poniedziałek, 31 stycznia 2011

Nie boję się nowych wyzwań, eksperymentów, nietypowych połączeń i smaków. Dlatego gdy przepis pojawił się na tej stronie, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Serniczek wyszedł bardzo wilgotny, z intensywnym pomarańczowym aromatem. Ziemniaki nie są wyczuwalne, a nadają sernikowi właśnie tej wilgotności. Jedyna zmianę jaką bym zaproponowała to podwojenie ilości składników, bo mój sernik miał niecałe 2 cm wysokości (należy do typu mocno opadających). Polecam! Przepis cytuję za Dorotus.

sernik z ziemniakami

75 dag twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie,

30 dag ugotowanych zmielonych bądź przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepiej ugotowanych 1, 2 dni wcześniej),

2 łyżki miękkiego masła,

3 jajka,

3/4 szklanki cukru,

ekstrakt pomarańczowy do smaku,

kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku

 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło, utrzeć. Dodać zmielony ser i ziemniaki, ekstrakt pomarańczowy i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną masę, dodać do masy serowej razem ze skórką pomarańczy, wymieszać. Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm (użyłam blaszki 32x20 cm). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić, najlepszy od drugiego dnia po upieczeniu.

sernik z ziemniakami2

Smacznego!

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju granole i musli. Postanowiłam więc zrobić własną. Znalazłam dużo fajnych przepisów, ale na początek chciałam zrobić coś prostego i zobaczyć jak będzie mi smakowało. Wykonanie dużej puszki pysznej granoli zajęło mi wraz z pieczeniem ok. 1,5 h. Podaję przepis podstawowy wzięty stąd, ja swoją granolę wzbogaciłam o żurawinę, suszony ananas oraz pestki dyni. Moją granolę zrobiłam z użyciem 400 gramowego opakowania płatków owsianych, w nawiasach podaję ilość składników na właśnie taką porcję.

granola

250 g płatków owsianych (400 g)

100 g słonecznika (160 g)

50 g sezamu (80 g)

2 łyżki miodu (3,5 łyżki, użyłam miodu gryczanego - więc smak i aromat jest bardzo intensywny)

4 łyżki oleju słonecznikowego (6,5 łyżki)

150 ml dobrego soku jabłkowego (240 ml)

2 łyżki cukru trzcinowego (3,5 łyżki, opcjonalnie)

*50 g suszonej żurawiny

*30 g suszonego ananasa

*30 g pastek dyni

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki (wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i piec godzinę (piekłam 70 minut), co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.

Uwagi: oczywiście możecie przepis podstawowy wzbogacić o własne ulubione dodatki

granola2

granola3

Smacznego!

czwartek, 27 stycznia 2011

Fajne w nowych przepisach jest to co nazywamy "nieznanym". Nigdy nie wiemy czym nowy przepis nas zaskoczy, czy będzie to strzał w dziesiątkę czy raczej "nigdy, przenigdy więcej!". Nie wiem jak Wam, ale mi często zdarza się modyfikować przepisy, szczególnie tyczy się to tortów. Robiąc tort na jakąś uroczystość oczekuję, że ciasto wyjdzie mi naprawdę okazałe (w końcu każdy musi skosztować chociaż kawałek, a często takim przysmakiem są obdarowywani goście), dlatego muszę nieźle kombinować gdy z podanej porcji składników w przepisie, wychodzi mi cieniutki jak papier biszkopt, którego nijak nie da się przekroić i przełożyć. Tak było i z tym przepisem, dlatego podaję w nawiasach moje modyfikacje (dla tych osób, które chcą mieć większe ciasto).

Wracając do przepisu, torcik okazał się pyszny, delikatny biszkopt z makiem wspaniale komponował się z budyniowym kremem oraz słodkimi brzoskwiniami :). Polecam, przepis z któregoś numeru świątecznego wydania Tiny.

torcik makowo brzosk

Ciasto:
4 jajka x 2,
5 łyżek cukru x 2,
5 łyżek mielonego maku x 2,
4 łyżki mąki pszennej x 2,
1 łyżka mąki ziemniaczanej x 2
Masa:
1 puszka brzoskwiń (850 ml),
700 ml śmietany 30%,
3 łyżki cukru pudru,
3 torebki śmietan-fixu,
1 łyżka żelatyny.

Ciasto: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać do jednym żółtku. Oba rodzaje mąki wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z jajkami. Przygotowane ciasto wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 32x20), piec 30 minut w temp. 200 stopni. Ostudzić w formie. Tak samo upiec drugi biszkopt. Ostudzić, przekroić biszkopty - każdy na dwa blaty.
Masa: brzoskwinie osączyć (sok zachować). Kilka owoców zachować do przybrania, resztę pokroić w kosteczkę. Połowę zalewy z brzoskwiń przelać do rondelka, zagotować. Dodać żelatynę, namoczoną uprzednio w zimnej wodzie, mieszać aż się całkiem rozpuści. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi owocami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu (najlepiej śmietanę podzielić na 3 porcje i oddzielnie ubijać). Placki przekładać śmietaną, na nią masę owocową. Wierzch udekorować śmietaną i pozostawionymi brzoskwiniami pokrojonymi w cieniutkie plasterki.

Uwagi:

Tort nie nadaje się do dłuższego stania, trzeba więc co czym prędzej spożyć :)

torcik makowo brzosk2

wtorek, 25 stycznia 2011

Kiedy jakiś czas temu byłam w Anglii miałam już zaplanowaną listę rzeczy, które chcę kupić,  był to między innymi golden syrup oraz herbata Lady Grey. Miałam w pamięci wspomnienie przepisu z tą herbatą, więc jak tylko wróciłam do domu upiekłam właśnie tę babkę. Zachwycił nas jej smak, chociaż nikt nie potrafił się domyśleć, że kropeczki w cieście to herbata ;). Później upiekłam ją jeszcze raz i niestety herbata się skończyła :(. Może jeszcze kiedyś uda mi się ją zdobyć :). Polecam!

babka lady

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3 łyżeczki suchej, drobnej herbaty Lady Grey (ok. 2 torebek)

Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z herbatą. Dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Formę na babkę (użyłam tortownicy o śr. 21 cm) wysmarować masłem. Napełnić ciastem w 3/4 wysokości. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 190ºC (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, potem wyjąć na metalową kratkę.

babka lady2

babka lady3

Źródło

* myślę, że herbatę Lady Grey można zastąpić Earl Grey, smak trochę inny ale na pewno też będzie pyszna :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Wystarczy tylko kilka jabłek, garść bakalii i nieco czekolady by szybko wyczarować pyszne ciasto do kawy. Ciach, ciach i ciasto gotowe :)! Przepis z Poradnika Domowego :). Ciasto jest dosyć słodkie więc kto nie przepada za aż taką słodkością może zmniejszyć ilość cukru.

wiewióreczka

Forma 20x20 (radzę użyć trochę większej):

  • 6 jabłek średniej wielkości,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • garść rodzynek,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 jajka L,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • kilka kropel olejku migdałowego

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy rodzynki, cukier waniliowy i cukier. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny aż jabłka puszczą sok. Orzechy siekamy. Do jabłek dodajemy mąkę, żółtka, olej, sodę, orzechy i pianę z białek. Mieszamy, przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40-60 minut w temp. 160 stopni, sprawdzamy patyczkiem.

 
1 , 2 , 3
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl