środa, 27 stycznia 2016

Szybkie do wykonania muffinki na słono. Można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Dobre też na drugi dzień :)

muffinki z zoltym serem

Źródło - Moje wypieki i desery na każdą okazję - Dorota Świątkowska

Porcja na 10-11 muffinek:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 średniej wielkości marchewka (80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach,
  • 150 g sera żółtego, startego na tarce o średnich oczkach,
  • 75 ml oleju,
  • 220 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • inne przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
  • zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp. 

Dodatkowo:

  • 30 g sera żółtego na wierzch muffinek
  • papryka w proszku, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednego naczynia przesiewamy suche składniki, do drugiego przelewamy mokre (mleko, olej, jajka, marchew, ser, zioła - mieszamy je). Dosypujemy suche składniki i mieszamy widelcem, mieszając w jednym kierunku aż składniki się połączą.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasto prawie do wysokości gniazda na muffinki. Wierzch posypujemy żółtym serem i delikatnie papryką. Pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce.



07:49, zauberi
Link Komentarze (3) »
czwartek, 21 stycznia 2016

Efektowne ciasto przekładane musem śliwkowym na wierzchu zwieńczone kokosową pianką. Polecam na większe imprezy bo porcja jest naprawdę słuszna :), jeśli nie będziecie mieli gości podzielcie porcję na pół.

ciasto ze sliwkami

Źródło - 102 ciasta z owocami siostry Anastazji

Forma 23x38 cm:

Ciasto I:

  • 200 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 8 żółtek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II:

  • 1/2 szklanki białek,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus śliwkowy:

  • 2 l kompotu śliwkowego (ze słoika),
  • 4 galaretki czerwone,
  • ewentualnie cukier do smaku

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 36%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • cukier puder do smaku

Ciasto I:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto II:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier, dodajemy mąkę z proszkiem, mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.

Mus śliwkowy:

Kompot śliwkowy gotujemy i blendujemy na mus. Do gorącego dodajemy galaretki, mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Studzimy.

Krem  śmietankowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodając cienkim strumyczkiem żelatynę, ciągle miksując. Dodajemy połowę wiórków, mieszamy.

Składanie ciasta: ciasto I - połowa musu śliwkowego (tężęjącego) - ciasto II - połowa musu śliwkowego - ciasto I - krem śmietankowy - wiórki kokosowe

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Dzisiaj kolejna propozycja na słodkie śniadanie :), coś czego nie odmówią sobie na pewno łasuchy czy dzieci. Słodkie, pulchne placuszki, najlepiej smakują polane hojnie czekoladową polewą.

placuszki czekoladowe

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 125 g puree z dyni,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka L

Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej jajka, puree z dyni, jogurt, 1 łyżkę kakao, cukier puder, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko miksujemy, jeśli masa jest za gęsta możemy dać 1-2 łyżki wody.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta (1 dużą łyżkę na 1 placka), smażymy z każdej strony około 2-3 minuty (smażymy na małym ogniu)

Przygotowujemy polewę: do garnuszka dodajemy masło, 3 łyżki cukru i 4 łyżki wody. Wszystko razem rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy (kontrolujemy gęstość poprzez dolanie wody w razie potrzeby). Chwilkę gotujemy. Gorącą polewą polewamy gorące placuszki.

środa, 13 stycznia 2016

Już od dłuższego czasu planowałam je zrobić, po tym jak kiedyś jadłam podobne u mojej Przyjaciółki. W końcu pewnego dnia się zmobilizowałam i zrobiłam te babeczki. Wyszły przepyszne, kruche i pełne kremowego budyniu. Polecam!

babeczki śmietankowe

Źródło

Porcja na ok. 18 babeczek:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • duża szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Budyń:

  • 150 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 
  • 50 g mąki pszennej krupczatki albo tortowej
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 30 g cukru waniliowego lub zwykłego

Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy zimne masło, jajka i śmietanę i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Każdy placek wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wylepiamy foremki na babeczki (można je lekko wysmarować tłuszczem) i wykrawamy krążki na wierzch. Wstawiamy wylepione babeczki i krążki na pół godziny do lodówki.

Budyń: w rondelku mieszamy mleko ze śmietanką, dodajemy mąkę, cukier, mieszamy. Stawiamy na palniku i dodajemy masło. Podgrzewamy cały czas mieszając aż masa się zagotuje i zgęstnieje (gotujemy około 2-3 minuty), zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka, mieszamy, lekko studzimy.

Lekko ciepłym budyniem napełniamy foremki, przykrywamy je krążkami ciasta, dociskamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (temp. 180 stopni). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

babeczki śmietankowe2

środa, 06 stycznia 2016

Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadania na słodko i to takiego, które robi się błyskawicznie a w czasie gdy się piecze możemy spokojnie zebrać się do pracy czy szkoły. Spróbujcie sami :)

owsianka zapiek

  • 50 g czekolady mlecznej toffi (można zastąpić inną czekoladą)
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki mleka

Czekoladę siekamy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy razem. Przekładamy do 2 naczynek żaroodpornych i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Jemy jeszcze gorące :)





Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl