garść prażonych niesolonych orzeszków Felix,
  • garść rodzynek,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu.

Dynię dokładnie myjemy, wydrążamy i kroimy na 4 części, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do miękkości), studzimy.

Kuskus zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy, przykrywamy pokrywką/talerzem i odstawiamy na 5 minut.

Do  miseczki przekładamy kuskus, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (razem ze skórką), orzeszki, rodzynki, cynamon, dodajemy do smaku miód. Smacznego!

sal dyn2


Popołudnie z Felixem

niedziela, 05 października 2014

Już samym wyglądem zachęcają do spróbowania :). Nie sposób się im oprzeć, najlepsze są jeszcze gorące z kubkiem zimnego mleka. Polecam!

Przepis autorski

czekoladowe serduszka

Porcja na 8 serduszek: 
Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 jajko duże,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18%,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 6 daktyli suszonych,
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • 125 g sera twarogowego półtłustego,
  • kilka łyżek miodu do smaku.

Przygotowanie:
Ciasto: odgrzej mleko z masłem. Do ciepłego wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę mąki. Wymieszaj. Odstaw aż zaczyn "ruszy". Do mąki dodaj zaczyn, wymieszaj, dodaj jajko oraz śmietanę. Zagniataj elastyczne ciasto. Przełóż do miseczki, przykryj suchą ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Nadzienie: czekoladę połam, przełóż do żaroodpornej miseczki i ustaw nad garnkiem z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę na parze. W malakserze zmiksuj daktyle ze słonecznikiem, dodaj serek, zmiksuj. Dodaj 1/3 czekolady, zmiksuj, dodaj resztę czekolady i zmiksuj na gładki krem, dodaj miód do smaku.

Ciasto podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę i rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon. Rulon złóż na pół, natnij, wywiń boki aby stworzyć serduszko. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Serduszka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw spore odstępy bo drożdżówki urosną. Piecz ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wystudź. Możesz przed podaniem polać je odrobiną miodu.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106


Reklama na blogu

Durszlak.pl

polandinspires.com


Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów