poniedziałek, 29 stycznia 2018

Babeczki robiłam do przedszkola, pomyślałam, że takie połączenie na pewno przypadnie do gustu dzieciakom, z tego co wiem to tak też się stało bo zniknęły w oka mgnieniu. Jedyny problem jaki się pojawił to samo pieczenie, bo za nic nie mogłam wyjąć babeczek z formy, żałuję, że nie użyłam papilotek, bo ciasto jest bardzo delikatne i niestety babeczki się rozpadały, drugą partię zrobiłam już z papilotkami i ta wyszła o niebo lepiej. Takie rozwiązaniem Wam polecam!

kubeczki z toffi niebieska pistacja

Źródło

Porcja na 24 kubeczki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 24 pralinki toffifee

Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, potem mieszamy i lekko studzimy.

Jajka lekko mieszamy z cukrem. Dodajemy przestudzona czekoladę, mieszamy, dodajemy wanilię, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam do połączenia się składników.

Foremkę do mini-muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką (warto jednak zamiast tego użyć papilotek!). Nakładamy masę czekoladową do około 3/4 wysokości. Pieczemy 10-12 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i od razu w gorące wciskamy pralinki. Odstawiamy do ostudzenia.



piątek, 26 stycznia 2018

To ciasto bardzo posmakowało mojej mamie, ona lubi takie kwaśniejsze akcenty w ciastach i wybierając ciasta na święta właśnie to z myślą o niej zrobiłam.

ciasto wiśniowe niebieska pistacja

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

Forma 33x23 cm:

Ciasto:

  • 300 g masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku,
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów

Masa wiśniowa:

  • 1 litrowy słoik kompotu z wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe

Masa cytrynowa:

  • 1 zagęstnik do śmietany typu Śnieżka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto:

masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej orzechy, trzecią zostawiamy białą.

Każde ciasto pieczemy osobno w temp. 170 stopni przez około 20 minut.

Masa wiśniowa:

kompot przecedzamy, wiśnie zostawiamy. Kompot uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotowujemy i dodajemy galaretki. Gdy całość zacznie tężeć, dodajemy wiśnie.

Masa cytrynowa:

śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową (którą wcześniej rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody).

Przełożenie:

Placek jasny - masa wiśniowa - placek orzechowy - masa cytrynowa - placek kakaowy - polewa

Ciasto wstawiamy do lodówki aż masy dobrze stężeją.

piątek, 05 stycznia 2018

Bardzo słodka propozycja nie tylko na Tłusty Czwartek, ja pączki robię tylko raz w roku i wtedy nie ich nie liczę, tych na pewno zjadłam kilka, były pyszne i w tym roku myślę o powtórce.

pączki z kajmakiem niebieska pistacja

Źródło

porcja na około 20 pączków:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżka rumu lub wódki lub ekstraktu z wanilii

Ponadto:

  • drobny cukier lub cukier puder do obtoczenia
  • 3/4 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
  • tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami, jeśli robimy ze świeżymi to trzeba zrobić wcześniej zaczyn. Dodajemy resztę składników, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i miękkie, formujemy w kulę i odstawiamy w cieple miejsce na około 1,5 godziny.

Z ciasta formujemy kulki (po około 50 g), odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze, wystudzone nadziewamy kajmakiem

 

pączki z kajmakiem

09:59, zauberi
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:


Reklama na blogu

Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl