środa, 29 stycznia 2014

Uwielbiam serniki, mam już swoją sprawdzoną "bazę" do której dodaję ulubione dodatki, jedyne z czym jeszcze nie mogę się uporać to pęknięcia. Może ma ktoś jakąś dobrą radę na to by sernik nie pękał?

Pęknięty czy nie, ten sernik jest boski. Jeśli lubicie chałwę koniecznie musicie spróbować!

sernik chałwowy

Tortownica o średnicy 21 cm:

Spód:

  • 200 g ciastek digestive lub zbożowych,
  • 40 g masła (stopionego)

Warstwa serowa:

  • 1 kg sera (wiaderkowego),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 g chałwy

Ciastka drobno kruszymy (najlepiej malakserem), dodajemy masło i mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciastka z masłem, lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na warstwę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Chałwę drobno kruszymy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia się. Wlewamy na spód.

Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut do momentu aż środek będzie ścięty. Studzimy przez ok. 20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy sernik i studzimy do temperatury pokojowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

sernik chałwowy2

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Mój pierwszy chleb na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Smakował przepysznie, jednak domowy chleb to jest to! Jedynym mankamentem jest dla mnie to, że trzeba tak długo czekać, ale jak już się człowiek wciągnie to ciężko przestać ;). Z ciastem pracowało mi się bardzo dobrze, było elastyczne i dawało się ładnie formować.

chleb na zakwasie

Składniki na 2 bochenki.

Zaczyn (robimy to wieczór wcześniej)

  • 650 ml lekko ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 - 1/3 szklanki aktywnego zakwasu (dałam 1/3 szklanki)

Ciasto właściwe:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g soli
  • cały wcześniejszy zaczyn

Zaczyn: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy ją do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Co godzinę ciasto wyrabiamy (robimy to 3 razy w ciągu 4 godzin). Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy bochenki -swoje zrobiłam w keksówkach. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

chleb na zakwasie1

Źródło

czwartek, 23 stycznia 2014

Przepis na te ciasteczka wydrukowałam sobie pewnie 2-3 lata temu, jakoś nie było nam po drodze. Ale w końcu nagła potrzeba sprawiła, że przypomniałam sobie o tych ciastkach. Żałuję, że kazałam im tyle czekać ;).

Ciastka są kruche, niezbyt słodkie, krem doskonale do nich pasuje. Polecam!

ciasteczka z chałwą

  • 250 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200g mąki,
  • 60 g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kakao

Krem:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 100 g chałwy,
  • opcjonalnie cukier puder do smaku

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt, mąki, proszek, kakao. Dokładnie mieszamy. Formujemy ok.40 kuleczek, układamy je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut  w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Krem: wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.

Ciastka przekładamy kremem, sklejając je po dwa. Wstawiamy do lodówki.

Źródło

sobota, 18 stycznia 2014

Sernik przygotowany specjalnie na trzecią edycję Lubelskiego Kociołka, której bohaterem jest BURAK. Sernik ma lekko czerwony kolor, smak buraka nie jest wyczuwalny, za to cytryna daje mu dużo wyrazistości i orzeźwiającego smaku. Polecam!

Razem ze mną w gotowaniu wzięły udział:

Dorota, Edyta, Gosia, Wiosenka, Angelika, Małgośka, Karolina

sernik buraczkowy

Tortownica o śr. 23 cm:

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 45 g stopionego masła

Ser:

  • 900 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 200 g kremówki 36%
  • 1 mały burak ćwikłowy (ok. 70 g),
  • 4 duże jajka

Składniki na spód miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy spód i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.

Buraka gotujemy  mundurku do miękkości lub pieczemy (obieramy, kroimy w grube plastry i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni). Następnie miksujemy (bez skórki) na gładki mus.

Składniki na ser umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (do momentu aż boki i środek będzie ścięty). Studzimy w lekko otwartym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy, po całkowitym ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

pomysł na dodatnie buraka znalazłam tu

wtorek, 14 stycznia 2014

Uwielbiam domowe drożdżowe wypieki, szklanka mleka i spory kawałek strucli to dla mnie idealna kolacja :).

Ciasto jest przyjemne w pracowaniu, elastyczne nie wymagające zbytniego podsypywania mąką. Myślę, że będzie dobrą bazą do innych nadzień.

strucla z dżemem

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 22 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • dżem

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta). W przesianej mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki sie połączą, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy nadal, podsypując maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki. Na koniec podsypujemy ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy kilka łyżek dżemu. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem lub mlekiem i odstawiamy na 20-25 minut.

Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Źródło

 
1 , 2
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl